De Israëlische omroep IPBC (KAN) is vanaf 1 januari 2019 officieel lid van de European Broadcasting Union. Juist op tijd voor het Eurovisiesongfestival van 2019.

In 2014 werd al de sluiting van IBA aangekondigd door de regering, maar pas in 2017 werden effectief de uitzendingen gestaakt. Het Eurovisiesongfestival van dat jaar was de allerlaatste uitzending bij de omroep en kort daarna werd IPBC opgericht. Die was echter geen lid van de EBU, maar kreeg voor het festival van 2018 een speciale status waardoor het toch kon deelnemen.

Enkele dagen voor de eerste verjaardag van de nieuwbakken omroep won Israël het Eurovisiesongfestival 2018 met Netta en haar inzending “Toy”. Een probleem, want de EBU zou moeten gaan samenwerken met een omroep die geen lid is van haar organisatie. Dat euvel werd dus vandaag verholpen door het goedkeuren van het lidmaatschap op de algemene vergadering in Genève.

Normaal werd er ook gestemd over de Kosovaarse omroep, maar dat is uitgesteld tot de volgende algemene vergadering in juni. Mocht er goedkeuring komen, kan Kosovo deelnemen in 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.