OVERZICHT: Deze tien landen doen alvast niet mee in Israël.

Een resem aan landen – waaronder België en Nederland – hebben hun deelname aan het komende Eurovisiesongfestival al weten te bevestigen. Toch zijn we van deze tien landen zeker dat niet de verhoopte comeback (of debuut) gaan maken in Israël.

Turkije

Sinds 2013 stuurt Turkije geen kandidaat meer naar het Eurovisiesongfestival en ook in 2019 zal dit het geval zijn. İbrahim Eren, de generaal-directeur van TRT, bevestigde de zevende opeenvolgende niet-deelname deze zomer met volgend statement tijdens een discussie op een universiteit in Istanboel:

Er zijn geen plannen om terug te keren. We hebben onze redenen daarvoor, zoals het stemsysteem. Een publieke omroep kan ook geen show uitzenden met een bebaarde, rokdragende, gender ontkennende Oostenrijker die zegt dat hij man én vrouw is. Er kijken op dat tijdstip ook kinderen naar televisie. Ik heb de EBU aangegeven dat ze zichzelf verloochenen en hun gedachtengang helemaal fout is. Als dit veranderd, zullen we terugkeren.

Het ziet er niet naar uit dat het stemsysteem (TRT doelt op de Big Five) snel overboord zal gegooid worden. Ook de ‘gedachtengang’ zal niet veranderen. Waar in 2003 bijvoorbeeld nog een lesbisch kus verboden werd door de organisatie, zijn er sinds 2013 al meerdere acts gepasseerd waar mensen van hetzelfde geslacht elkaar een teken van liefde geven.

Bovendien staat TRT onder het directe bewind van Erdogan, sinds 2014 de president van Turkije. Het is hij die vooral bepaald wat mag en niet mag. Het is algemeen geweten dat Erdogan geen voorstander is van de LGBT-gemeenschap en wel van het traditionele gezin met een relatie tussen man en vrouw.

De laatste Turkse deelname dateert uit 2012 met Can Bonomo als deelnemer.. Toch verscheen er nog een Turkse kandidaat enkele later jaren: Serhat Hacıpaşalıoğlu kwam in 2016 uit voor San Marino.

Bosnië en Herzegovina

Lejla Babović, verantwoordelijk voor de internationale evenementen bij Bosnische omroep BHRT, moest midden juli bevestigen dat het land (voor het derde jaar op rij) geen kandidaat naar Israël zal sturen. Net zoals in 2018 had Ralph Siegel – die ruim twintig liedjes schreef voor het festival – aangeboden om de kosten om zich te nemen. BHRT had hier interesse in, maar botste op een nee van de EBU.

BHRT zit namelijk sinds enkele maanden op de strafbank bij de organisatie. Het heeft niet de mogelijkheden om te starten aan een afbetalingsplan van zo’n 5,3 miljoen euro. Tot zolang er geen duidelijkheid is, kan de omroep geen gebruik maken van de EBU-diensten zoals nieuwsuitwisseling en dus ook deelname aan het Eurovisiesongfestival.

Andorra

Ook in Andorra is geld het probleem. Xavier Mujal, generaal-directeur van RTVA, zei in mei dat een deelname aan EBU-evenementen logistiek te moeilijk is voor een klein bedrijf zoals de Andorrese omroep en er ook gewoon geen budget is. Pas als een budgetverhoging vanuit de lokale overheid kan worden doorgevoerd, kan het een nieuwe deelname overwegen.

Andorra deed voor het laatst mee in 2009. Het zal dus volgend jaar tien jaar geleden zijn dat het kleine land in de Pyreneeën een kandidaat afvaardigde.

Slowakije

De Slowaakse omroep RTVS doet in 2019 niet mee aan het Eurovisiesongfestival zoals het dat al niet doet sinds 2013. De omroep geeft aan dat het geen extra budget wil besteden aan buitenlandse producties en zich vooral nationaal wil focussen.

Buurland Tsjechië had gedurende enkele jaren hetzelfde standpunt en kondigde voor 2015 initieel ook een niet-deelname aan. Toch kwam het daar later op terug en na enkele jaren aanmodderen haalde het land dit jaar zijn beste resultaat. Is de hoop dan toch niet helemaal verloren voor de Slowaakse fans?

Luxemburg

Ons kleine buurland Luxemburg zal geen comeback maken in 2019. RTL Télé Lëtzebuerg deed voor het laatst mee in 1993. Een zegsman van de omroep geeft een verklaring:

We kunnen een sponsor aantrekken, wat we een paar geleden daadwerkelijk overwogen. Maar het grote risico is dat deze sponsoren zich ten alle tijden kunnen terugtrekken en RTL kan deze kosten niet aan. Ook geloof ik dat de grote tijden voor ons land voorbij zouden zijn op het festival. Kleine landen kunnen het niet waarmaken.

Hij heeft wel een punt, want landen zoals San Marino en (vroeger) Andorra en Monaco konden in het tijdperk van de halve finales gezamenlijk één finale op achttien pogingen bereiken. Luxemburg heeft overigens wel één van de herkenningsmelodieën van het Eurovisiesongfestival afgevaardigd met “Poupee de cire, Poupee de son” van de betreurde France Gall.

Monaco

TMC bevestigde eind vorige maand geen kandidaat voor Monaco te sturen in 2019. Een reden werd niet gegeven maar het feit dat de omroep sinds 2016 volledig eigendom is van de Franse commerciële zender TF1 doet de potentiële kansen op een comeback niet goed. TMC is geen openbare omroep meer en dient als zusterzender van TF1, die zich richt op de Franse markt. De zender is nog wel lid van de EBU.

Kosovo, Kazachstan en Liechtenstein

Zowel Kosovo, Kazachstan als Liechtenstein toonden interesse om deel te nemen aan het festival in 2019. Alle drie de landen kregen ze te horen van de EBU dat ze geen startrecht in Israël krijgen.

Voor Kosovo en Liechtenstein is het simpel. Beide landen hebben geen omroep die lid is van de EBU en mogen dus niet meedoen. Toch werd voor RTK uit Kosovo in 2011 een uitzondering gemaakt en mocht het meedoen aan Eurovision Young Dancers. Het land probeert al jaren om lid te worden van de EBU, maar kan dat niet. Elke omroep moet namelijk akkoord gaan met een nieuw lid en RTK sluit op een negatief advies van Servië.

De Liechtensteinse omroep 1FLTV luidde vorig jaar dat het alles ging doen om lid te worden van de EBU, maar die plannen kwamen abrupt aan het einde toen omroepbaas Peter Kölbel in februari overleed. Ondertussen werd bekend dat 1FLTV de wens van Kölbel wil verderzetten, maar dat dit pas ten vroegste in 2020 kan.

Maakt Liechtenstein zijn debuut in 2019?

Kazachstan heeft wel een omroep als lid van de EBU, maar die is geen volwaardig lid. Daarom zijn de mogelijkheden gelimiteerd en mag het enkel op uitnodiging van de EBU meedoen, zoals met Australië het geval was. Zo mag KHABER TV dit jaar wel debuteren op het Junior Eurovisiesongfestival 2018, maar zit een deelname in Israël er niet in. Dat werd bevestigd door de EBU.

Marokko… alhoewel?

Marokko zal ook niet deelnemen in 2019. Dat geven we u op een blaadje, maar officieel heeft staatsomroep SNRT nog geen standpunt ingenomen over deelname volgend jaar. De omroep doet dat overigens nooit en ontbreekt al sinds 1981 op de deelnemerslijst. SNRT deed één jaar eerder wel mee, maar door een slecht resultaat werd de omroep bevolen door Koning Hassan II om nooit meer een kandidaat af te vaardigen.

Welke landen kunnen meedoen, maar willen niet?

Er kunnen overigens nog meer landen meedoen omdat ze lid zijn van de EBU, maar doen dit niet om bekende of onbekende redenen. Zo zijn omroepen uit Algerije, Jordanië, Libië, Egypte, Vaticaanstad, Tunesië en Libanon aangesloten bij de organisatie. Vaticaanstad kreeg trouwens in 2015 een uitnodiging van de organisatie tijdens de live-uitzending. Zien we binnenkort dan toch een afgevaardigde van de Paus in Israël?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.