Eurovision Basics [10]: Wat staat er in het reglement? [Deel 1]

Hoe je het draait of keert: het Eurovisiesongfestival is veel meer dan artiesten die voor landen zingen. InĀ Eurovision BasicsĀ leggen we elke week een term uit die ā€“ frequent of minder frequent ā€“ u moet kennen om een Songfestivalexpert te worden. Met vandaag: het reglement, deel 1.

Deze en volgende week zaterdag nemen we het reglement van het Eurovisiesongfestival onder de loep. Het reglement is uitgebreid en belangrijk om een goede orde te bewaren tijdens de competitie. In deze Eurovision Basics hebben we het over het aantal landen dat mag deelnemen, de uitzending en het bepalen van de winnaar.

Maximum aantal landen

Een maximum van 46 leden (omroepen die status hebben als lid van de EBU) mag deelnemen. Ook is er een maximum van 26 landen vastgelegd dat mag deelnemen aan de finale, waarvan zes plaatsen zijn gereserveerd voor de landen uit de Big Five en het gastland.

De EBU schrijft in het reglement in dat het onder bepaalde omstandigheden het maximum van gegarandeerde plaatsen in de finale mag wijzigen zoals in 2011 (gastland was land uit de Big Five) of 2015 (Australiƫ als rechtstreekse finalist). Hoe dan ook mag een maximum van veertig landen meedoen aan de finale.

Tot op heden is het hoogst bereikte aantal deelnemende landen vastgelegd op 43 landen in 2008, 2011 en 2018. In principe komen 56 landen (exclusief Australiƫ) in aanmerking omdat ze volwaardig lid zijn van de EBU.

Show

Er moeten drie uitzendingen worden gehouden: eenĀ eerste halve finaleĀ op dinsdag, eenĀ tweede halve finaleĀ op donderdag en een finaleĀ op zaterdag. De uitzendingen worden gepresenteerd in het Engels en Frans, al is die laatste taal tegenwoordig zeer beperkt aanwezig.

De uitzending mag geen andere naam krijgen danĀ Eurovision Song ContestĀ of een vertaling daarvan. De VRT mag dus bijvoorbeeld de show niet aankondigingen als deĀ internationaleĀ Eurosong. De EBU moet trouwens goedkeuring geven aan de vertaling en in uitzonderlijke gevallen worden afwijkende namen toegestaan. Zo gebruiken ze in Noorwegen en Denemarken nog steedsĀ Grand Prix.

Bepaling van de scores en het winnende lied.
Televoting

ViaĀ televoting mogen kijkers van de deelnemende landen hun favorieten bepalen, zonder de mogelijkheid om op hun eigen land te stemmen. In elk land krijgt het nummer met de meeste stemmenĀ 12 punten, de nummer twee krijgtĀ 10 punten, de nummer drie 8 punten en zo verder naar 1 punt. Zodoende krijgt de gehele top 10 van de kijker punten.

De kijkers stemmen in de halve finale van deelname en in de finale, ook al doet het land niet mee aan de finale. Indien het een land van de Big Five of het gastland betreft, zal het land worden ingeloot in een halve finale waar het moet stemmen.

Stemmen kan enkel tijdens de periode dat de presentatoren de stemming openen en deze weer sluiten. Een maximum van twintig stemmenĀ per toestel is toegelaten.

Jury

In elk deelnemend land zit er ook een jury die de dag voor de feitelijke uitzending zullen stemmen op basis van beelden uit de tweede generale repetitie. Ze kijken live vanuit het omroepgebouw naar die beelden via een gecodeerde satellietverbinding. Elk jurylid moet stemmen op een document verkregen van de televoting partner (GmbH in 2018).

Elk jurylid maakt een ranking op de uitzending. Een notaris zorgt er dan voor dat deze gecombineerd geraken en stuurt deze door naar de EBU. Net zoals bij de kijker telt hier het principe van 12, 10 en 8 t/m 1 punten. De punten worden viaĀ faxĀ naar de organisatie gezonden.

In elk land zijn erĀ vijf juryleden. De vereiste is dat ze een connectie hebben met muziek of cultuur en dat ze de afgelopen twee jaar niet in de jury hebben gezeten. Net zoals bij de televoting stemmen ze enkel in de halve finale van loting en de finale. Stemmen op eigen land is onmogelijk.

Bekendmaking resultaten

Tijdens de halve finale worden de tien finalisten inĀ willekeurige volgordeĀ aan het einde van de uitzending bekendgemaakt. De resultaten worden pas na de finale openbaar.

In de finale worden eerst de punten van elke vakjury openbaar gemaakt door een spokesperson. Dit doen ze per land. Nadien worden de punten van de kijkers duidelijk en in tegenstelling tot bij de vakjury worden deze per land bekend, in volgorde van aantal punten. Men werkt van laag naar hoog.

Winnaar

De winnaar van de (halve) finale(s) is dus het nummer dat het meeste aantal punten verkregen heeft van kijkers en jury. De winnaar van de finale krijgt een trofee en moet de uitzending eindigen met eenĀ repriseĀ van zijn of haar nummer.

Gelijkstand

Wanneer er een gelijkstand is, kijkt men naar de resultaten naar de kijkers. Wie daar het hoogst aantal punten heeft, is de winnaar of komt een plaats hoger. Binnenkort wijden we een Eurovision Basics aan dit onderwerp.

Volgende weekĀ in Eurovision Basics: het reglement, deel 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.