Amsterdam 1970

Editie15
Datum21 maart 1970
LocatieRAI Congrescentrum
Amsterdam
🇳🇱 Nederland
OmroepNOS
PresentatieWilly Dobbe
Landen12
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend🇫🇮 Finland
🇳🇴 Noorwegen
🇵🇹 Portugal
🇸🇪 Zweden
Winnaar🇮🇪 Ierland
Dana
All Kinds of Everything

Het Eurovisiesongfestival 1970 was de vijftiende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 21 maart 1970 in het RAI Congrescentrum, gelegen in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Er deden 12 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Ierland met Dana, die het nummer “All Kinds of Everything” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Een lage opkomst werd het in 1970. Amper twaalf landen verschenen in de Nederlandse hoofdstad. Oostenrijk zou normaal terugkeren, maar schaarde zich achter de boycot van drie Scandinavische landen: Finland, Noorwegen en Zweden. Ze trokken zich terug als gevolg van de chaotische uitkomst van het festival in 1969. Er werden toen vier winnaars gekroond wegens het ontbreken van een duidelijke procedure.

Ook Portugal bleef weg van het Eurovisiesongfestival. Ondanks de boycot besloot RTP wel Festival da Canção te organiseren, met Sérgio Borges als winnaar. Oostenrijk, Noorwegen en Portugal zonden als niet-deelnemende landen het festival wel gewoon uit.

🏟️ Locatie

Nieuwbakken omroep NOS bleef niet in thuisbasis Hilversum, maar trok 24 kilometer noordwaarts richting hoofdstad Amsterdam. Het RAI Amsterdam had toen al enkele jaren een nieuwe zaal en de omroep vond deze geschikt voor het Eurovisiesongfestival.

In 1979, 1989 en 1998 hield het Nationaal Songfestival nog eens halt in het RAI. In de decennia die volgden werden er verschillende zalen bijgebouwd en zijn er jaarlijks meer dan honderd beurzen en congressen.

RAI Congrescentrum

🕴️ Presentatie

NOS-omroepster Willy Dobbe presenteerde het vijftiende festival. Ze was enkele jaren eerder bij diens voorlopig NTS gestart. Twee jaar later stapte ze over naar de TROS, omdat haar ambities verder lagen dan enkel omroepen. Bij de TROS presenteerde ze programma’s als Zevensprong en Schooltelevisie. Ook mocht ze nog twee keer het Nationaal Songfestival aan elkaar praten. Ze stopte met televisiewerk eind jaren tachtig.

Willy Dobbe

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden. Na de winst van vier lande in 1969 werd er een tie-breakregel ingevoerd. Als er twee of meer landen op de eerste plaats eindigden, moesten deze opnieuw optreden en ging de jury opnieuw stemmen.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01NederlandHearts of SoulWaterman07007
02ZwitserlandHenri DèsRetour04008
03ItaliëGianni MorandiOcchi di ragazza08005
04JoegoslaviëEva SršenPridi, dala ti bom cvet11004
05BelgiëJean ValléeViens l'oublier08005
06FrankrijkGuy BonnetMarie-Blanche04008
07Verenigd KoninkrijkMary HopkinKnock, Knock Who's There?02026
08LuxemburgDavid Alexandre WinterJe suis tombé du ciel12000
09SpanjeJulio IglesiasGwendolyne04008
10MonacoDominique DussaultMarlène08005
11DuitslandKatja EbsteinWunder gibt es immer wieder03012
12IerlandDanaAll Kinds of Everything01032

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Willy Dobbe herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

Op het scorebord stonden de nummers en het land in Nederlandstalige benaming (en met landcode) op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord en de tussenstand per stemronde.

Het scorebord in 1970

De Nederlandse jury gaf meteen al de helft van zijn punten aan de Ierse Dana en ging aan de leiding bij de eerste stemronde. Ze zou haar leiderspositie gedurende de stemming van een dikke tien minuten niet meer afgeven. Toen de Belgische jury negen van haar tien stemmen gaf, leek de overwinning al in het Ierse kamp te liggen. Ierland moest als laatste stemmen en kon enkel de winst uit handen geven als het de volle pot van tien punten aan het Verenigd Koninkrijk zou geven. De Britten kregen drie punten van “cheerfull Dublin” en eindigden kort achter Ierland. Duitsland volgde met verre afstand op de derde plek.

Luxemburg was de pechvogel van de avond en haalde geen enkel punt binnen. De van oorsprong Nederlandse zanger David Alexandre Winter was woest dat zelfs zijn thuisland geen punten gaf.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.