Hoe je het draait of keert: het Eurovisiesongfestival is veel meer dan artiesten die voor landen zingen. In Eurovision Basics leggen we elke week een term uit die – frequent of minder frequent – u moet kennen om een Songfestivalexpert te worden. Met vandaag: de Executive Supervisor.

Al van in het begin van het festival is er altijd een Executive Supervisor (vroeger: EBU scrutineer) geweest. Vrij vertaald is dat een uitvoerend toezichthouder. Hij of zij is dus de verantwoordelijke vanuit de EBU, dat is het overkoepelende orgaan. Hij ziet toe of alles goed verloopt, maar mag ook mee belangrijke beslissingen nemen. Op dit moment is de Executive Supervisor een Noor: Jon Ola Sand.

Hij (of in het verleden ook zij) is echter geen baas. Hij (of zij) is een afgevaardigde van de baas, in dit geval de generaal-directeur van de European Broadcasting Union. Die baas is ook gebonden aan een raad van bestuur, dus een beslissing kan quasi nooit alleen genomen worden. De Executive Supervisor moet informatie overdragen aan zijn meerdere, dus de generaal-directeur.

Op het niveau van het Eurovisiesongfestival is er geen raad van bestuur, maar wel de referentiegroep. Deze groep bestaat uit de Executive Supervisor, een vaste voorzitter (huidig zittend voorzitter is Frank-Dieter Freiling) en enkele delegatiehoofden (HoD) van omroepen. Er zitten enkele vasten hoofden bij zoals de Italiaanse en Franse HoD, maar ook de producers van de afgelopen twee edities en de huidige editie. Zij komen een paar keer per jaar samen om de toekomst van het festival te bespreken en de gang van zaken voor de nakende editie. In het verleden werden zo bijvoorbeeld de halve finales of televoting door deze groep ingevoerd. Ook de deelname van Australië moet door deze groep worden goedgekeurd.

In de afgelopen decennia zijn er in totaal minstens tien Executive Supervisors geweest:

Rolf Liebermann (1956)
Miroslav Vilček (1964-1965)
Clifford Brown (1966–1977)
Frank Naef (1978–1992)
Christian Clausen (1993–1995)
France Christine Marchal-Ortiz (1996, 1998–2002)
Marie-Claire Vionnet (1997)
Sarah Yuen (2003)
Svante Stockselius (2004–2010)
Jon Ola Sand (2011-heden)

Opvallend is dat de naam van de persoon die deze job uitoefende van 1957 tot en met 1964 verloren is gegaan. Ook is niet geweten hoeveel personen deze job in die zeven jaar heeft gedaan.

Wat doet die Executive Supervisor nu precies op het festival?

De Executive Supervisor is voor en tijdens het festival een aanspreekpunt voor de ander executives (zoals de producer of de podiumchef) maar moet ook de onderhandelingen over verscheidene zaken leiden, zoals de keuze voor een gaststad of een deelname van een omroep. De Executive Supervisor zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd.

Zijn bekendste rol voert hij uit tijdens de uitzendingen van het Eurovisiesongfestival. Vlak voor de bekendmaking van de finalisten of de puntentelling moet Jon Ola Sand aankondigen dat de puntentelling goed is verlopen en geeft hij zijn zegen om de resultaten bekend te maken. Mocht er een fout gebeuren tijdens de puntentelling moet hij ook ingrijpen en deze rechtzetten. Dit komt echter weinig voor, maar om zeker te zijn laat men expres tijdens een generale repetitie de puntentelling volledig fout lopen om te zien hoe er gehandeld zal worden.

Na het festival is de Executive Supervisor ook diegene die de officiële documenten aan de winnende omroep geeft voor de organisatie van het volgende festival.

Event Supervisor

Sinds 2011 is er ook een Event Supervisor. Tot en met 2016 was dat de Nederlander Sietse Bakker en nadien nam de Zwitserse Nadja Burkhardt deze taak over. Een Event Supervisor zit meer op de vloer van het festival en houdt zich bezig met gerelateerde zaken aan het festival zoals de persconferenties en relletjes. Hij of zij doet verslag aan de Executive Supervisor.

Tot en met 2016 had het Junior Eurovisiesongfestival trouwens een andere Executive Supervisor en Event Supervisor, maar in 2017 werd hetzelfde team van het volwassen festival verantwoordelijk voor de jongereneditie. Ook de andere festivals zoals Young Dancers, Young Musicians en Choir Of The Year vallen vanaf nu onder zijn verantwoordelijkheid.

Volgende week in Eurovision Basics: het Te Deum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.