Zien we Turkije terug in 2020?

De eerste stappen lijken gezet voor een Turkse deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2020, dan zeven jaar nadat de omroep zelf de stekker eruit trok.

Even terug naar het najaar van 2012: TRT trok zich toen terug omdat het zich niet meer kon vinden in onder andere de regel van de Big Five en de invloed van de vakjury. Hun motivatie van terugtrekking werd in de jaren daarop gevoed met de winst van Conchita Wurst: “We kunnen niet deelnemen als er in volle prime-time een vrouw met een baard zingt die zegt dat ze beide genders heeft.” zei generaal directeur İbrahim Eren deze zomer nog.

Diezelfde İbrahim Eren is vrijdag verkozen als lid van de ‘Executive Board’ bij de EBU. Dat zijn enkele leden die voor minstens twee jaar de strategie mogen meebepalen van de organisatie. Een Turkse site kreeg kort nadien een reactie van de EBU los:

TRT doet niet mee aan het Eurovisiesongfestival van 2019. İbrahim Eren heeft wel opgegeven dat hij vanaf 2019 graag de samenwerking met de EBU wil heropstarten. Gebaseerd op het engagement en de goede gesprekken die lopen zijn we hoopvol om Turkije terug te zien op het Eurovisiesongfestival.

Een eerste stap is alvast gezet, want TRT heeft de intentie om deel te nemen aan de eerste editie van Eurovision Asia Song Contest. Dat bleek uit een mail die door een Turkse site kon worden ingekeken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Turkije deed in 2012 voor het laatste mee aan het Eurovisiesongfestival. In Azerbeidzjan eindigde Can Bonomo op een achtste plaats met “Love Me Back”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.