Vanavond is er in het Portugese Lissabon de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Negentien landen strijden voor tien plaatsen in de grote finale van zaterdag, waaronder België. 

Het Eurovisiesongfestival 2018 bereikt vanavond zijn eerste hoogtepunt met de eerste halve finale van de competitie, die om 21 uur onze tijd start. Negentien landen doen mee vanavond, waaronder België. De VRT vaardigt dit jaar de 28-jarige Laura Groeseneken af naar Lissabon, die als Sennek zal aantreden met “A Matter Of Time”. Ze zal als vierde van de negentien optreden op het podium, dat dit jaar in de Altice Arena in Lissabon staat.

Eerste halve finale Eurovisiesongfestival 2018
01. Azerbeidzjan: Aisel – X My Heart
02. IJsland: Ari Ólafsson – Our Choice
03. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall
04. België: Sennek – A Matter Of Time
05. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me
06. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old
07. Israël: Netta – Toy
08. Wit-Rusland: Alekseev – Forever
09. Estland: Elina Nechayeva – La forza
10. Bulgarije: Equinox – Bones
11. Macedonië: Eye Cue – Lost And Found
12. Kroatië: Franka – Crazy
13. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody But You
14. Griekenland: Yianna Terzi – Oniro Mou
15. Finland: Saara Aalto – Monsters
16. Armenië: Sevak Khanagyan – Qami
17. Zwitserland: Zibbz – Stones
18. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together
19. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego

De deelnemende landen van deze eerste halve finale stemmen vanavond via televoting, net zoals het publiek in Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Gisteren stemden de verschillende jury’s uit dezelfde landen al op basis van de tweede generale repetitie. Elk land geeft twee sets van punten: 1 tot 8, 10 en 12 punten aan hun tien favorieten. Op eigen land stemmen is onmogelijk. Landen uit de andere halve finale kunnen eveneens niet meestemmen.

Wil je je punten doordacht doorgeven? Of zoek je nog een manier om je pronostiek te noteren? Download dan nu gratis ons scorebord!

Het zijn de beste tien kandidaten volgens de kijkers en vakjury die doorgaan naar de finale van komende zaterdag. Voor de overige negen landen is het afgelopen na vanavond. De exacte resultaten van deze halve finale worden pas na de finale bekendgemaakt.

De eerste halve finale start om 21 uur onze tijd. In Vlaanderen is de uitzending te volgen via Eén met commentaar van Peter Van De Veire. Voor (vanaf 20:35) en na de uitzending is er analyse tijdens de talkshow Van Gils & het Songfestival. Vanuit ons land kan de show ook gevolgd worden via NPO 1 (commentaar van Jan Smit en Cornald Maas), La Une (Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye), France 4 (Christophe Willem en André Manoukian) en BBC Four (Scott Mills en Rylan Clark-Neal). Ook via YouTube is de uitzending te volgen.

Vier vrouwen presenteren dit Eurovisiesongfestival: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado. Ze doen dit in een show die het thema “All Abroad!” meekreeg. Rond de klok van 23 uur zijn de resultaten bekend en weten we of België wel of niet naar de finale zal doorstoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.