Hoe je het draait of keert: het Eurovisiesongfestival is veel meer dan artiesten die voor landen zingen. In Eurovision Basics leggen we elke week een term uit die – frequent of minder frequent – u moet kennen om een Songfestivalexpert te worden. Met vandaag: OGAE.

Voluit staat OGAE voor Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision. Ofwel de Algemene Organisatie voor Fans van Eurovisie. OGAE werd in 1984 opgericht door Jaripekka Koikkalainen uit Finland met als doel de Finnen die een hart voor het festival hadden op de hoogte te houden. Andere fans in andere landen sloegen de handen in elkaar om soortgelijke initiatieven op te richten. Doorheen de jaren kwam er ook een internationaal kader, maar pas in 2011 werd officieel OGAE International opgericht en dat volgens de Franse wetgeving.

OGAE heeft al sinds jaar en dag een goede verstandhouding met de European Broadcasting Union, de overkoepelende organisatie, van het Eurovisiesongfestival. De fanclub is dan ook als enige erkend door het Eurovisiesongfestival en mag zich dus de officiële fanclub noemen.

In totaal zijn er 46 clubs van OGAE, waarvan er ook een Australische en een zogenaamde Rest Of The World. Dat is een verzameling van leden die in hun land geen OGAE hebben, zoals bijvoorbeeld in Bosnië, Moldavië of San Marino. Duitsland heeft twee aangesloten clubs: OGAE Germany en EC (Eurovision Club) Germany. Ook België heeft al ruim 25 jaar een club.

OGAE Belgium

OGAE Belgium werd in 1991 opgericht en dient de Belgische fans van het Eurovisiesongfestival. In het begin was het een kleinschalig project van enkele fans, maar begin dit decenium begon OGAE Belgium te groeien. Waar er acht jaar geleden nog slechts 15 leden waren, telt de groep van Belgische fans er vandaag ruim 360. Een groot aantal dus!

Luc Sermeus, de voorzitter van de Belgische tak, vult aan: “OGAE zorgt er voor dat liefhebbers van het Songfestival hun passie het hele jaar door kunnen beleven door tal van wedstrijden. Wij organiseren ook regelmatig activiteiten waardoor de leden elkaar kunnen ontmoeten. Het is belangrijk om het festival levend te houden, ook bij de jongere generaties.”

Die evenementen zijn onder andere de internationaal georganiseerde wedstrijden waar OGAE Belgium stemrecht in heeft, maar ook organiseren ze zelf activiteiten zoals de jaarlijks terugkerende So You Think You Can Win Eurovision. En dat is volgens Sermeus belangrijk: “OGAE Belgium brengt je in contact met andere fans en de activiteiten in België en ter plaatse tijdens het Songfestival zijn keer op keer een voltreffer.”

Zoals eerder aangegeven werkt OGAE samen met de European Broadcasting Union en doet de fanclub de verdeling van de fan-tickets. Daarnaast organiseren ze (OGAE Belgium) jaarlijks ook een grote activiteit in de gaststad, zoals een rondvaart in Lissabon dit jaar. Lid worden van OGAE Belgium heeft dus heel wat voordelen.

Wedstrijden

OGAE Belgium heeft dus stemrecht in alle wedstrijden waar het aan deelneemt. Dat zijn er jaarlijks drie, georganiseerd door de internationale tak van OGAE: de OGAE Second Chance Contest waar een lied dat het Songfestival niet heeft gehaald een “tweede kans” krijgt. Daar deed België voor het laatst in 2016 aan mee omdat er toen in ons land een nationale finale werd gehouden.

Daarnaast zijn er ook de OGAE Song Contest en de OGAE Video Contest die respectievelijk een liedjes- en videowedstrijd zijn. Bij die laatste is OGAE Belgium de afgelopen jaren al twee keer als winnaar uit de bus gekomen en is het nu gastheer van de OGAE Vidoe Contest 2018 dankzij de overwinning van Loïc Nottet’s “Mud Blood” in 2017.

De bekendste wedstrijd van OGAE is de OGAE Eurovision Song Contest Poll. In de weken voor het feitelijke festival worden er in quasi alle nationale clubs een stemming gehouden waar de fans kunnen stemmen op hun favoriete liedje. In twaalf jaar hebben de fans van OGAE vijf keer de juiste winnaar kunnen voorspellen, waaronder recentelijk de winnaar van 2018. Een Belgische kandidate haalde nog maar één keer het erepodium en dat was in 2017 met Blanche.

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je dat worden. Meer informatie kan je vinden via de website van OGAE Belgium, partner van EurovisionBelgium sinds 2016.

Volgende week in Eurovision Basics: gelijkspel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.