Vanavond is er in het Portugese Lissabon de grote finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Zesentwintig landen gaan de strijd aan om Salvador Sobral op te volgen als winnaar.

De tien winnaars van de eerste halve finale, de tien winnaars van de tweede halve finale, de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Portugal hebben zich (automatisch) kunnen plaatsen voor de grote finale van vanavond. Dat maakt dat zesentwintig landen vanavond in de Altice Arena in Lissabon vanaf 21 uur onze tijd zullen strijden voor de overwinning.

Nederland heeft zich kunnen plaatsen voor het derde jaar op rij voor de grote finale, terwijl België geen vierde finaleplaats werd gegund. Sennek zal na vanavond weten op welke plek ze is gestand tijdens de halve finale. Waylon doet dus wel mee als drieëntwintigste vanavond. Net zoals in 2016 en 2017 opent de afsluiter van de tweede halve finale de uitzending. In dit geval is dat Oekraïne. Italië sluit af.

Finale Eurovisiesongfestival 2018
01. Oekraïne: Melovin – Under The Ladder
02. Spanje: Amaia & Alfred – Tu Canción
03. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, Ne!
04. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old
05. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody But You
06. Estland: Elina Nechayeva – La Forza
07. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song
08. Portugal: Cláudia Pascoal – O Jardim
09. Verenigd Koninkrijk: SuRie – Storm
10. Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca
11. Duitsland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone
12. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall
13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy
14. Tsjechië: Mikolas Josef – Lie To Me
15. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground
16. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love
17. Finland: Saara Aalto – Monsters
18. Bulgarije: Equinox – Bones
19. Moldavië: DoReDos – My Lucky Day
20. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
21. Hongarije: AWS – Viszlát Nyár
22. Israël: Netta – Toy
23. Nederland: Waylon – Outlaw In ‘Em
24. Ierland: Ryan O’Shaughnessy – Together
25. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego
26. Italië: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente

Alle deelnemende landen van dit Eurovisiesongfestival, de zesentwintig finalisten en de zeventien niet-finalisten, stemmen vanavond via televoting. Gisteren stemden de verschillende jury’s al op basis van de juryfinale. Elk land geeft twee sets van punten: 1 tot 8, 10 en 12 punten aan hun tien favorieten. Op eigen land stemmen is onmogelijk.

Wil je je punten doordacht doorgeven? Of zoek je nog een manier om je pronostiek te noteren? Download dan nu gratis ons scorebord!

Sinds 2016 is er een nieuwe stemprocedure. Eerst worden de punten van de jury’s uitgedeeld. De woordvoerder van elk land geeft de maximale score door, de rest komt meteen op het scherm. Na die punten worden de resultaten van de televoting bekendgemaakt. Die punten worden in een heel blok gegeven. Zo kan een land plots 200 punten in enkele seconden krijgen. Elk land zal dus vanavond van twee partijen punten kijken: de jury en de kijker.

De finale start om 21 uur onze tijd.  In Vlaanderen is de uitzending te volgen via Eén met commentaar van Peter Van De Veire. Voorafgaand is er een voorbeschouwing vanaf 20:30 in Van Gils & het Songfestival. Vanuit ons land kan de show ook gevolgd worden via NPO 1 (commentaar van Jan Smit en Cornald Maas), La Une (Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye), France 2 (Stéphane Bern, Christophe Willem en Alma) en BBC One (Graham Norton). Ook via YouTube is de uitzending te volgen.

Vier vrouwen presenteren dit Eurovisiesongfestival: Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado. Ze doen dit in een show die het thema “All Abroad!” meekreeg. De verwachting is dat de winnaar rond de klok van half één vannacht bekend is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.