Eurovisiesongfestival 2019 niet in Israël?

Israël en het Eurovisiesongfestival 2019: al van dag één een soap die vandaag mogelijk al een vroegtijdig einde kan kennen. Verliest Israël vandaag het recht tot organisatie?

Eind mei en begin juni ging het in Israël vooral om welke plaats waar het festival zou doorgaan. Jeruzalem genoot de voorkeur van velen, vooral om een politieke agenda aan de kaart te brengen. Tot op heden werd er nog geen locatie aangekondigd. Wie weet komt die locatie er trouwens nooit.

De lokale organisatie moet namelijk zo’n 12 miljoen euro als waarborg kunnen geven in de zomer voor het desbetreffende festival. In Israël is er nu gekibbel omstaan om wie dat moet gaan geven: de regering zegt dat omroep IPBC dat moet doen en vise versa.

IBPC wil geen festival organiseren als er geen geld komt van de omroep. De omroep is wel een overheidsorgaan, maar wil niet extra gaan bezuinigen op eigen budget. Moshe Kahlon, minister van financiën, verklaarde gisteren aan de nationale krant Ynet het volgende:

IPBC is zeker in staat om het geld over te maken. Als ze de borg niet overmaken, maken ze een grote fout. De omroep is een publiek bedrijf, het krijgt zijn geld van het publeik en het moet werken volgens de regels. Het Eurovisiesongfestival in Israël zal enkel afhangen van de omroep en niemand staat in de weg

Over dat laatste denkt de omroep dus anders. De relatie tussen de publieke omroep en de regering is al jaren troebel. In 2017 werd de voormalige omroep IBA afgesloten omdat deze “te duur” was, maar velen denken dat het kritische geluid de regering Netanyahu niet zinde.

Eurovisiesongfestival 2019 in Oostenrijk of Portugal?
De EBU zegt zelf te werken met de omroep richting de deadline toe, maar dat er altijd een plan B op tafel ligt. Welk plan dat is, zegt het omroepsorgaan niet, maar meer dan waarschijnlijk zal het festival dan doorgaan in een ander land. Oostenrijk en Portugal zijn vaak genoemde vervangers en de directeur-generaal van die laatste heeft zelfs al publiekelijk aangegeven het festival voor een tweede jaar op rij te willen verwelkomen.

Israël won in mei het Eurovisiesongfestival 2018 met “Toy”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.