De stemming van het Junior Eurovisiesongfestival 2018 zal – voor het tweede jaar op rij – een online gegeven worden. Wij leggen uit hoe je je stem kan uitbrengen voor je favorieten.

Het eerste deel van de online voting start op vrijdag 23 november. Na het bekijken van een korte recap kan je stemmen via junioreurovision.tv, de website van het festival. Een langere recap bekijken is ook mogelijk. Je moet minimum stemmen voor drie landen en maximum voor vijf landen. Dit jaar kan er ook gestemd worden voor het eigen land en mogen ook mensen uit niet-deelnemende landen – waaronder België – een stem uitbrengen. Het eerste deel van de stemming sluit zondag om 15:59 onze tijd.

Het tweede deel van de online voting gaat open nadat alle nummers op zondag 25 november zijn gebracht in de liveshow. Dit zal ongeveer vijftien minuten duren en gaat via hetzelfde stramien als in het eerste deel. Je kan ook stemmen als je al in het eerste deel hebt gestemd en eveneens op 3, 4 of 5 kandidaten. Ook mag er opnieuw op het eigen land gestemd worden.

In totaal worden er 1160 punten verdeeld door de kijker en dit procentueel gebeuren. Als een land bijvoorbeeld vijf procent van de online stemmen krijgt, zal de kandidaat 58 punten krijgen. De vakjury, die als eerste stemt, doet het op de oude manier: elk land geeft één tot acht, tien en twaalf punten aan hun tien favorieten. Zij mogen niet op hun eigen land stemmen. De jury heeft ook 1160 punten te verdelen.

De procedure is ook via video te bekijken. Onderstaande afspeellijst omvat alle kandidaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.