We zijn oktober: nog ruim zeven maanden voor het Eurovisiesongfestival 2019. Toch hebben al bijna veertig landen hun komst naar Tel Aviv officieel gemaakt, maar rond enkele landen is er toch onrust ontstaan. 

Een hele resem aan landen heeft zijn deelname al weten te bevestigen voor Tel Aviv (klik hier voor een overzicht op onze dossierpagina), maar enkele landen hebben dat nog niet gedaan. Moeten we ons zorgen maken of is het gewoon niet meer dan een formaliteit?

Tijd voor een overzicht: deze vijf landen zijn onzeker voor Tel Aviv.

Armenië

Het land in de Kaukasus heeft als enige in de regio nog geen bevestiging gegeven voor 2019. De afgelopen jaren bevestigde het land op zeer wisselende tijdstippen: voor 2016 deed ARMTV dat eind september, in 2017 al een maand na het festival van Stockholm en hun deelname in 2018 werd pas aan het einde van oktober officieel gemaakt.

Toch zou het zeer gek moeten lopen mocht Armenië niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2019. Dit jaar haalde Armenië dan wel zijn tweede niet-kwalificatie op het festival, toch blijft het land investeren in het festival. Zo werd er voor de jongereneditie een zeer intensieve voorronde gehouden.

Moldavië

TRM, de Moldavische omroep, bevestigde in de afgelopen jaren altijd relatief laat zijn deelname: eind september of in oktober. Vorig jaar werd de deelname van 2018 zelfs pas in november bevestigd, toen de officiële deelnemerslijst naar buiten werd gebracht.

De omroep kampt wel al enkele jaren met grote financiële tekorten en moest daarom bijvoorbeeld de nationale voorronde inkorten met één uitzending minder. Toch legde hen dat geen windeieren met in 2017 het beste resultaat ooit voor Moldavië op het Eurovisiesongfestival: Sunstrok Project werd in Kiev derde.

Rusland

Traditiegetrouw bevestigen de Russen hun deelname niet aan het Eurovisiesongfestival en maakt de omroep zijn deelname officieel wanneer Rusland op de deelnemerslijst staat die de EBU naar buiten brengt. Dit jaar is RTR aan zet om de deelname te verzorgen.

Italië

Dat Italië nog geen bevestiging voor Tel Aviv heeft gegeven, is vreemd. De RAI moest een nieuwe president krijgen en die werd gevonden in Marcello Foa. Een controversieel figuur dat werd voorgedragen. Foa is tegen homorechten, immigratie en vaccinaties en openlijk pro-Russisch. Daarnaast is de journalist regelmatig in het nieuws gekomen vanwege het verspreiden van zogenaamd fake news.

De afgelopen jaren bevestigde Italië altijd midden september zijn deelname aan het festival. Ondertussen zijn we al begin oktober en is er geen formele of informele bevestiging gekomen van de RAI. Moeten we ons zorgen maken?

Marcello Foa
San Marino

San Marino is al jaren een zorgenkind op het Eurovisiesongfestival. Al meermaals werd er gedreigd met een boycot omwille van de slechte resultaten en roepen ze ook dat “microstaten geen kans maken op het festival”. Toch komt het land al sinds 2011 met een inzending, maar kon het slechts één keer de finale halen. Dit jaar eindigde het land bijvoorbeeld voorlaatste.

Vorig jaar werd midden oktober hun deelname bevestigd met de internationale competitie 1 in 360. Geruchten gaan dat de organisatie van deze competitie nu in gesprek is met andere landen om hun diensten aan te bieden. Daarnaast weigert de San Marinese omroep commentaar te geven. Tel daarbij op een van de aandeelhouders van SMRTV bovengenoemde RAI is en je krijgt een zeer onzekere situatie.

Voor drie landen verwachten we dus weinig problemen. Italië is nu hoogst onzeker, maar de EBU zou waarschijnlijk wel meteen ingrijpen wanneer een niet-deelname zich lijkt op te dringen. Enkel San Marino blijft het zorgenkind. Wordt vervolgd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.