Jaaroverzicht 2018 [5]: Finale Eurovisiesongfestival.

Het jaar 2018 is bijna geschiedenis. Nog maar twee dagen en we zitten in 2019. Tijd om af te tellen met het jaaroverzicht. Met vandaag: een terugblik op de finale van het Eurovisiesongfestival.

Heel wat voorbereidingen gingen vooraf aan de finale van het Eurovisiesongfestival 2018. Er moest een locatie, logo, thema en deelnemerslijst in orde worden gebracht en ook werd er een podium ontworpen en presentatrices gevonden om de show tot een geheel te maken. Een deelnemerslijst van 43 landen moest natuurlijk ook gevuld worden met kandidaten en nummers en dat gebeurde in de maanden december, januari, februari en maart.

Nadat alle songs werden gekozen, mochten de fans van OGAE ook hun stem uitbrengen in de jaarlijkse poll (zie hier • hier • hier • hier • hier • en hier) die in 2018 voor de twaalfde keer werd gehouden. Uiteindelijke winnaar werd Israël. En nog vlak voordat de repetities werden gehouden ging er een laatste wijziging van kracht in de stemprocedure en kregen de juryleden ook een gezicht.

Lissabon Live: Dit zijn de Belgische juryleden.

Mocht u graag alles uit de live periode willen herbeleven, kan u altijd terecht bij onze berichtgeving van Lissabon Live. Op 8 en 10 mei waren er de twee halve finales waar we op 28 en 29 december al aandacht voor hadden in het derde deel (eerste halve finale) en vierde deel (tweede halve finale) van dit jaaroverzicht. Per halve finale gingen er tien landen door naar de finale.

De twintig finalisten die gekozen waren en mochten na hun halve finale telkens loten (eerste halve finale • tweede halve finale) in welke helft ze zouden aantreden en spraken  (eerste halve finale • tweede halve finale) ze ook voor het eerst. In de nacht van 10 op 11 mei werd de uiteindelijke startvolgorde in elkaar gestoken en vrijgegeven door de organisatie.

Portugal, de Big Five en de twintig gekwalificeerde landen uit de halve finales brachten het totale deelnemersveld van de finale op 26 landen. Maar slechts één van die landen zou op zaterdag 12 mei 2018 de finale van het Eurovisiesongfestival winnen.

In tegenstelling tot de halve finales had de finale wel een openingsact. Naast de lokaal beroemde fadozangeressen Ana Moura & Mariza werd er voor het zesde jaar op rij een vlaggenparade gehouden, wat stilaan een traditie aan het worden is op het Eurovisiesongfestival. Naast de 26 deelnemende landen verschenen ook de vlaggen van de zeventien naties die het niet hadden gehaald, waaronder België, op het podium. Weliswaar zonder artiest erachter.

DE KANDIDATEN VAN DE FINALE

In de voorafgaande delen van dit jaaroverzicht omschreven we iets uitgebreider de kandidaten uit de halve finales. In dit deel geven we daarom iets meer aandacht aan de rechtstreeks geplaatste finalisten en gastland Portugal, die niet in competitie kwamen tijdens de halve finales.

🇺🇦 OEKRAÏNE (01)

De commerciële omroep STB organiseerde opnieuw de voorrondes, die gewonnen werd door Melovin. Lokaal een zeer populaire, maar ook omstreden artiest. Net zoals in 2016 en 2017 moest de hekkensluiter van de tweede halve finale de finale openen. waarin hij herrees uit de dood tijdens zijn act.

🇪🇸 SPANJE (02)

Tijdens het nieuwe seizoen van de Spaanse hitshow Operación Triunfo werd bekend dat de show zou gaan dienen als selectiemethode voor het Eurovisiesongfestival en dat er vijf kandidaten zouden gaan strijden voor het ticket richting buurland Portugal. Uiteindelijk werden het er zes omdat er kandidaten aangaven als duo te willen gaan. Topfavorieten waren het kersverse koppel Alfred y Amaia met het romantische “Tu Canción”. Op 29 januari wonnen ze dan ook de superfinale met 43 % van de stemmen.

Spanje stuurt Alfred & Amaia naar Lissabon met “Tu Canción”.

🇸🇮 SLOVENIË (03)

Heel wat artiesten in Slovenië dit jaar die Songfestivalervaring hadden. Onder die kandidaten zat Lea Sirk, die al twee keer als backing ging. De derde keer zou ze als leadzangeres gaan, want op 24 februari won ze de finale met “Hvala, ne!”. In Lissabon pakte ze uit met een valse technische storing.

🇱🇹 LITOUWEN (04)

Het Eurovisiesongfestival is hot in Litouwen. Dat is te zien aan de tijd die de openbare omroep daar geeft aan de voorrondes en de locatie die men koos voor de finale. Twee maanden nadat Eurovizijos werd afgetrapt won Ieva Zasimauskaitė met “When We’re Old” de grote finale in de Žalgiris Arena.

🇦🇹 OOSTENRIJK (05)

Voor Cesár Sampson zou het Eurovisiesongfestival 2018 zijn derde festival op rij worden. Na backing vocalist te zijn geweest van Bulgarije in 2016 en 2017 kreeg hij van ORF nu de kans om voor zijn eigen land te zingen in 2018 als hoofdartiest. “Nobody But You” werd drie maanden later voorgesteld.

🇪🇪 ESTLAND (06)

Nog voor de finale van het festival in Kiev kondigde ERR de details van Eesti Laul 2018 aan. Nadat de nummers waren uitgebracht, was er één torenhoge favoriet. Elina Nechayeva pakte uit met een zogenaamde ‘popera’ in een geprojecteerde jurk. “La Forza” won met 70% van de stemmen de superfinale.

🇳🇴 NOORWEGEN (07)

Midden januari werd duidelijk dat oud-winnaar Alexander Rybak (die van “Fairytale”) bij de tien finalisten zat van Melodi Grand Prix met zijn zelfgeschreven inzending “That’s How You Write A Song”. Met een ruime overmacht (71%) won hij de finale op 10 maart.

🇵🇹 PORTUGAL (08)

Het gastland kreeg meteen startrecht in de finale en moest als enige zijn startpositie loten. Uiteindelijk werd het de achtste positie. Omdat Lissabon al het Eurovisiesongfestival had gekregen, werd er voor de finale van Festival da Canção geopteerd voor de kleinere stad Guimarães. Die hadden naast de organisatie van het festival gegrepen en kregen de nationale finale als troostprijs. De winnaars van de nationale finale werd Cláudia Pascoal (en Isaura) met “O Jardim”.

Cláudia Pascoal voor gastland Portugal in 2018 met “O jardim”.

🇬🇧 VERENIGD KONINKRIJK (09)

Vlak na het gastland was het de beurt aan de Britse SuRie. Net zoals Cesár Sampson en Lea Sirk was ze al twee keer naar het festival geweest als backing – voor België in 2015 en 2017 – en was het nu haar tijd om op de voorgrond te treden. Na haar winst in Eurovision You Decide op BBC Two werd “Storm” opgefrist voor de finale. Daar liep het echter falikant mis toen er een activist het podium opliep en de act verstoorde. Ze kreeg nog een kans op opnieuw op te treden, maar besloot het niet te doen: “Ik ben trots op mijn prestatie” liet ze nadien weten.

SuRie voor Verenigd Koninkrijk in 2018 met “Storm”.

🇷🇸 SERVIË (10)

Voor het eerst sinds 2013 kwam er nog eens een uitgebreidere voorronde in Servië en haalde RTS het geprezen Beovizija van stal. De finale werd gewonnen door Sanja Ilić & Balkanika en “Nova Deca”. Ook voor het eerst sinds 2013 werd het lied in de eigen taal gezongen.

🇩🇪 DUITSLAND (11)

Na een zoveelste teleurstelling besloot de Duitse openbare omroep het oude concept in de prullenmand te gooien en een nationaal en internationaal panel de zes inzendingen voor de nationale finale te laten bepalen. Onder die zes kandidaten zat Michael Schulte. Toen de zes inzendingen naar buiten kwamen, was hij de grote favoriet voor eindwinst en dat maakte hij op 22 februari ook waar. Zowel de kijkers, als het nationale panel als het internationale panel gaven hem het maximum van de punten voor “You Let Me Walk Alone”.

Michael Schulte wint Duitse finale met “You Let Me Walk Alone”.

🇦🇱 ALBANIË (12)

Zoals altijd is er op het einde van het jaar Festivali i Kënges ., ook in 2017. Al van in het begin was duidelijk dat Eugent Bushpapa met “Mall” een grote kans zou maken op de eindoverwinning en in de nacht van 23 op 24 december won hij dan ook overtuigend de finale.

🇫🇷 FRANKRIJK (13)

Voor het eerst sinds 2007 kwam er nog eens een nationale finale (de extreem kleine voorronde in 2014 niet meegerekend) op de buis en voor het eerst was dat op France 2. In drie shows koos men de opvolger van Alma, die jurylid mocht zijn in de finale van Destination Eurovision. De kijkers en jury waren verdeeld in die finale: de internationale jury wilde graag Lisandro Cuxi in de finale, maar door het grote aantal stemmen van de kijkers werden Madame Monsieur verkozen als winnaars met “Mercy”, een lied over het gelijknamige meisje geboren op een vluchtelingenboot in de Middellandse Zee.

Madame Monsieur wint Franse finale met “Mercy”.

🇨🇿 TSJECHIË (14)

Voor het eerst sinds hun comeback van 2015 mocht het publiek mee bepalen wie er naar Lissabon mocht. Al voor de kandidaten bekend werden gemaakt, was Mikolas Josef topfavoriet met “Lie To Me”. Nadat een jury hem verkoos als favoriet, werd op 29 januari zijn deelname officieel aangekondigd.

🇩🇰 DENEMARKEN (15)

Zoals altijd werd ook in 2018 Dansk Melodi Grand Prix gehouden. Tien inzendingen werden gekozen voor de finale van de competitie, die gewonnen werd door de – toen – nobele onbekende docent Rasmussen met “Higher Ground”.

🇦🇺 AUSTRALIË (16)

SBS moet jaarlijks een uitnodiging krijgen van de EBU om deel te nemen en kreeg die ook in 2018. Een oude bekende werd uitgekozen, want het oog van de omroep viel op Jessica Mauboy. Die mocht als gast al eens optreden in 2014. In maart werd haar song “We Got Love” voorgesteld.

🇫🇮 FINLAND (17)

YLE had een open finale aangekondigd voor 2018, maar de verbazing was groot toen op een persconferentie werd aangekondigd dat Saara Aalto naar Lissabon mocht. YLE verklaarde zelf dat er “geen geschikte artiesten waren” voor 2018. Op 3 maart werd “Monsters” gekozen als inzending.

🇧🇬 BULGARIJE (18)

In 2017 konden de Bulgaren de overwinning ruiken door tweede te worden. Op hetzelfde interne elan ging BNT verder. Op 11 maart raakte bekend dat Equinox naar Lissabon mocht en een dag later werd “Bones” voorgesteld. Een finale in 2019 zit er alvast niet in, want BNT kondigde in oktober een terugtrekking aan.

🇲🇩 MOLDAVIË (19)

Na het beste resultaat ooit voor Moldavië in 2017 – een derde plaats – ging de omroep op hetzelfde elan verder via O Melodie Pentru Europa. De winnende groep in de finale was DoReDos. Met “My Lucky Day” en een indrukwekkende deurenkomedie maakten ze indruk in Lissabon.

🇸🇪 ZWEDEN (20)

Weinig verrassend was Melodifestivalen ook in 2018 van de partij als voorronde voor de Zweden. Na vier voorrondes en een herkansingsronde was er één favoriet voor winst: Benjamin Ingrosso. Hij won met de vingers in de neus met zijn lied “Dance You Off”, vergezeld van een indrukwekkend lichtspel.

🇭🇺 HONGARIJE (21)

A Dal was in 2018 aan zijn zevende editie toe en leverde in zijn zes voorafgaande edities altijd een finalist voor het Songfestival op en ook AWS kon zich plaatsen. Ze wonnen de nationale finale op 24 februari met “Viszlát nyár”, een metal hard core nummer over de dood van de leadzanger zijn vader.

🇮🇱 ISRAËL (22)

De prijs voor langste voorronde van 2018 gaat naar Israël. Nadat ze toch gingen meedoen (IBA was eerder opgedoekt) werd na vier maanden van voorrondes een winnaar gevonden in Netta. Enkele weken later werd “Toy” gelekt. Israël schoot naar de toppositie bij de gokkantoren en werd instant topfavoriet.

🇳🇱 NEDERLAND (23)

Na heel wat geruchten werd op de middag van 9 november de deelname van Waylon aangekondigd door de AVROTROS. Na een week van teasen werd op 2 maart de uiteindelijke inzending voorgesteld: “Outlaw In ‘Em”. De act in Lissabon werd nog een nationale rel, maar de delegatie wijzigde niets.

🇮🇪 IERLAND (24)

Al vier jaar hadden ze geen finale weten te halen, maar in 2018 was het eindelijk nog eens raak. Er werd iemand intern gekozen: de 25-jarige Ryan O’Shaugnessy kreeg het ticket naar Lissabon met “Together”. In Lissabon werd Ryan al snel een publiekslieveling, maar in China was dat niet zo het geval.

🇨🇾 CYPRUS (25)

In Cyprus was men eerst van plan een nationale finale te houden met een lied van Alex P., maar die werd geschrapt. De geruchten rond een deelname van Eleni Foureira liepen al een tijdje en op 1 februari maakte de omroep bekend de zangeres te sturen met “Fuego”, dat in Lissabon een grote favoriet werd.

🇮🇹 ITALIË (26)

Italië werd als enige land van de Big Five ingeloot in de tweede helft van de finale en kreeg de eer om de finale af te sluiten. Het populaire festival van Sanremo werd opnieuw gebruikt als selectiemethode en na vijf avonden wonnen Ermal Meta en Fabrizio Moro de finale – bekeken door ruim 12 miljoen Italianen met “Non Mi Avete Fatto Niente”. Een dag nadien bevestigden de twee hun deelname, want van de RAI kregen ze op de optie om naar het festival te gaan.

Ermal Meta en Fabrizio Moro voor Italië naar Lissabon.

Rond tien na elf waren alle songs gebracht en konden de lijnen geopend worden. In competitie hadden toen tien mannen, acht vrouwen en acht duo’s of groepen opgetreden, waarvan er acht gebruik maakten van vuurwerk en zeventien in het Engels zongen. De overige negen zongen in een andere taal, in acht gevallen de eigen landstaal. Het bewijs leveren we aan in onderstaande afspeellijst:

[td_block_video_youtube playlist_title=”” playlist_yt=”lhOuMYtQ94M,28oMEFgSoyk,fBU0_hfST_o,pPDFhfU25go,a8Yvzo1puoE,ImawXdXIGd8,N17BdRwOvBA,mHjGbADMcOI,n0ydtXG-tqY,WRQWQShbPHU,N4YwSy4Q9k0,uyl1b1fVmdU,vjLuTtUv0Ns,w0ZUuQe0shk,c0kP074Mw0k,2BBLTY6T2Ck,hdjiuCUUpPc,vC-1tdGDFQc,5evrVL1rJPA,z101xtUBflU,p6e1TmYb33w,84LBjXaeKk4,p7jHz5asMs8,QD1cQ2wZ1dk,vyDTbJ4wenY,81M-mp5t8uM” playlist_auto_play=”0″]

Tussen het laatste nummer en de start van de jurystemming moest er gestemd worden en kreeg het publiek naast recaps ook een portie Suzy (Uauaué, uaué) op zijn of haar bord en trad Salvador Sobral op met zijn grote idool Caetano Veloso. Ruim veertig minuten na het openen van de lijnen werden die ook weer afgesloten en kon er gestart worden met de puntentelling. Als eerste kwamen de punten van de vakjury aan bod.

In het begin gingen de punten naar een beetje overal en niemand kon meteen een stevige leiding nemen. Cyprus, Duitsland, Israël, Oostenrijk en Zweden deden in het begin van de stemming haasje over met elkaar en zou uiteindelijk ook wel de duidelijke top 5 van de vakjury worden. Pas bij de laatst stemmende jury uit Portugal nam Oostenrijk de leiding over en kon het niet meer ingehaald worden en dat omwille van enkel hoge scores voor Zweden op het einde.

Oostenrijk was de verrassende winnaar van de puntentelling bij de vakjury. Bij het uitroepen van de laatste punten van de jury had het een verwaarloosbare voorsprong van achttien punten op de nummer twee, Zweden. Israël bleef wel verder achter met negenenvijftig punten achterstand.

Nadien volgden de punten vanuit de televoting. Australië kreeg wederom een lage score bij de kijkers. Na de twee punten en de voorlaatste plaats uit 2017 eindigde het land nu met negen punten van de kijkers laatste. De verrassingen bleven niet uit want ook runner-up bij de jury, Zweden, viel met eenentwintig punten uit de top 20 van de kijkers. Een zevende was dus al meteen uitgesloten voor de Scandinaviërs. Ook jurywinnaar Oostenrijk viel uit toen bekend werd dat het dertiende werd bij de kijkers.

Met het ingaan van de top 10 van de kijkers stond Oostenrijk nog wel aan kop. Denemarken, Italië en Tsjechië hadden het niet zo spectaculair goed gedaan bij de jury maar kregen dankzij de kijker nog wel een plek in de globale top 10. Op het einde bleven de topfavorieten nog over om punten te krijgen: Israël en Cyprus. Oostenrijk stond nog steeds aan kop, maar zou sowieso ingehaald worden en derde eindigen.

Cyprus werd als eerste afgeroepen en eindigde tweede met 253 punten. Meteen werd Israël dus ook zeker van zijn winst in Lissabon. Netta haalde 317 punten en won het Eurovisiesongfestival 2018 met een totaal van 529 punten. Met deze score was ze de winnaar met de laagste winnende score sinds de introductie van de nieuwe methode in 2016.

Israël werd gekroond als winnaar van het 63ste Eurovisiesongfestival om twintig minuten voor één onze tijd. Na afloop kwamen ook alle resultaten naar buiten: de gesplitste punten van de halve finales en de finale, maar ook de punten per vakjury en per televoting. Netta gaf bovendien ook nog een persconferentie.

Lees ook
De uitslag van de finale.
De uitslag van de halve finales.
De persconferentie van winnares Netta.
De gesplitste resultaten van de halve finales.
De Belgische punten van jury en kijker.
De verschillen tussen jury en kijker.
De “douze points” van 2018.
The Day After… Grote uitdaging voor Israël.

Diezelfde avond begon voor Israël de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2019, dat in september werd toegewezen aan Tel Aviv en niet aan Jerusalem. 42 landen zullen aan de start verschijnen in Expo Tel Aviv op 14, 16 en 18 mei aanstaande en hun droom in vervulling proberen te laten gaan: het festival winnen en de editie van 2020 naar hun land brengen.

De finale van het Eurovisiesongfestival kan via YouTube volledig herbekeken worden:

Morgen (31 december) in het jaaroverzicht: de beelden van het afgelopen jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.