Het is 1 september vandaag en dat wil zeggen dat het Eurovisiesongfestival aan een nieuwe jaargang begint. Vanaf vandaag mogen de liedjes vrijgegeven worden voor komende editie.

In principe kan elk nummer dat vandaag voor het eerst te horen is voor het grote publiek een inzending in 2019 worden. Sinds enkele jaren is die regel wel een beetje versoepeld. De organisatie kan ook songs toelaten die voor 1 september al ten gehore zijn gebracht, maar dan mag het enkel gaan om demo-versies of over vertolkingen voor een select gezelschap.

Zo werd de inzending van Frankrijk in 2017 (“Requiem”) al in 2015 vertolkt in een kleine club in Parijs. Het nummer had toen een akoestisch arrangement en werd ook pas eind 2016 gedeeld op het internet, waardoor de EBU geen graten zag in de inzending. Hetzelfde gebeurde dit jaar met Wit-Rusland. Voor 1 september 2017 waren er al Russische versies van “Forever” gezongen en moesten er verscheidene kunstgrepen worden toegepas om het lied toch in Lissabon te krijgen.

Verscheidene landen hebben hun inschrijvingen al geopend en ook België zal een kandidaat afvaardigen in 2019. De RTBF is komende editie aan zet en zal naar alle waarschijnlijkheid intern een kandidaat afvaardigen. Meer details worden mogelijk nog dit najaar vrijgegeven.

Het Eurovisiesongfestival 2019 gaat door in Israël. Data en locatie worden volgens de organisatie deze maand bekend gemaakt. Dit komt omwille van de compliciteit van de staat Israël met zijn religieuze wetten en complexe politiek. We komen in Israël terecht dankzij Netta, die in mei won met haar inzending “Toy”.

EurovisionBelgium in het nieuw!

Wij vieren de start van het nieuwe Songfestivalseizoen met de aflevering van onze nieuwe website. Gedurende de zomer hebben we met ons team gewerkt aan een nieuwe interface en in augustus konden we al een voorlopige versie online zetten. Tussen dan en nu hebben we ons archief helemaal bijgewerkt, alsook onze pagina’s en maakten we alles in gereedheid voor het nieuwe seizoen.

En dat is nog niet alles… maar meer later daarover. Heeft u nog suggesties, ideeën of ziet u een fout op onze vernieuwde site? Aarzel niet en laat het ons weten via de contactpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.