Het is vandaag zaterdag 21 juli. De nationale feestdag. Fête nationale. Nationalfeiertag. Op deze dag der Belgen kijken we terug naar de Belgische tops en flops op het Eurovisiesongfestival.

Dertig Vlaamse inzendingen en éénendertig Waalse inzending werden tot op heden in zestig deelnames ingezonden door de VRT (voorheen ook NIR, BRT en BRTN) en RTBF (INR, RTB). In het eerst jaar, toen de alen aan zet waren, mocht elk land twee inzendingen insturen. Daarom hebben de Walen dus één inzending meer.

De Franstaligen doen het overigens (een pak) beter op het Eurovisiesongfestival als we de geschiedenisboeken induiken. België haalde 24 keer de top 10 op het festival. Zestien keer daarvan was een RTBF-inzending bij die beste tien, tegenover acht keer langs de kant van de VRT. De RTBF leverde totdusver ook de enige winnares af: Sandra Kim in 1986.

De beste notering van Vlaamse kant is een zesde positie. In 1959 eindigde Bob Benny op die plaats met “Hou Toch Van Mij” in een deelnemersveld van elf, maar het is vooral Tom Dice die zich de beste Vlaamse kandidaat mag noemen met een zesde plek op 39 in 2010.

Als we het scorebord omdraaien doen de Vlamingen het wel over en verzamelden ze veel meer laatste plaatsen. Enkel Fud Leclerc (1962) en Nathalie Sorce (2000) eindigde als Franstaligen op een laatste plaats, terwijl de Vlaamse kandidaat uit 1961, 1965, 1973, 1979, 1985 en 1993 die ‘eer’ kreeg. In 1962 en 1965 bleef België zelfs puntloos.

De meest iconische Belgische act is trouwens één van die laatste plaatsen: Nicole en Hugo met hun “Baby Baby” uit 1973. Ze moesten al twee jaar eerder gaan, maar toen werd Nicole ziek. In het VTM-programma Lang Leve, dat vanavond een heruitzending krijgt, speelt men de feiten na van 1971 én 1973. Hoe een dieptepunt op het scorebord wel een hoogtepunt uit de Belgische Songfestivalgeschiedenis zou worden.

Vijf jaar na “Baby Baby” was het land dicht bij een eerste overwinning: Jean Vallée eindigde tweede met “L’amour ça fait chanter la vie”. In sommige Arabische landen zoals Jordanië had België volgens de kranten overigens gewonnen. Toen duidelijk werd dat Israël ging winnen, werd de uitzending daar onderbroken en kreeg het publiek bloemen te zien.

In 2003 deed de groep Urban Trad mee aan het festival. Dat ging gepaard met een schandaal voorafgaand het festival in eigen land. Zangeres Soetkin Collier mocht niet mee van de RTBF omdat ze een extreemrechts verleden zou hebben gehad, iets wat later niet bleek te kloppen. Het nieuws werd daags voor het festival ook internationaal publiek en zou mogelijk de tweede Belgische zege hebben gekost. Ons land kwam luttele punten te kort om Sertab Erener uit Turkije te verslaan en zou de laatste thriller worden in de oude puntentelling.

In 2004 werd de halve finale (vanaf 2008 halve finales) ingevoerd. België mocht meteen meedoen aan de finale van 2004 vanwege de goede plaats in 2003, maar topfavoriet Xandee kon het niet waarmaken. Ze eindigde op-een-na voorlaatste en luidde een reeks van slechte resultaten in. Twee jaar later overkwam Kate Ryan hetzelfde lot als topfavoriete, maar zij wist zelfs de halve finale niet te overleven.

België haalde vijf opeenvolgende jaren geen finale: van 2005 tot en met 2009. Enkel Nederland (2005-2012) en Macedonië (2013-2018) doen slechter. Sinds 2013 haalde ons land vier keer de finale, waarom drie keer in de top 10 met Loïc Nottet (2015), Laura Tesoro (2016) en Blanche (2017).

De laatste kandidate van ons land was Sennek, die dit jaar de reeks van noteringen in de top 10 niet wist verder te zetten. Ze kwalificeerde zich niet met “A Matter Of Time”, een nummer dat op voorhand de hemel werd ingeprezen maar door een mindere performance zich niet kon plaatsen vanuit een sterke eerste halve finale. Ze eindigde twaalfde in de halve finale.

Volgend jaar is de RTBF weer aan zet om een Belgische inzending af te vaardigen. Afgelopen mei wierpen we al een blik om mogelijke kandidaten om ons land te vertegenwoordigen.

After Lisbon [5]: La Belgique 2019?

Een afspeellijst met alle Belgische inzendingen kan je hieronder vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.