Het spel is al voor de helft gespeeld. Vanavond was er de tweede generale repetitie van de eerste halve finale en werden er al belangrijke punten gegeven.

De negentien deelnemende landen van de eerste halve finale hebben vanavond tijdens de tweede generale repetitie opgetreden voor de verschillende vakjury’s in die landen. Ook de Britse, Portugese en Spaanse jury zaten klaar.

Hoe de show inhoudelijk in elkaar zit, kan je lezen in het verslag van de eerste generale repetitie. Onze partners van OGAE Belgium hebben vanavond een verslag gemaakt van de jury-uitzending en de indrukken van al de kandidaten. Dat kan jeĀ hierĀ lezen.

Lissabon Live: Sennek werkt eerste generale repetitie af.

Het isĀ Azerbeidzjan dat de eerste halve finale mag openen met het catchy “X My Heart” van Aisel. Leuk nummer, maar of het genoeg voor finale is? Voor IJsland zijn de kansen klein dat ze dit jaar in de finale zitten: Ari is een leuke jonge zanger, maar zijn nummer is te oubollig en weinig vernieuwend. Ook AlbaniĆ« is een beetje in hetzelfde bedje ziek: zanger met (extreem) goede stem, maar het nummer is weinig origineel. Voor AlbaniĆ« zijn de kansen wel groter denken we.Ā BelgiĆ« heeft dan weer een ander probleem: “A Matter Of Time” mag zich terecht Ć©Ć©n van de beste nummers noemen, maar voor velen is onze mysterieuze Sennek te weinig toegankelijk. Jammer, want we weten ondertussen hoe spontaan ze is. Zangtechnisch zat ze vanavond wel meer dan goed, dus hopelijk kan ze daar veel punten mee sprokkelen. De eerste zekerheid – voor zover je zeker kan zijn – voor finale isĀ TsjechiĆ«. Mikolas heeft een leuk verfrissend nummer, een goede act en kan zelfs een beetje zingen.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Tsjechiƫ > Azerbeidzjan > Belgiƫ > Albaniƫ > IJsland

Sinds de repetities hebben enkele landen aangenaam weten te verrassen. Een van die landen wasĀ Litouwen met een romantisch tafereel tussen man en vrouw. Misschien gaat het zomaar naar de finale. Na Litouwen komt er een favorietenpoule aan:Ā IsraĆ«l vaardigt de topfavoriete van dit festival af: Netta met haar liedje “Toy”. Dit moet zeker de finale halen. Wit-Rusland zit als vreemde eend in de bijt tussen de favoriete en valt helemaal weg na het gekakel van IsraĆ«l en voor de opera vanĀ Estland. Het is Elina die de sterren van de hemel zingt met “La Forza” en al klopt het misschien taalkundig niet helemaal in haar lied, toch zien we ze terug in de finale. Ook in de finale verwachten we Equinox uitĀ Bulgarije. Het zal niet met de cijfers van Kristian Kostov zijn, maar de halve finale niet overleven is geen scenario dat we voor ogen hebben.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Israƫl > Estland > Bulgarije > Litouwen > Wit-Rusland

Waar we wel zeker van zijn is de niet-kwalificatie vanĀ MacedoniĆ«. Het nummer komt live niet tot zijn recht (vanavond klonk het soms gewoon vals) en ook de staging is vreemd gekozen. In de andere halve finale had het misschien iets kunnen doen. Daarna komen er vier landen die zich alle vier in principe kunnen plaatsen, maar ook alle vier in de halve finale kunnen blijven steken. KroatiĆ« werd voor de halve finale kansloos geschat, maar de sterke performance van Franka zal zeker wel wat punten opleveren.Ā OostenrijkĀ maakt zeker kans op een vijfde finaleplaats op rij, maar de vreemde staging zal mogelijk wel enkele punten kunnen kosten. Misschien mist hij daardoor net de finale. GriekenlandĀ heeft dan weer een nummer dat nooit echt van de grond komt en de diaspora stemt niet meer zo massaal als pakweg tien jaar geleden. Net wel of net niet. FinlandĀ heeft dan weer hun grootste ster afgevaardigd naar Lissabon, maar het nummer voelt ietwat te geforceerd aan en te druk. Saara kan daarbuiten wel enorm goed zingen.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Oostenrijk > Griekenland > Finland > Kroatiƫ > Macedoniƫ

Enkel in 2011 wistĀ ArmeniĆ«Ā de halve finale niet te overleven. Komt 2018 daar als tweede keer bij? Volgens ons kan het zeker, want “Qami” komt maar heel even van de grond om dan snel weer uit te doven. Hetzelfde probleem uit Zwitserland: een goed nummer, maar nooit echt heel spannend of indrukwekkend. De staging – ook bedacht door Hans Pannecoucke – zit wel prima. Ook Ierland heeft een nummer dat nooit van de grond komt, maar probeert stemmen te halen met de act. Toch komt het voor ons op alle vlakken te kort voor een finaleplaats. Het contrast kan niet hoger zijn metĀ Cyprus, dat de afgelopen week zich naar de top 5 bij de gokkantoren liet stijgen. En terecht. Eleni en haar team hebben een geweldige act bedacht en ook de vocalen zitten meer dan prima. Het nummer en de dansjes zitten meteen in je hoofd. Cyprus is een grote kanshebber voor de top 3 in deze halve finale.

Van grootste naar kleinste kwalificatiekans:
Cyprus > Armeniƫ > Zwitserland > Ierland

Ook drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten moet optreden in deze halve finale. GastlandĀ Portugal heeft opnieuw een eigenzinnige en kleine inzending klaar voor Europa, maar heeft niet de magie die Salvador Sobral wel had.Ā BuurlandĀ Spanje heeft die chemie en magie dan wel, maar het nummer leeft vooral onder de Spanjaarden enorm. Kunnen ze de boodschap ook richting de niet-Spanjaarden brengen? Dat is de vraag. Dat probleem heeft hetĀ Verenigd Koninkrijk met het universele Engels niet, maar “Storm” is dan een liedje dat gewoon een beetje voortkabbelt.

Conclusie?Ā Deze halve finale is Ć©Ć©n van de pittigste uit de recente geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Vijf landen zijn al zeker van een plek in de finale. Tien landen zitten volgens ons in de race voor de andere vijf plaatsen in de finale, waaronder ons land. BelgiĆ« is dus allesbehalve zeker van kwalificatie, maar eigenlijk is niets zeker op het Eurovisiesongfestival.

Dit denken wij (volgorde van optreden):

Naar finale:
Tsjechiƫ
Israƫl
Estland
Bulgarije
Cyprus
Schemerzone:
Azerbeidzjan *
Albaniƫ
Belgiƫ *
Litouwen
Kroatiƫ
Oostenrijk *
Griekenland *
Finland *
Armeniƫ
Zwitserland
Uitgeschakeld:
IJsland
Wit-Rusland
Macedoniƫ
Ierland

(* Voorzichtige voorspelling van landen die denken dat wij doorgaan)

Over een goed etmaal weten we of Laura Groeseneken de Belgische kwalificatiereeks kan voortzetten of dat we voor het eerst sinds 2014 de finale moeten overslaan. Hoe dan ook, de mooiste week van het jaar voor een Songfestivalfan is weer begonnen, dus laten we er allen van genieten. Want voor je het weet is het voorbij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.