Jaaroverzicht 2018 [4]: Tweede halve finale Eurovisiesongfestival.

Het jaar 2018 is bijna geschiedenis. Nog maar drie dagen en we zitten in 2019. Tijd om af te tellen met het jaaroverzicht. Met vandaag: een terugblik op de tweede halve finale in Lissabon.

Nadat de gaststad, het logo en de deelnemerslijst van 43 landen in orde waren (zie onze bijdrage van 28 december) ontbraken er natuurlijk nog een heleboel dingen. Te beginnen was er nog geen podium, maar dat werd begin december verholpen toen RTP het ontwerp van Florian Wieder (ook de ontwerper van het podium in Tel Aviv) aankondigde als winnend podium, vol met maritieme invloeden. Voor en na gingen de tickets ook in verkoop, met telkens een gecrashte server tot gevolg.

Er was dan wel een podium, maar wie zou de shows aan elkaar gaan praten. Welke presentatoren koos RTP? Of liever: presentatrices. Nadat een hele geruchtenmolen op gang was gekomen over dat vier vrouwen het festival gingen presenteren, werden op 8 januari de namen van gelost van Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah en Catarina Furtado als gastvrouwen van Lissabon 2018.

Vier vrouwen presenteren Eurovisiesongfestival 2018.

Cautela en Alberto mochten eind die maand al eens oefenen als gastvrouw, want ze presenteerden de loting van de halve finales op 29 januari. Die bepaalde welk land in welke halve finale mocht aantreden. De uiteindelijke startvolgorde werd door de producers bepaald en kwam op 3 april naar buiten.

Negentien landen zaten in de eerste halve finale en nadat die was gespeeld, mochten achttien landen zich op donderdag 10 mei 2018 opmaken voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018.

DE KANDIDATEN VAN DE TWEEDE HALVE FINALE

In de tweede halve finale deed er één land minder mee en waren er minder favorieten voor een topnotering, wat later ook zou blijken op het finale scorebord. Toch was het om meerdere reden uitkijken naar deze halve finale met twee kandidaten die ooit al hadden deelgenomen. Eentje had al ooit gewonnen, de andere bijna. Spoiler: dit jaar deden ze het allebei niet evengoed of beter.

🇳🇴 NOORWEGEN (01)

Midden januari werd duidelijk dat oud-winnaar Alexander Rybak (die het festival met een monsterscore won in 2009 met het nummer “Fairytale”) bij de tien finalisten zat van Melodi Grand Prix met zijn zelfgeschreven inzending “That’s How You Write A Song”. Met een ruime overmacht (71%) won hij de finale op 10 maart. De organisatie liet hem de tweede halve finale openen.

Noorwegen stuurt Alexander Rybak in 2018 met “That’s How You Write a Song”.

🇷🇴 ROEMENIË (02)

De gevreesde tweede startpositie was voor de band The Humans uit Roemenië. Ze kwamen als winnaar uit de bus na een lange voorrondereeks die in het hele land werd gehouden met onder andere een nummer geschreven door Udo (Eurosong 2014). Zijn nummer werd het dus niet, maar wel “Goodbye” van voorgenoemde groep.

The Humans winnen Roemeense finale met “Goodbye”.

🇷🇸 SERVIË (03)

Voor het eerst sinds 2013 kwam er nog eens een uitgebreidere voorronde in Servië en haalde RTS het geprezen Beovizija van stal. Alle nummers moesten verplicht in de eigen landstaal worden gezonden en bijgevolg werd er – ook – voor het eerst sinds 2013 met “Nova Deca” van Sanja Ilić & Balkanika een lied in de eigen taal gestuurd. Beovizija keert ook terug in 2019.

Servië stuurt Sanja Ilić & Balkanika met “Nova Deca” naar Lissabon.

🇸🇲 SAN MARINO (04)

Na een nieuw gevalletje van Calimero spelen kondigde SMRTV midden oktober zijn allereerste voorronde aan, waar het voor samenwerkte met een Brits bedrijf. Na heel wat kleine relletjes wonnen het Maltees/Duits duo Jessika en Jenifer Brening met “Who We Are”. In 2019 zal de voorronde alvast niet meer dienen als San Marinees selectiemodel.

Jessika en Jenifer Brening winnen finale San Marino met “Who We Are”.

🇩🇰 DENEMARKEN (05)

Denemarken is één van die landen die nooit zijn selectiemethode wijzigt, maar toch zaten er wat wijzigingen in die van 2018 met o.a. inschrijvingen gedurende het hele jaar. Tien inzendingen werden gekozen voor de finale van Dansk Melodi Grand Prix, die gewonnen werd door de – toen – nobele onbekende docent Rasmussen met “Higher Ground”.

Rasmussen voor Denemarken in 2018 met “Higher Ground”.

🇷🇺 RUSLAND (06)

Rusland boycotte op het laatste moment het festival van 2017 door zich terug te trekken omdat hun kandidaat geen toegang kreeg tot het Oekraïense grondgebied. Omroep Channel One maakte dit jaar zijn comeback door belofte te houden en de originele kandidaat van 2017 dan in 2018 te sturen. Op 29 januari maakte de organisatie officieel bekend dat Julia Samoylova naar Lissabon mocht. Later volgde haar nummer: “I Won’t Break”, dat ze in Lissabon bracht als… berg.

Russische inzending gepresenteerd: “I Won’t Break”.

🇲🇩 MOLDAVIË (07)

Na het beste resultaat ooit voor Moldavië in 2017 – een derde plaats – ging de omroep op hetzelfde elan verder via O Melodie Pentru Europa. De winnende groep op 24 februari was DoReDos, die het al enkele malen hadden geprobeerd. Het zogenaamde ‘dreamteam’ met componist Philipp Kirkorov (Rusland 1995) en choreograaf Fokas Evangelinos zaten achter het nummer en de indrukwekkende deurenkomedie.

DoReDos voor Moldavië in 2018 met “My Lucky Day”.

🇳🇱 NEDERLAND (08)

Na heel wat geruchten met zelfs de piste Sharon den Adel werd op de middag van 9 november de tweede deelname van Waylon aangekondigd door de AVROTROS. Vier jaar eerder werd hij samen met – ondertussen aartsvijand – Ilse Delange tweede als deel van The Common Linnets, maar in 2018 ging hij het solo proberen. Na een week van teasen in De Wereld Draait Door werd op 2 maart de uiteindelijke inzending voorgesteld: “Outlaw In ‘Em”. De act in Lissabon werd nog een nationale rel, maar de delegatie wijzigde niets.

Waylon brengt “Outlaw In ‘Em” voor Nederland.

🇦🇺 AUSTRALIË (09)

SBS Australia moet jaarlijks een uitnodiging krijgen van de EBU om deel te nemen, maar kreeg die ook in 2018. Een oude bekende werd uitgekozen om deel te nemen, want het oog van de omroep viel op Jessica Mauboy. Die mocht in 2014 het (officieuze) debuut maken van Down Under als interval act in Kopenhagen. In maart werd haar song “#We Got Love” voorgesteld. Niet veel later werd de hashtag (#) uit de titel gelaten. Ondertussen is ook de deelname van Australië in 2019 een feit.

Jessica Mauboy zingt “#We Got Love” voor Australië.

🇬🇪 GEORGIË (10)

In Georgië was het nieuwe jaar al begonnen toen hier op oudejaarsavond bekend raakte dat de band Ethno-Jazz Band Iriao was geselecteerd om het land te vertegenwoordigen in Lissabon. Enkele maanden later, op 13 maart, werd “Sheni Gulistvis” vrijgegeven als allerlaatste inzending voor het Eurovisiesongfestival. De omroep wijzigde de titel niet veel later naar “For You”, maar de inzending bleef volledig in de eigen landstaal. Dat was een primeur voor het land.

Georgische inzending “Sheni Gulistvis” vrijgegeven.

🇵🇱 POLEN (11)

Al enkele jaren mogen de Polen door middel van een nationale finale mee bepalen wie er het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De jury had liever iemand anders gezien, maar dankzij het publiek wonnen Gromee en Lukas Meijer – een Pool en een Zweed – de nationale finale in Warschau. Met “Light Me Up” probeerden ze in Lissabon het nodige vuurwerk op het podium te brengen.

Gromee feat. Lukas Meijer voor Polen in 2018 met “Light me up”.

🇲🇹 MALTA (12)

Traditiegetrouw mag de Maltese bevolking zich minimaal één keer per jaar klaarmaken voor een avond vol met muziek en reclames die de vaste kijkers al uit het hoofd kennen. Zo ook in 2018. Na een urenlange finale werd Christabelle verkozen als winnaar van Malta Eurovision Song Contest met “Taboo”, nadat ze het al drie keer eerder probeerde. Het was voorlopig de laatste keer wel, want vanaf 2019 kiest men via een lokale variant van X Factor de kandidaat.

Malta stuurt Christabelle in 2018 met “Taboo”.

🇭🇺 HONGARIJE (13)

A Dal was in 2018 aan zijn zevende editie toe en leverde in zijn zes voorafgaande edities altijd een finalist voor het Songfestival op. Het zag er dus behoorlijk goed uit voor AWS, die op 24 februari de nationale finale wonnen. Ze deden dat met “Viszlát nyár”, een metal hard core nummer met een boodschap. Het lied ging namelijk deels over de dood van Örss vader, de leadzanger van de groep. Het nummer had weel wat voor- en tegenstanders in Lissabon.

AWS wint A Dal 2018 met “Viszlát nyár”.

🇱🇻 LETLAND (14)

Na een allerlaatste plaats voor Letland in 2017 gooide LTV deels het roer om en ging men voor een vernieuwd concept van Supernova. Na drie voorrondes en een finale werd de Lets-Braziliaanse zangeres Laura Rizzotto verkozen boven zes andere kandidaten en ging ze naar Lissabon met “Funny Girl”. Ze kon er alvast met de lokale bevolking praten omdat Portugees ook de landstaal is van Brazilië. In 2019 komen er opnieuw wijzigingen.

Letten sturen Laura Rizzotto in 2018 met “Funny Girl”.

🇸🇪 ZWEDEN (15)

Weinig verrassend was Melodifestivalen ook in 2018 van de partij als voorronde voor de Zweden, maar kwamen er wel kleine wijzigingen in de stemprocedure van de finale. Na vier voorrondes en een herkansingsronde was er één grote favoriet voor winst: Benjamin Ingrosso. De zoon van een bekend showbizzkoppel won met de vingers in de neus met zijn lied “Dance You Off”, vergezeld in Stockholm én Lissabon van een indrukwekkend lichtspel.

Benjamin Ingrosso wint Melodifestivalen 2018 met “Dance You Off”.

🇲🇪 MONTENEGRO (16)

Na tien jaar keerde in Montenegro de show Montevizija terug op de buis en daarmee de eerste voorronde voor het land sinds 2008. De openbare omroep koos vijf liedjes die mochten meedoen aan de finale op 17 februari, gehouden in een hotel in de hoofdstad Podgorica. De overwinnaar was de enige man in het gezelschap: Vanja Radovanović met het klassieke “Inje”. In Lissabon stond er wel vrouwelijk schoon op het podium.

Vanja Radovanović zingt “Inje” voor Montenegro in 2018.

🇸🇮 SLOVENIË (17)

Heel wat oude bekenden in de nationale voorronde van Slovenië dit jaar met kandidaten die ervaring hadden op het nationale en internationale podium. Onder die kandidaten zat Lea Sirk, die het al een paar keer eerder had geprobeerd maar ook als backing vocal al twee keer naar het festival ging. De derde keer zou ze als leadzangeres gaan, want op 24 februari won ze de finale. In Lissabon pakte ze uit een strakke act en een valse technische storing.

Slovenië stuurt Lea Sirk naar Lissabon met “Ne, hvala!”.

🇺🇦 OEKRAÏNE (18)

Na het organiseren van het festival in 2017 was Oekraïne zijn luxepositie van gast kwijt en moest het weer deelnemen aan de halve finales in 2018. De commerciële omroep STB organiseerde opnieuw de voorrondes, die gewonnen werd door Melovin. Lokaal een zeer populaire, maar ook omstreden artiest. Hij mocht de tweede halve finale afsluiten en herrees uit de dood tijdens zijn act.

Mélovin wint Oekraïense finale met “Under The Ladder”.

Van de achttien inzendingen in de tweede halve finale werden er dertien in het Engels gezongen en waren vijf songs in de eigen landstaal, zagen we zeven groepen, zes mannen en vijf vrouwen optreden en werd in zeven acts vuurwerk gebruikt. Het bewijs zit in volgende playlist:

[td_block_video_youtube playlist_title=”Playlist: Tweede halve finale Eurovisiesongfestival 2018″ playlist_yt=”BrKpMOy02-c,DGR4S3y7qcw,g0tS6oTseNw,66D0pKVdA-4,42JL4rEgp_U,KujGHwyfMWM,m1kjPaVAeeE,BtPKKWgNR9g,yizRoV7uPKo,FvVx5-mzmm0,oyoiCyP4Bkg,d52ViPImdls,lR8x85ZFu44,KGxANwWKz3U,4lGDRmrQLTA,XEi080yOuB8,sRtygbA0-DU,DJ9ajcic9fI” playlist_auto_play=”0″]

Na alle songs moest er gestemd worden en die stemmen moesten natuurlijk ook geteld worden. De organisatie besloot om die tijd op te vullen met recaps, maar ook filmpjes zoals ESClopedia, de totstandkoming van de postcards, Planet Porutgal en de Portugese revolutie. Daarnaast was er ook een compilatie van dansstijlen op het Eurovisiesongfestival te zien op het podium, gebracht door de vier presentatrices van dienst.

Maar belangrijk was natuurlijk: de bekendmaking van de finalisten. Enkele minuten na elf onze tijd gingen presentatrices Sílvia Alberto en Catarina Furtado over naar Jon Ola Sand, die kon aankondigen dat we tien finalisten hadden. Om 23:06 precies begonnen vier spannende minuten.

De gelukkigen uit de tweede halve finale waren Servië, Moldavië, Hongarije, Oekraïne, Zweden, Australië, Noorwegen, Denemarken, Slovenië… en Nederland! De jury en kijkers vonden dat ze een plek verdienden in de finale en kregen die dan ook. Hoe dat gebeurde kan je zien in onderstaand – voor sommige zeer spannend – fragment:

Voor acht delegaties zat het avontuur er op om tien na elf die avond, toen Nederland als laatste land werd afgeroepen: The Humans uit Roemenië (dat voor de eerste niet-Roemeense kwalificatie zorgde), Laura Rizzotto uit Letland (de Braziliaans-Letse zangeres), Christabelle uit Malta (die vier keer meedeed aan de nationale finale), Gromee en Lukas Meijer uit Polen (de eerste niet-kwalificatie voor Polen sinds 2011), Julia Samoylova uit Rusland (zie Roemenië), Vanja Radovanović uit Montenegro (die geen finale haalde met Toppers-pak), Jessika en Jenifer Brening voor San Marino (maar niet uit San Marino) en Iriao uit Georgië (de laatste plaats in deze halve finale) zagen hun droom om het festival te winnen uiteenspatten.

Onze noorderburen kregen dus wel een ticket richting de finale en dat leverde volgende vreugdetaferelen op. En zo konden we overigens wel zeggen dat er Belgen in de finale stonden, want de dansers van Waylon zijn woonachtig in en rond Vilvoorde.

De volledige uitslag van de tweede halve finale (en de andere uitzendingen) met gesplitste resultaten van jury en kijkers is op onze geschiedenispagina te vinden. Nederland overkwam trouwens hetzelfde lot als de Belgen: de kijkers wilden het land niet in de finale, de jury wel.

Via YouTube kan je de tweede halve finale integraal bekijken:

Morgen (30 december) in het jaaroverzicht: finale Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.