De juryfinale zit er voor de kandidaten op. De vakjury’s in elk deelnemend land maakt op basis van deze beelden een ranking op en zodoende zijn de helft vann de punten nu al gegeven. Tijd voor wat cijfers en eenĀ prognose.

Niemand stelde teleur en de kwaliteit van zang was gelijk of beter dan bij de halve finales. Geen vocale uitschieters dus in de negatieve zin, dus de jury gaat een moeilijke taak tegemoet.

Wie wil lezen hoe de show zal verlopen, kan terecht in ons artikel van de eerste generale repetitie. Vergeet zeker niet te stemmen in onze poll: wie wint er de finale van het Eurovisiesongfestival. Klik op de link hieronder.

Lissabon Live: POLL ā€“ Wie wint er in 2018?

Cijfers
Albaniƫ, Estland, Finland, Ierland, Litouwen, Serviƫ, Sloveniƫ en Tsjechiƫ zijn terug na ƩƩn jaar of meer jaren afwezigheid in de finale. Ierland moest met vier jaar geen finale het langste wachten. Finland wachtte drie jaar, terwijl Estland en Sloveniƫ twee jaar geen finale haalden.

Armeniƫ, Azerbeidzjan, Belgiƫ, Griekenland, Kroatiƫ, Polen, Roemeniƫ, Wit-Rusland staan voor het eerst sinds een jaar of meer dan weer niet in de finale. Azerbeidzjan en Roemeniƫ zijn zelfs hun kwalificatierecord van 100 % kwijt, net zoals Rusland dat vorig jaar niet meedeed. Voor Armeniƫ en Polen is het de eerste misgelopen finale sinds 2011, voor Kroatiƫ sinds 2013 en voor Belgiƫ sinds 2014.

Hongarije en Zweden zitten al acht jaar onafgebroken in de finale. Hongarije wist zelfs elke halve finale te overleven, terwijl Zweden twee keer rechtstreeks geplaatst was. Oostenrijk zit in zijn vijfde finale op rij na de winst van Conchita in 2014. AustraliĆ«, Cyprus en IsraĆ«l haalden hun vierde opeenvolgende finale dit jaar. Bulgarije en Nederland hebben voor het derde jaar op rij de finale bereikt. OekraĆÆne heeft dus alle finales sinds 2004 gehaald, maar deed in 2015 niet mee om financiĆ«le redenen.

Ook opmerkelijk: voor het eerst sinds 2002 staan Finland en Cyprus samen in de finale van een Eurovisiesongfestival en ontbreekt voor het eerst sinds 2005 een land uit de Kaukasus in de finale.

Relletjes
Het Songfestival zou het Songfestival niet zijn mochten er voorafgaand geen relletjes zijn. Vandaag verspreidde de San Marinese delegatie een persbericht in het perscentrum waar op staat dat de Italiaanse omroep gisterenavond de enclave tijdens de halve finale de beschuldiging zou hebben gegeven dat het de schuld van San Marino was dat ze niet hebben gewonnen vorig jaar. Het land overweegt verdere stappen te ondernemen.

De Roemeense omroep gaat er dan weer vanuit dat het door een technisch probleem zich niet heeft kunnen plaatsen gisterenavond. “Verschillende Roemenen in het buitenland meldden ons dat hun stemmen niet zijn doorgekomen” schrijven ze op hun site. ServiĆ« is dan weer boos omdat – vermoedelijk – enkele Albanezen vlak na het optreden van ServiĆ« de Kosovaarse vlag op hun smartphones lieten zien en zodoende dat beeld in miljoenen huiskamers is terechtgekomen.

“Verschrikkelijk nummer”. Zo noemde winnaar Salvador Sobral dan weer het nummer van IsraĆ«l. “Er is niets veranderd sinds mijn overwinning” zegt hij in een krant. In China is er dan weer censuur opgedoken die de EBU overigens al heeft bestraft met het afnemen van de uitzendrechten.

Wat staat er te gebeuren volgens ons morgenavond?
We proberen een voorzichtige prognose te maken van enkele dingen die volgens ons morgenavond zullen gebeuren tijdens de stemming.

  • Cyprus haalt zijn beste resultaat ooit (beter dan een vijfde plaats).
  • Litouwen evenaart of doet beter dan zijn beste resultaat ooit (zesde positie)
  • Big Five: Duitsland, Frankrijk en ItaliĆ« maken kans op een top 10-notering dit jaar. Spanje en het Verenigd Koninkrijk eindigen buiten de top 20.
  • OekraĆÆne kan profiteren van het wegvallen van de buurlanden en de Kaukasus in de finale.
  • Jury en televoting vinden geen consensus. Met andere woorden: ze komen niet overeen als het op de winnaar aankomt.
  • Fanfavorieten Estland en TsjechiĆ« stellen teleur en vallen uit de top 10.

Onze ultieme gok voor de winnaar en laatste plaats? Dit jaar is het heel moeilijk om in te schatten. Laat ons met de stroom meegaan en Cyprus als winnaar uitroepen, maar de kans is groot dat het een verrassing kan worden. Finland maakt veel kans op de laatste positie.

 • 1-5: Duitsland, Frankrijk, Zweden, IsraĆ«l, Cyprus
 • 6-10: OekraĆÆne, Litouwen, Bulgarije, Ierland, ItaliĆ«
 • 11-15: Oostenrijk, Estland, Noorwegen, AustraliĆ«, MoldaviĆ«
 • 16-20: Portugal, AlbaniĆ«, TsjechiĆ«, Denemarken, Nederland
 • 21-26: Spanje, SloveniĆ«, Verenigd Koninkrijk, ServiĆ«, Finland, Hongarije

Nog enkele andere voorspelling: halve finales

Eerste halve finale
Winnaar: Cyprus
Winnaar jury: Oostenrijk
Winnaar televoting: Cyprus
Tiende plaats: Finland
Elfde plaats: Azerbeidzjan
Twaalfde plaats: Belgiƫ
Laatste plaats: Macedoniƫ
Tweede halve finale
Winnaar: Zweden
Winnaar jury: Zweden
Winnaar televoting: Zweden
Zevende plaats: Nederland
Tiende plaats: Sloveniƫ
Elfde plaats: Polen
Laatste plaats: Letland

Na morgen zit het er allemaal weer op voor dit jaar en kunnen we in onze zomerslaap gaan. Maar eerst natuurlijk nog knallen met die Songfestivalfinale, alsook bekend als de hoogdag van het jaar. Geniet er allen van!Ā 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.