Hoe je het draait of keert: het Eurovisiesongfestival is veel meer dan artiesten die voor landen zingen. InĀ Eurovision BasicsĀ leggen we elke week een term uit die ā€“ frequent of minder frequent ā€“ u moet kennen om een Songfestivalexpert te worden. Met vandaag: het Junior Eurovisiesongfestival.

In de loop van de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival zijn er soortgelijke spin-offs of varianten van de competitie op het pad verschenen zoals een dansvariant, een competitie voor muzikanten of natuurlijk de nationale voorrondes in verscheidene landen. Sinds 2003 is er daarnaast een Eurovisiesongfestival gekomen voor een groep die voorheen geen festival had: het Junior Eurovisiesongfestival, dat oorspronkelijkĀ Eurovision Song Contest for Children zou gaan heten.

De werktitel kreeg een andere defintieve naam en men koos voor het ietwat gemakkelijkere titelĀ Junior Eurovision Song Contest. Dit weekend is er alweer de zestiende editie van de competitie, maar hoe is de jongerenvariant er gekomen? En wat is er in de loop der jaren gebeurd? Dat lees je nu.

Scandinaviƫ

We moeten terug naar begin jaren 2000 voor de kiem van het jongerenfestival. Waar bij het Eurovisiesongfestival de mosterd werd gehaald bij de Italianen, gebeurde dat hier bij de ScandinaviĆ«rs. Programma’s met zingende kinderen waren die tijd zeker en vast niet vreemd en ook in Vlaanderen kon men genieten vanĀ De Kinderacademie. Denemarken voegde in 2000 een competitie-element toe.

InĀ BĆørne1erens Melodi Grand PrixĀ (later MGP Junior) streden kinderen om de eer om het beste liedje te hebben. Dat sloeg aan en twee jaar later besloten ook Zweden en Noorwegen een eigen jongerenversie te houden. De winnaar en de nummer twee van elk land gingen door naar een Scandinavische finale:Ā MGP Nordic. De winnaar van 2002 werd ene Raz.

Twee deelnemers van MGP Nordic zouden ook deelnemen aan het Eurovisiesongfestival: in 2008 wonnen The BlackSheeps met leadzangeres Agnete (Noorwegen 2016) de laatste versie van de competitie. Benjamin Ingrosso was in 2006 dan weer finalist en deed dit jaar mee voor Zweden in Lissabon.

2003: de start van Junior.

Kort na de eerst MGP Junior en in overleg met de drie deelnemende omroep maakte de EBU ervan de rechten te hebben overgenomen en een Europese variant te distruberen. De interesse was groot en via loting werd bepaald welke landen mochten meedoen aanĀ Eurovision Song Contest for Children (dat dus later zijn definitieve titel van Junior Eurovision Song Contest kreeg). Midden november 2002 werd bekend dat BelgiĆ« Ć©Ć©n van de vijftien deelnemende landen zou zijn.

Ook de Slowaakse en Duitse omroepen stonden op die lijst, maar trokken zich terug. In de plaats kwamen er drie landen (Polen, Cyprus, Wit-Rusland) in de plaats en deden er zestien landen mee aan de eerste editie in Denemarken, de grondlegger van de competitie. Winnaar van die editie van Kroatiƫ.

In BelgiĆ« werdĀ Eurosong For KidsĀ een razend populair programma op de zondagavond van het toenmalige TV1 met meer dan een miljoen kijkers voor de finale, die gewonnen werd door X!NK. Die eerste editie was dus een succes, maar op voorhand werden er welĀ parlementaire vragenĀ gesteld. Die besloot dat de competitie moest getoetst worden aan deĀ Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, vooral ter ‘bescherming van de kinderen’. Het Kinderrechtencommissariaat gaf een gunstig advies en zag zelf een positief punt: kinderen konden eindelijkĀ participeren en opkomen voor hun eigen rechten.

Belangrijke kernpunten in het reglement dat jaar waren: tussen deĀ 8 en 15 jaar oud zijn, je lied zingen in deĀ eigen taalĀ en dat lied zelf geschreven Ć©n gecomponeerd hebben zonder professionele hulp. Enkel het afwerken van nummers mocht natuurlijk voor professionals gebeuren. Het laatste punt zou enkele jaren later ervoor zorgen dat quasi heel ScandinaviĆ« zich terugtrok van het jongerenfestival.

De professionalisering van Junior.

Na een festival in Lillehammer en in ons eigenste Hasselt was het welletjes geweest voor de Scandinavische omroepen. Ze zagen dat het basiselement van MGP Nordic – een liedjeswedstrijd met een winnaar – te hard een competitie was aan het worden met te veel druk voor de jonge kandidaten. Denemarken, Noorwegen en Zweden trokken zich allemaal terug en organiseerden terug hun eigen MGP Nordic. De Zweedse commerciĆ«le omroep TV4 nam echter het stokje over van SVT en zodoende was Zweden er dat jaar nog wel bij.

In 2007 viel de regel weg datĀ professioneleĀ kinderen (kinderen die al een zangcarriĆØre hadden) niet mochten deelnemen en begon dat jaar de professionalisering van het Junior Eurovisiesongfestival. Datzelfde jaar mochten acht- en negenjarigen niet meer deelnemen. In 2008 verdween de regel datĀ volwassenenĀ niet een lied mochten schrijven voor kinderen.

Die professionalisering en het meer en meer wegnemen van de dingen die door en niet voor de jongeren werden gedaan, zorgde ervoor dat heel wat landen van het eerste uur zich de jaren die volgend terugtrokken: de Grieken, Roemenen en in 2013 ookĀ BelgiĆ«Ā verdwenen van het toneel.

Waarom doet Belgiƫ niet meer mee aan Junior?

Junior: een speeltuin?

Sinds 2013 – toen er geen Belgische kandidaat meer verscheen op het Junior Eurovisiesongfestival – is er toch heel wat gebeurd. Het laagterecord van 2012 werd jaar op jaar vermeden en steeg gestaag naar een stabiel nummer. Dit jaar doen er zelfsĀ twintig landenĀ mee aan de wedstrijd, maar het is dankzij het toevoegen van bv. deelstaat Wales en onvolwaardige leden zoals Kazachstan of AustraliĆ« dat dit aantal gehaald is.

Wat altijd al is geweest, is dat het Junior Eurovisiesongfestival een speeltuin is om nieuwe ideeƫn te proberen die mogelijks naar het volwassen Eurovisiesongfestival kunnen worden doorgetrokken. Zo werd in Hasselt (2005) de samenbundeling van punten (dat de eerste punten automatisch op het scherm verschenen) uitgetest, om in Athene (2006) ook te gebruiken op het Eurovisiesongfestival. Ook het stemmen tijdens de liedjes op het Eurovisiesongfestival in 2010 en 2011 werd de jaren voordien op Junior uitgetest.

De laatste ontwikkeling op het jongerenfestival is het stemmen viaĀ internet. Dat werd vorig jaar ingevoerd en liep al meteen op een sisser af toen de websiteĀ plat lagĀ tijdens de liveshow. Toch zal men dit jaar ook gebruik maken van de formule: de helft van de punten komt van een vakjury, terwijl de andere helft van de kijker komt. Die mag trouwens ook op eigen land stemmen. Een evolutie die we binnen enkele jaren ook gaan zien op het volwassen Eurovisiesongfestival?

Vorig jaar zaten 3 miljoen kijkers klaar voor het Junior Eurovisiesongfestival 2017. Dat is een pak minder dan de 21 miljoen die Hasselt mocht verwelkomen in 2005. Kanttekening: toen werd de show gehouden op een zaterdagavond om 20:15, terwijl morgen de kijker op eenĀ zondagnamiddagĀ om 16:00 moet afstemmen op zijn of haar lokale zender. De Belgen zullen het festijn online moeten volgen of via NPO 3 of France 2.

Meer informatie over het Junior Eurovisiesongfestival 2018 kan je vinden in de categorieĀ Junior. Daar kan je meer vinden over hoe je kan stemmen, wie de kandidaten zijn en dergelijke. Ook kan je altijd een kijkje nemen op deĀ dossierpagina.

Volgende weekĀ in Eurovision Basics: OGAE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.