Jaaroverzicht 2018 [3]: Eerste halve finale Eurovisiesongfestival.

Het jaar 2018 is bijna geschiedenis. Nog maar vier dagen en we zitten in 2019. Tijd om af te tellen met het jaaroverzicht. Met vandaag: een terugblik op de eerste halve finale in Lissabon.

We gaan terug naar de nacht van 13 mei 2017. Salvador Sobral uit Portugal won in Kiev en bracht zodoende de editie van 2018 voor het eerst richting het land van de fado. In tegenstelling tot 2017 werd er snel gewerkt. Al op 25 juli wisten we dat de Altice Arena in Lissabon het festijn mocht verwelkomen op 8, 10 en 12 mei. Ter vergelijking: voor Kiev wisten we dat pas op 9 september, Tel Aviv werd bevestigd op 13 september. Naast Lissabon waren ook Braga, Gondomar, Guimarães en Santa Maria da Feira in de race.

Net zoals in 2015, 2016 en 2017 was de deelnemerslijst van 2018 niet juist bij de eerste publicatie. Op 7 november publiceerde RTP de deelnemerslijst met 42 landen: Rusland keerde terug, Macedonië haakte verplicht af wegens schulden. Tien dagen later werd er één land toegevoegd aan de lijst, want Macedonië had een afbetalingsplan kunnen regelen met de EBU en kreeg toelating om deel te nemen. Daarmee werd het record van 2008 en 2011 eindelijk nog eens geëvenaard.

Ook in november 2017 werd het logo (of liever: de logo’s) en thema van Lissabon 2018 voorgesteld:

Thema 2018 bekend: “All Aboard!”

Maanden gingen voorbij en op dinsdag 8 mei 2018 was het dan eindelijk zover: de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 was daar, beginnende om 20 uur lokale tijd met het traditionele “Te Deum”.

DE KANDIDATEN VAN DE EERSTE HALVE FINALE

Negentien landen deden mee aan de eerste halve finale, wat op voorhand de halve finale des doods werd genoemd. Heel wat topfavorieten zaten in deze halve finale, maar ook enkele landen die quasi zeker waren van een plek in de finale. Het werd dus een strijd voor de deelnemers, waaronder onze Belgische kandidaat Sennek.

🇦🇿 AZERBEIDZJAN (01)

De eer om het editie 63 van het Eurovisiesongfestival te openen ging dit jaar naar Azerbeidzjan. Vanuit het niets werd begin november de kandidaat aangekondigd die het land van vuur zou gaan vertegenwoordigen in Lissabon: de toen 28-jarige Aisel werd verkozen door omroep İctimai om naar Portugal te trekken. Al eveneens uit het niets loste diezelfde omroep op YouTube begin maart de inzending van het land: “X My Heart”.

Azerbeidzjaanse inzending gepubliceerd: “X My Heart”

🇮🇸 IJSLAND (02)

De IJslanders wisten al enkele jaren geen finale te halen, maar besloten dezelfde formule te hanteren in 2018. Na twee halve finales was er geen echte favoriet en kon iedereen winnen. Het oog viel uiteindelijk op Ari Ólafsson, één van de jongste kandidaten dit jaar die met “Our Choice” wel een vrij oubollige ballade had gekregen. In Lissabon had de zanger trouwens te maken met veel stress nadat er nationaal heel wat kritiek klonk, zelfs vanuit de omroep.

Ari Ólafsson wint Söngvakeppin 2018 met “Our Choice”.

🇦🇱 ALBANIË (03)

December is traditiegetrouw in Albanië ook de maand dat Festivali i Kënges doorgaat. Zo ook in 2017. Tweeëntwintig kandidaten kregen een plekje in de halve finales, veertien gingen door naar de finale. Al van in het begin was duidelijk dat Eugent Bushpapa met “Mall” een grote kans zou maken op de eindoverwinning en in de nacht van 23 op 24 december won hij dan ook overtuigend de finale.

Eugent Bushpepa wint Albanese finale met “Mall”.

🇧🇪 BELGIË (04)

Als eerste omroep maakte de Belgische openbare omroep VRT eind september de naam van zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival bekend: Laura Groeseneken zou het mooie week mogen gaan maken in Lissabon als Sennek. Met hoge ambities lanceerde ze in maart haar inzending “A Matter Of Time”. In Lissabon kreeg ze dan echter weer bakken kritiek, maar bleven we hoopvol.

Een uitgebreidere terugblik kan je hier vinden in het jaaroverzicht over het Belgische parcours.

Sennek’s “A Matter Of Time” voorgesteld.

🇨🇿 TSJECHIË (05)

De Tsjechische omroep gooide het roer om na de niet-kwalificatie van 2017. Voor het eerst sinds hun comeback van 2015 mocht het publiek mee bepalen wie er namens het land naar Lissabon mocht. Al voor de kandidaten bekend werden gemaakt, werd Mikolas Josef als topfavoriet gebombardeerd met het pas opgeleverde “Lie To Me”. Nadat een jury hem verkoos als favoriet, werd op 29 januari zijn deelname officieel aangekondigd.

Mikolas Josef voor Tsjechië in 2018 met “Lie To Me”.

🇱🇹 LITOUWEN (06)

Het Eurovisiesongfestival is hot in Litouwen. Dat is te zien aan de tijd die de openbare omroep daar geeft aan de voorrondes en de locatie die men koos voor de finale. Twee maanden nadat Eurovizijos werd afgetrapt in Vilnius, werd op de Nationale Onafhankelijkheidsdag de finale gehouden in de Žalgiris Arena. Ruim 10.000 mensen konden publieksfavoriet Ieva Zasimauskaitė met “When We’re Old” zien winnen.

Ieva Zasimauskaitė wint Litouwse finale met “When We’re Old”.

🇮🇱 ISRAËL (07)

De prijs voor langste voorronde van 2018 gaat naar Israël. Ze begonnen met Rising Star (nadat ze toch gingen meedoen in Lissabon na het opdoeken van IBA) eind oktober en vier maanden later had men een winnares: Netta Barzilai. Maar het nummer was er nog niet. De lokale media had oor gekregen van een ‘killersong’ en op 11 maart werd “Toy” gelekt. Israël schoot naar de toppositie bij de gokkantoren en werd instant favoriet voor de eindoverwinning.

Ook Israëlische inzending “Toy” gelekt.

🇧🇾 WIT-RUSLAND (08)

De nationale voorronde van Wit-Rusland was er één met vele relletjes. Nadat de elf kandidaten voor de finale waren bekendgemaakt, dreigden heel wat kandidaten met een terugtrekking omdat een Oekraïner met een lied was geselecteerd dat al een half jaar uit was gebracht. Uiteindelijk trok één kandidaat zich terug, maar won de Oekraïener wel: Aleskeev mocht naar Lissabon met “Forever”, dat nadien subtiele wijzigingen kreeg. Wat niet subtiel was, was de act van Alekseev in Lissabon.

Alekseev voor Wit-Rusland in 2018 met “Forever”.

🇪🇪 ESTLAND (09)

Nog voor de finale van het festival in Kiev kondigde ERR de details van Eesti Laul 2018 aan. Nadat de nummers waren uitgebracht, was er één torenhoge favoriet. Elina Netsjeva (die haar naam nadien liet wijzigen in ‘het minder Rusissche’ Elina Nechayeva) pakte uit met een zogenaamde ‘popera’ in een geprojecteerde jurk van tienduizenden euro’s. “La Forza” won met 70% van de stemmen de superfinale. Na de finale moest er gezocht worden naar sponsoren om de jurk en projector te financieren.

Estland stuurt Elina Netsajeva naar Lissabon met “La Forza”.

🇧🇬 BULGARIJE (10)

Een jaar eerder zagen de Bulgaren de overwinning aan hun neus voorbij glippen. Op hetzelfde interne elan ging BNT verder, maar werd de hele selectieprocedure door de omroep zelf tot vervelens toe gehypet als winnaarsselectie. Op 11 maart raakte bekend dat de supergroep Equinox naar Lissabon mocht en een dag later werd “Bones” voorgesteld. Bulgarije zakte meteen in de peilingen. Een hype zal zich alvast niet herhalen in 2019, want Bulgarije kondigde in oktober een terugtrekking aan.

Equinox’s “Bones” voorgesteld.

🇲🇰 MACEDONIË (11)

Het welles-nietesspelletje over een Macedonische deelname werd op 17 november opgeheven met de definitieve aanwezigheid van het land op de deelnemerslijst. Na een interne selectieprocedure kondigde de omroep aan dat het een duo naar Lissabon zou sturen: Eye Cue. Een kleine maand na deze bekendmaking werd het lied “Lost and Found” voorgesteld. Het geld dat men gaf aan het nummer kon men natuurlijk niet geven aan de outfit.

“Lost and Found” uit Macedonië voorgesteld.

🇭🇷 KROATIË (12)

De Kroatische selectieprocedure was diegene die de minste aandacht kreeg in 2018. Slechts twee mededelingen kwamen er van de nationale omroep: op 13 februari dat de artiest was gekozen en op 6 maart dat het lied was voorgesteld op de lokale radio. Hoe dan ook: de artiest had de naam Franka Batelić en het lied had de titel “Crazy” meegekregen.

Kroatische inzending “Crazy” voorgesteld.

🇦🇹 OOSTENRIJK (13)

Voor Cesár Sampson zou het Eurovisiesongfestival 2018 zijn derde festival op rij worden. Na backing vocalist te zijn geweest van Bulgarije in 2016 en 2017 kreeg hij van ORF nu de kans om voor zijn eigen land te zingen in 2018 als hoofdartiest. Toen de omroep hem voorstelde, was er ook al een nummer. “Nobody But You” werd pas drie maanden later voorgesteld op 3 maart.

Oostenrijkse inzending “Nobody But You” in première.

🇬🇷 GRIEKENLAND (14)

Ook in Griekenland was het een huzarenstukje om tot de kandidaat van 2018 te komen. Eerst kondigde ERT aan dat er een nationale finale zou komen eind februari, dan op 16 februari en dan weer op 22 februari. Die nationale finale zou er echter nooit komen toen midden februari de mededeling kwam dat Yianna Terzi intern werd gekozen omdat de andere platenmaatschappijen geen geld op tafel legden voor deelname. Gelijktijdig kwam “Oniro Mou” naar buiten.

Griekenland kiest toch intern: Yianna Terzi gaat met “Oneiro Mou”.

🇫🇮 FINLAND (15)

De Finse omroep had traditiegetrouw de inschrijvingen van hun nationale finale geopend en weer afgesloten. De verbazing was echter groot toen op een persconferentie op 7 november werd aangekondigd dat Saara Aalto naar Lissabon mocht en intern werd afgevaardigd. YLE verklaarde zelf dat er “geen geschikte artiesten waren” voor 2018, ten woede van de Finse artiestenbond. Op 3 maart werd tijdens een mini-finale “Monsters” gekozen als inzending voor Finland.

Saara Aalto zingt “Monsters” voor Finland.

🇦🇲 ARMENIË (16)

Voor het tweede jaar op rij maakte ARMTV gebruik van Depi Evratesil als voorronde voor het internationale festival. Deze keer werden ook de liedjes via de show gekozen en na twee halve finales waren nog tien inzendingen in de running om Armenië te vertegenwoordigen. In die finale werd Savak Khanagyan verkozen met “Qami” en het maximum van de kijkers en jury. Omdat Sevak geen woord Engels kan, zorgde hij voor de eerste inzending volledig in het Armeens.

Sevak Khanagyan voor Armenië naar Lissabon met “Qami”.

🇨🇭 ZWITSERLAND (17)

De laatste finaleplaats van Zwitserland dateerde alweer van 2014 en de omroep had de missie om in 2018 wel de finale te halen. Daarom kwam er een andere aanpak en focuste men eerst op de nummers en dan pas op de artiesten. In totaal werden zes kandidaten geselecteerd voor de finale, die op 4 februari werd gewonnen door Zibbz. Broer en zus Gfeller schreven zelf aan het nummer “Stones”. De missie liep op een sisser af en SRF schrapte de nationale finale voor 2019.

Zibbz wint Zwitserse finale met “Stones”.

🇮🇪 IERLAND (18)

Ierland was al jaren het spoor kwijt op het Eurovisiesongfestival. Al vier jaar hadden ze geen finale weten te halen, maar RTÉ besloot om opnieuw een interne selectie te houden volgens dezelfde criteria als de voorafgaande jaren. Er werd iemand intern gevonden: de 25-jarige Ryan O’Shaugnessy kreeg het ticket naar Lissabon met “Together”. In Lissabon werd Ryan al snel een publiekslieveling, maar in China was dat niet zo het geval.

Ierse song voor Lissabon naar buiten: “Together”.

🇨🇾 CYPRUS (19)

In Cyprus was men eerst van plan een nationale finale te houden met een lied van Alex Papaconstantinou, maar die werd eind januari geschrapt. De geruchten rond een deelname van Eleni Foureira liepen al een tijdje en op 1 februari maakte de omroep bekend inderdaad de zangeres te sturen met “Fuego”. Dat lied werd in maart voorgesteld. Dat lied bleef wat onder de radar, maar bij de eerste repetitie in Lissabon steeg ze spectaculair bij de gokkantoren.

Eleni Foureira’s “Fuego” voorgesteld.

Negentien inzendingen zagen we op 8 mei. Vijftien van die achttien songs werden in het Engels gezongen, terwijl drie landen kozen voor de eigen landstaal en Estland ging voor een nog andere taal. Negen vrouwen, zeven mannen en drie groepen stonden als performers op het podium, waarvan er vijf vuurwerk gebruikten in hun act. Bewijzen kan je terugvinden in volgende playlist:

[td_block_video_youtube playlist_title=”Playlist: Eerste halve finale Eurovisiesongfestival 2018″ playlist_yt=”1CUwlpqUuvA,RQytWeg9CzE,VbNFep0qyck,Z2cZE2gCfWg,UatZDDfc3bU,ezev-dWcd_E,fnB783uNjN0,ywy_y24v_ao,xf0Qg2r93gY,ajOe6ZmHq-0,MV_cR_Qb2Cg,YxBLFbW5BqE,usUA5BfU9pg,-XOR1DhtDC0,W3IyQI1wEwU,CYlWiHjUK0c,wJGTVsluHkw,zdRIUHyajiY,-DRsfNObKIQ” playlist_auto_play=”0″]

Nadat alle songs waren gebracht werden de lijnen geopend voor televoting en na het afsluiten van die televoting werden de stemmen geteld. In de tussentijd werden recaps uitgezonden, maar ook de eerste delen van ESClopedia en Planet Portugal, zagen we reclame voor het nieuwe Eurovision Board Game en werd er een eerbetoon gebracht aan Salvador Sobral’s “Amar Pelos Dois door de kandidaten van 2017. Onder andere Blanche passeerde de revue.

Na al deze taferelen was het belangrijkste moment van de avond daar. Presentatrices Daniela Ruah en Sílvia Alberto kregen bevestiging van de grote baas in de zaal, Jon Ola Sand, dat alles goed was verlopen en om vier na elf kon men beginnen met het afroepen van de tien finalisten.

Goed nieuws voor Oostenrijk, Estland, Cyprus, Litouwen, Israël, Tsjechië, Bulgarije, Albanië, Finland en… Ierland! Zij waren bij de beste tien volgens de kijkers en de vakjury en kregen een plaats in de finale. In nog geen vijf minuten werd het lot van negentien kandidaten op onderstaande wijze bepaald:

“All Aboard” was het thema, maar aan boord van de finaleboot mochten volgende artiesten niet: Aisel uit Azerbeidzjan (de eerste Azeri die zich niet kon plaatsen voor de finale), ZibbZ uit Zwitserland (met een boodschap over pesten), Yianna Terzi uit Griekenland (geplaagd door technische problemen in de repetitieweek), Sevak Khanagyan uit Armenië (de eerste inzending in de Armeense taal), Alekseev uit Wit-Rusland (met rozen in de rug), Franka uit Kroatië (die in de zomer wel kon vieren als Kroatische voetbalvrouw) Eye Cue uit Macedonië (winnaar van de beruchte Barbara Dex Award) en Ari Ólafsson uit IJsland (de laatste plaats uit deze halve finale) moesten opkrassen na 8 mei.

En jammer genoeg was onze eigenste Sennek uit België ook één van de slachtoffers in deze halve finale. Ze eindigde op de twaalfde plaats en kwam zeventien punten te kort voor een finaleticket. Met opgeheven hoofd, maar ook teleurgesteld – verliet de Belgische delegatie die avond de Altice Arena.

De volledige uitslag van de eerste halve finale (en de andere uitzendingen) met gesplitste resultaten van jury en kijkers is op onze geschiedenispagina te vinden. Had het aan de jury alleen gelegen, stond België trouwens wel in de finale. Maar dat zijn vijgen na Pasen.

De volledige eerste halve finale kan je trouwens op YouTube bekijken:

Morgen (29 december) in het jaaroverzicht: tweede halve finale Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.