Open brief roept op tot boycot Eurovisiesongfestival 2019.

Dat de Israëlische overwinning van Netta voor heel wat tumult ging zorgen, werd al tijdens de finale zelf duidelijk. Vrijdagavond verscheen er een open brief waarin artiesten oproepen tot een boycot van het komende Eurovisiesongfestival.

Het was de Britse krant The Guardian die de open brief publiceerde: “Wij ondersteunen de Palestijnse artiesten en roepen op tot een boycot van het Eurovisiesongfestival 2019, georganiseerd door Israël. Totdat Palestijnen van vrijheid kunnen genieten met gelijke rechten moeten er geen zaken worden gevoerd met een land dat basisrechten ontzegd.”

De brief haalt verder aan dat er daags na de overwinning van Israël ruim zestig Palestijnen – ook kinderen – werden gedood op de Gazastrook. Ze willen het festival graag in een ander land zien, een land met gelijke rechten voor iedereen

Op de lijst staan ook vijftien Belgen (overgenomen van het artikel van The Guardian):

DAANmusician, songwriter (Belgium)
Daan Hugaertactor (Belgium)
Alain Platelchoreographer, theatre director (Belgium)
Marijke Pinoyactor (Belgium)
Code Rougeband (Belgium)
DJ MurdockDJ (Belgium)
Helmut Lottisinger (Belgium)
Raymond Van het Groenewoudmusician (Belgium)
Stef Kamil Carlensmusician, composer (Belgium)
Charles Ducalpoet, writer (Belgium)
Fikry El Azzouzi, novelist, playwright (Belgium)
Erik Vlamincknovelist, playwright (Belgium)
Rachida Lamrabetwriter (Belgium)
Slongs Dievanongsmusician (Belgium)
Chokri Ben Chikhaactor, theatre director (Belgium)

Ook op de lijst staan enkele artiesten uit Finland en IJsland die aan de nationale finale hebben deelgenomen, maar ook voormalig Iers winnnar Charlie McGettigan uit 1994. Nederlandse artiesten staan er niet op de lijst, maar opvallend staan wel zes Israëliërs achter de boycot.

Of het daadwerkelijk tot een boycot komt, valt te betwijfelen. De EBU zit in finale gesprekken om de gaststad van komende editie bekend te maken: Jeruzalem of Tel Aviv. Het is dan ook de vraag of deze boycot een gevolg gaat krijgen. Wij vermoeden van niet. Israël kreeg organisatierecht nadat Netta won in mei 2018 met “Toy”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.