Er zullen dit jaar negentien landen meedoen aan het Junior Eurovisiesongfestival in het Wit-Russische Minsk. Dat is een record. België zal wederom geen kandidaat afvaardigen.

Frankrijk (laatste deelname 2004), Azerbeidzjan (2013) en Israël (2016) keren terug naar de competitie, Kazakhstan en Wales hun debuut maken op het festival. Voor beiden landen is het de allereerste keer dat ze meedoen aan een evenement van de EBU. Wales heeft met S4C een omroep in het netwerk, maar voor Khabar Agency uit Kazakhstan werd een uitzondering gemaakt.

Cyprus (CyBC) en Oekraïne (UA:PBC) trekken zich terug uit de competitie. Cyprus deed mee tussen 2003 en 2009 en tussen 2014 en 2017, terwijl Oekraïne onafgebroken van 2006 tot en met 2017 een kandidaat afvaardigde.

De deelnemende landen: Albanië (RTSH), Armenië (AMPTV), Australia (ABC/SBS), Azerbeidzjan (ICTIMAI), Frankrijk (France TV), Georgië (GPB), Ierland (TG4), Israël (IPBC), Italië (RAI), Kazakhstan (Khabar Agency), Macedonië (MKRTV), Malta (PBS), Nederland (AVROTROS), Polen (TVP), Portugal (RTP), Rusland (RTR), Servië (RTS), Wales (S4C) en Wit-Rusland (BTRC).

[UPDATE 02/08] Oekraïne (UA:PBC) is toegevoegd aan de deelnemerslijst nadat het eerst geen financiële middelen kon vinden voor het jongerenfestival. Daarmee komt het aantal op twintig deelnemers.

Het vorige record dateert uit 2004, toen er achttien landen zich inschreven. België zal voor het zesde jaar op rij geen kandidaat sturen. De reden die Ketnet opgeeft om niet deel te nemen is de volgende:

Ketnet wil de focus verleggen van de wedstrijdwinnaar waarbij één figuur in de kijker komt te staan, naar alle deelnemers. Niet alleen de winnaar is een idool voor Ketnetters, maar alle deelnemers zijn dat. Door het internationale event los te laten, kregen we meer ruimte om de schijnwerpers op alle kinderen te zetten en een meer divers palet aan talent aan te spreken. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat ons eigen nationaal traject bij de Ketnetters veel meer leeft dan het internationale. Ketnet werkt voor een breed jeugdig publiek en wil zoveel mogelijk kinderen de kans geven en in de kijker zetten.

Op 25 november aanstaande is de zestiende editie van het Junior Eurovisiesongfestival in de Minsk Arena in Minsk, Wit-Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.