Roemenië kort selectie 2019 in na fiasco Lissabon.

Er In 2018 pakte Roemenië uit met de grootste voorrondeformule ooit in het land voor het Eurovisiesongfestival, maar na het fiasco in Lissabon schroeft men het aantal uitzendingen fors terug voor de komende editie van Selecția Națională.

Dit jaar werden er zes uitzendingen gehouden, waar in totaal zestig kandidaten streden voor het ticket richting Lissabon. Voor 2019 heeft de Roemeense omroep besloten om dat aantal fors terug te schroeven, zowel qua uitzendingen als kandidaten. Er komen twee halve finales met maximum 24 kandidaten en een finale met maximum 13 kandidaten.

In die halve finale zal een internationale vakjury samen met de kijkers de winnaar bepalen, terwijl in de halve finales grotendeels een nationale jury het voor mag bepalen. De kijker zal dan per uitzending een wildcard mogen geven aan een kandidaat. De omroep voorziet zich van het recht om eveneens zelf een extra kandidaat aan te stellen voor de finale.

De inschrijvingen zijn ondertussen open en zullen sluiten op 10 december. Tien dagen later, op 20 december, maakt de omroep de kandidaten bekend. De halve finales en finale zullen in januari of februari worden gehouden. Waar en wanneer is nog onbekend.

De wijziging van formule komt er grotendeels door het fiasco dat de Roemenen dit jaar meemaakten in Lissabon. Na hun grote selectiemethode met The Humans als winnaar, kon Roemenië zich voor het eerst niet kwalificeren voor de finale. “Goodbye” werd elfde in de halve finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.