Jaaroverzicht 2018 [1]: Junior Eurovisiesongfestival.

Het jaar 2018 is bijna geschiedenis. Nog maar zes dagen en we zitten in 2019. Tijd om af te tellen met het jaaroverzicht. Met vandaag: een terugblik op het Junior Eurovisiesongfestival 2018.

We moeten al terug naar oktober 2017, wanneer MinskĀ werd aangekondigd als gaststad van het zestiende Junior Eurovisiesongfestival. Dat was dus voor het festival van 2017, wat een trendbreuk was met de afgelopen jaren wanneer de winnende omroep de optie had om te organiseren.Ā ā€œWe willen de organiserende landen meer tijd geven en het voorstel van BTRC was bij grote voorsprong het besteā€ zei Jon Ola Sand (de executive supervisor van de EBU) toen.

Rusland won de editie van 2017, maar het was dit Wit-Rusland dat het volgende festival zou gaan organiseren. Maanden gingen voorbij, waarin bijvoorbeeld het logo en thema #LightUp werden voorgesteld. Eind juli maakte de organisatie trots bekend dat een record van negentien landen zich had ingeschreven, maar op 2 augustus werd het definitieve cijfer vastgelegd op twintig landen omdat OekraĆÆne geld had gevonden voor deelname.

Record: Twintig landen op Junior 2018. [UPDATE]

BelgiĆ« stuurde geen kandidaat, maar twintig andere landen dus wel. Frankrijk keerde na veertien afwezige edities weer terug en ook Azerbeidzjan en IsraĆ«l waren weer van de partij. Er waren zelfs twee debutanten: Kazachstan en Wales mochten opĀ 25 novemberĀ deelnemen aan hun allereerste EBU-evenement. Cyprus haakte wel af. Op 11 november waren alle inzendingen gekozen en niet veel vroeger maakte de organisatie de presentatoren van het event bekend.

In de week voorafgaand het festival werd de startvolgorde bekend en werd ook al de online voting opengezet. OpĀ zondag 25 novemberĀ was het dan zover voor de twintig kandidaten. Zoals altijd meer meisjes dan jongens op het toneel: veertien meisjes, vier jongens en twee duo’s (telkens een jongen en een meisje) verschenen aan de start. Allemaal waren ze tussen de negen en veertien jaar oud. Ze werden aan het begin van de show voorgesteld.

In hun beste steenkolenengels verwelkomden de presentatoren miljoenen kijkers uit drie continenten: Europa, Australiƫ en Aziƫ. Nadat alles was gezegd kon de show beginnen en dat al tien minuten na het instarten van het EBU-signaal. Ter vergelijking: in Lissabon gebeurde dat in de finale pas na zeventien minuten.

Het valt op dat er dit jaar meer nationale finales voor het Junior Eurovisiesongfestival waren dan in de afgelopen jaren. Debutanten Kazachstan en Wales hielden er eentje, negen andere landen deden dat ook. Zodoende ook Nederland. Onze noorderburen doen nog altijd mee aan het jongerenfestival en zijn – net zoals Wit-Rusland – aanwezig geweest op alle edities. De AVROTROS vaardigde Max & Sanne af, die een kleine nationale finale wonnen van drie andere kandidaten.

Belgiƫ deed voor het laatst mee in 2012. De executive supervisor van het festival, Jon Ola Sand, gaf daags voor het festival aan dat het zeer moeilijk zal worden om ons land in de recente toekomst. De VRT heeft namelijk zelf een talentenjacht ontwikkeld voor jonge artiesten die willen zingen die ondertussen al vijf jaar loopt: Ketnet Musical.

Een dik anderhalf uur na de start van de finale waren alle twintig songs gebracht en ging de online stemming opnieuw open. Iedereen, ook mensen in bijvoorbeeld BrazilliĆ« of Singapore, kon zijn stemmen uitbrengen. Ze moesten op de site drie, vier of vijf artiesten aanduiden die ze een stem wilden geven. De EBU pakte kort na de show uit dat erĀ 1.283.921 stemmen geldig waren binnengekomen.

[td_block_video_youtube playlist_title=”Playlist: Junior Eurovisiesongfestival 2018″ playlist_yt=”96NI4RNrG3U,lsvXQRH3sJQ,gtx8qoE4bt8,nZeUcWZFiBE,GndNjKP34Fg,09DJwGM-nAI,DoN7MKxkpYo,4tzB5lNkh4Y,5b2mw8zzpqw,19RkjainNEE,5i6AdZeGUU8,H4og985UOrs,9YxluL89od0,a_PQk5nkRZo,ZjUb0Q1NAXg,0LI1VXv9Bik,L4L3M3hwxI0,yepoR_Ze748,6ec2l2NERS0,PT-EzzJxySI,” playlist_auto_play=”0″]

De online stemming werd opgevuld met recaps, maar ook met een optreden van Polina Bogusevich. Zij was toen nog even regerend kampioene van het Junior Eurovisiesongfestival. Daarnaast werd een traditie opnieuw in ere hersteld en werd er voor het eerst sinds 2015 nog eens een groepssong gebracht door alle finalisten. Circa 23 minuten na het openen van de online voting werd deze ook weer afgesloten door de presentatoren. Dat verliep echter een beetje chaotisch.

Terwijl de online stemmen geteld werden, kon er al over worden gegaan tot het bekendmaken van de jurypunten. Die jury’s bestonden telkens uit vijf personen per land: drie professionals en twee kinderen. Na afloop werd er voor het eerst een breakdown van ieder jurylid bekend, maar niet wie de juryleden waren.

Bij deĀ juryĀ gingen de hoogste punten in het begin naar AustraliĆ« en Malta. Halverwege kond ook GeorgiĆ« zich enigszins aansluiten bij deze top 2, maar bleven AustraliĆ« en Malta ver voorop op de andere. De kloof tussen deze twee landen bleef klein, maar kon op het einde gedicht worden tot tien punten. OekraĆÆne kreeg op het einde nog twaalf punten van Polen, waardoor het met 100 punten dicht bij GeorgiĆ« en de top 3 kwam.

Voor Portugal en debutant Wales was de bekendmaking van de jurypunten een drama, want ze kregen van geen enkele jury punten. De top 3 van de jury – AustraliĆ«, Malta en GeorgiĆ« – was verrassend te noemen, want ze werden niet meteen getipt voor een overwinning. Net buiten de top 5 van de jury vielen Frankrijk (6), Polen (7) en Kazakhstan (8) die wel een hogere favorietenstatus hadden.

De jury had 1160 verdeeld en diezelfde 1160 punten kregen de kijkers ook in deĀ online voting. Net zoals bij het volwassen festival weren deze via percentages uitgedeeld. Kreeg een artiest vijf procent van de punten, dan zou het 58 punten achter zijn of haar naam zien krijgen. Eurovoix berekende het cijfer en Ć©Ć©n punt zou gelijk hebben gestaan aan ongeveer 1.106 stemmen. Een exacte berekening gaf men niet vrij.

Georgiƫ (veertiende met 39 punten) en Malta (twaalfde met 43 punten) vielen al snel af bij de kijkers en maakten al meteen geen kans meer om te winnen. Toen er nog tien landen hun punten moesten krijgen had Australiƫ nog geen punten gekregen, maar ook zangeres Jael kreeg geen topnotering toen ze 53 punten kreeg en negende werd in de online voting.

Nadat Nederland zijn punten had gekregen (68 punten op een zesde plaats) waren nog over:Ā ArmeniĆ«, Frankrijk, Kazachstan, OekraĆÆne en Polen. ArmeniĆ« en OekraĆÆne kregen als vijfde en vierde in de eindstand als eerste hun punten en hadden hun plekje in de top 10 verzekerd. Daarna volgde Kazachstan met 103 punten en Frankrijk met 117 punten. Op dat moment had Frankrijk twee punten meer en stond het aan de leiding. Polen, die toen dus al zeker waren van winst bij de kijkers, moest 124 punten krijgen om boven Frankrijk te eindigen in het klassement.

Dat gebeurde: de kijkers hadden 136 punten veil voor Polen en de 13-jarigeĀ Roksana Węgiel. De uiteindelijke top 3 wasĀ PolenĀ alsĀ winnaar, terugkeerderĀ Frankrijk op deĀ tweede plaatsĀ en niet-Europees land AustraliĆ« als derde plaats. Nederland eindigde op een dertiende plaats en debutant Wales eindigde als twintigste en laatste.

De Poolse omroepbaas gaf aan dat TVP de organisatie van de zeventiende editie op zich wil wil nemen. Op 10 december werd de organisatie van Polen in 2019 bevestigd.

Lees ook
āžœ Polen wint Junior Eurovisiesongfestival 2018.
āžœ De vorige winnaars van Junior.
āžœ Waarom BelgiĆ« niet meedoet in Minsk.
āžœ Kent u de tien Belgische Juniors nog?
āžœ Hoe gaat het met ze vandaag?

De finale van het Junior Eurovisiesongfestival 2018 staat in zijn totaliteit op YouTube:

Morgen (27 december) in het jaaroverzicht: Sennek en “A Matter of Time”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.