Komende zondag is er het zestiende Junior Eurovisiesongfestival in Minsk. Het zesde alweer zonder Belgische kandidaat. Hoe zou het zijn met de Belgische kandidaten van toen? Wij zochten het uit!

2003

We moeten alweer terug naar 2003 wanneer ons land debuteerde op het allereerste Junior Eurovisiesongfestival met de band X!NK: de broers Jonas en Niels Meukens en nog eens twee broers, Philip en Thomas Valkiers, werden zevende in Kopenhagen met “De vriendschapsband”. De jongens zijn ondertussen mannen geworden. Zo viert Jonas volgend jaar zijn dertigste verjaardag.

Alle vier zijn ze nog actief in de muziek, hetzij op een lager pitje en allemaal afzonderlijk van elkaar. Hij bracht vorig jaar nog eens de inzending van 2003 op de zenders van de VRT en stond in de Throwback van Ketnet in het Sportpaleis.

Enige bekendheid geniet ook Tonya Schamp, die gewoon als Tonya tweede werd in Eurosong For Kids met “Hey, doe maar mee”. Vandaag de dag is ze vooral actief op YouTube als Tonya MAS, heeft ze een kledinglijn gelanceerd en is ze eigenaar van de koffiebar CFÉ SHOP op de Antwerpse Melkmarkt.

2004

Fabrice Morelle, Olivier Losciuto en Samuel Evrard wonnen in 2004 de enige Waalse voorronde voor het Junior Eurovisiesongfestival als Free Spirits. Weinig is geweten over wat de drie jongens, die nu rond de derig jaar zouden moeten zijn. Enkel Morelle was nog een tijdje actief in de muziekwereld als lid van de Brusselse band FLVX, die in 2017 splitte. Fabrice zou solo gaan, maar daar is tot op heden geen info over bekend.

2005

De voorronde Eurokids – een organisatie van de RTBF en VRT samen omdat het internationale festival ook in België zou plaatsvinden – werd in 2005 gewonnen door Lindsay Daenen. Ze bracht na haar passage in Hasselt nog een single uit, maar verdween nadien uit de muziekindustrie. Vandaag is ze 24 jaar en werkt ze in de medische sector.

In dat jaar leerden we twee namen kennen die vandaag aan de top staan van de Belgische muziekscene: Max Colombie werd in 2005 tweede met “Voor Eeuwig”, maar is vandaag vooral bekend als de frontzanger van Oscar And The Wolf. Naast Vlaanderen hebben ze ook hits gescoord in Nederland met onder andere “Stange Entity” en “Breathing”.

Naast Colombie leerden we dat jaar ook Mathieu Terryn kennen. Als Matt haalde hij met “De allermooiste van de klas” de finale van Eurokids niet, maar ruim tien jaar later zou hij de frontman zijn van de populairste Nederlandstalige band: Bazart. Ook bekend werd Emma Lauwers, die in 2015 meedeed aan The Voice Van Vlaanderen en nu al enkele jaren in de muziekindustrie zit als Lea Rue.

2006

In het jaar 2006 won de schattige Thor! (inclusief uitroepteken) de laatste editie van Eurosong For Kids met “Een tocht door het donker”, waar hij zevende mee werd in Boekarest. Dat nummer is overigens het enige lied uit de jongerenversie van het Eurovisiesongfestival dat in Vlaanderen de hoogste notering in de Ultratop 50 kon halen. Twee jaar later had hij genoeg van het schattige imago en stopte hij zijn zangcarrière.

Anno 2018 is de 20-jarige Thor Salden terug actief als rapper in het collectief Netwerk.

Ook bekend vandaag de dag is Axelle Aerts (de helft van het duo Lizz@axy dat derde werd dat jaar) als social influencer en zangeres. Zo deed ze in 2014 mee aan Eurosong, maar haalde ze de finale niet. Nicolas Caeyers tenslotte is vandaag een veelgevraagd reggiseur en mocht in 2016 de clip van “Whats The Pressure” draaien. Hij vormde in 2006 trouwens een uitzondering, want hij was al bekend op moment van deelname als acteur in de toenmalige VTM-serie Wittekerke.

2007

De band Trust won enigszins verrassend de eerste editie van Junior Eurosong, waar later niet meer veel van vernomen zou worden. Eva en Elias Storme haalden nog de liveshows van The Voice Van Vlaanderen in 2013, maar verdwenen nadien van de radar voor het grote publiek.

Wel was er plaatst voor een nationale carrière voor Bab Buelens, die dat jaar de Belgische punten in Rotterdam mocht geven. Na enkele singles en een rol in een jongerenserie werd ze in 2014 het gezicht van kinderzender vtmKzoom en werd ze gecast als Emma in de VTM-soap Familie, iets wat ze de dag van vandaag nog steeds speelt. Haar zangcarrière staat op een lager pitje. Vorig jaar deed ze mee aan Steracteur Sterartiest.

Een eervolle vermelding is er voor Jasper en de helft van Swing, die dat jaar ook meededen aan Junior Eurosong die later nog allemaal lid zouden worden van een zeer populaire band onder jonge meisjes.

2008

Oliver Symons mocht ons land vertegenwoordigen in Cyprus als winnaar van Junior Eurosong 2008. Ook hij is vandaag de dag bekend als zanger en muzikant van bovengenoemde band Bazart. Daarnaast is hij ook frontzanger van zijn eigen opgerichte band Warhola, die in 2014 de Humo’s Rock Rally won.

2009

Het beste resultaat ooit op het Junior Eurovisiesongfestival werd in 2009 behaald door Laura Omloop. Vandaag is ze 19 jaar oud, maar als 10-jarige deed ze menig hard smelten met haar jodelende “Zo Verliefd”, waarmee ze vierde werd in Kiev. Ze bracht nog enkele nummers uit na afloop van Junior Eurosong en stond vorig jaar nog op het verjaardagsconcert van 20 jaar Ketnet.

We hadden het al eerder over enkele deelnemers uit 2007 die later een band zouden gaan vormen. Ook twee kandidaten uit 2009 – het duo T&T – sloten zich aan bij die band. We kenden ze beter als Bandits, met leadzanger/gitarist Jasper Publie, bassist Thomas Van Achter, gitarist Tim Tielemans, drummer Toon Smet en toetsenist Neil Akenzua. In 2014 deden ze mee aan Eurosong, waar ze tweede werden met “One”.

Ondertussen is de band wel geplitst en presenteert Thomas Van Achter als wrapper op Ketnet en kan je Toon Smet horen als DJ op de nieuwe radiozender NRJ. Jasper Publie en Tim Tielemans genieten van het studentenleven in respectievelijk Zürich en Brussel.

2010

Jill Van Vooren en Lauren De Ruyck deden in 2010 als duo mee aan Junior Eurosong. Na de competitie bleven ze actief in de muziekwereld. Van Vooren lanceerde in 2012 haar solo carrière als Jill Shaw en had dat jaar een hitje met “Summer Sucks”. Dit jaar bracht ze “Vanilla” uit en had ze vorige maand een pop-up store in Antwerpen.

De Ruyck kwam in 2015 op de voorgrond als finaliste van het VTM-programma ‘K3 zoekt K3’. Nadat ze die competitie niet won, ging ze zich afhankelijk focussen op haar studies. Toch verscheen ze al snel terug op de planken en speelde ze in 2017 en 2018 de hoofdrol in de musical ‘Roodkapje’

Beiden waren ze 15 jaar op moment van deelname, vandaag zijn ze 23.

2011

Als 11-jarige sloot Femke Verschueren het negende Junior Eurovisiesongfestival af met “Een Kusje Meer” en werd ze zevende in Jerevan. Vandaag is ze achttien en bracht ze zowel solo als met haar twee zussen (als Enchanté) liedjes uit. In september begon ze aan een hogere opleiding Wiskunde.

2012

Onze laatste kandidaat tot op heden op het Junior Eurovisiesongfestival was de toen 14-jarige Fabian Feyaerts. Na “Abracadabra” bracht hij nog enkele Nederlandstalige songs uit. Nadien schakelde hij over op een Engelstalig ouvre. Tegenwoordig is hij aan de slag als vlogger, is hij te zien op Tagmag (een entertainmentsite gericht op jongeren) en zit hij op Sportkot (opleiding L.O.) in Leuven.

Het zestiende Junior Eurovisiesongfestival gaat komende zondag door om 16:00 onze tijd. België zal voor het zesde jaar op rij geen kandidaat afvaardigen, nadat de VRT in 2013 besloot geen kandidaat meer te sturen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.