Birmingham 1998

Editie43
Datum9 mei 1998
LocatieNational Indoor Arena
Birmingham
🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
OmroepBBC
PresentatieTerry Wogan
Ulrika Jonsson
Landen25
Debuterend🇲🇰 Macedonië
Terugkerend🇧🇪 België
🇫🇮 Finland
🇮🇱 Israël
🇷🇴 Roemenië
🇸🇰 Slowakije
Terugtrekkend🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
🇩🇰 Denemarken
🇮🇸 IJsland
🇮🇹 Italië
🇦🇹 Oostenrijk
🇷🇺 Rusland
Winnaar🇮🇱 Israël
Dana International
Diva

Het Eurovisiesongfestival 1998 was de drieënveertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 9 mei 1998 in de National Indoor Arena, gelegen in de Britse stad Birmingham. Er deden 25 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Israël met Dana International, die het nummer “Diva” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Net zoals in 1997 waren er vijfentwintig plaatsen. De landen die in 1997 er niet bij waren kregen voorrang, alsook de landen die in 1996 niet door de audiovoorronde geraakten. Zo maakte Macedonië zijn debuut in Birmingham en keerden België, Finland, Israël, Roemenië en Slowakije terug.

Italië besloot om weg te blijven van het festival wegens de dalende interesse. Pas in 2011 keerde het land terug. Bosnië en Herzegovina, Denemarken, IJsland, Oostenrijk en Rusland hadden te lage gemiddeldes en werden geweerd van het festival in 1998.

🏟️ Locatie

Na zestien jaar vond er nog eens een festival plaats in het Verenigd Koninkrijk. Het achtste (nog altijd een record) festival op Britse bodem werd gehouden in de National Indoor Arena in Birmingham. De arena was voor presentatrice Ulrika Johnsson geen onbekend terrein. Ze presenteerde er acht seizoenen lang de ITV-show “Gladiators”.

Opmerkelijk: de BBC hield al rekening met een nieuwe overwinning en had ook de arena in Birmingham vastgelegd voor 1999 indien ze wonnen of er een land was dat niet kon organiseren.

National Indoor Arena

🕴️ Presentatie

De BBC koos voor een waar icoon om het festival te presenteren: Terry Wogan. In de jaren zeventig sporadisch en sinds 1980 was hij de vaste commentator voor het Eurovisiesongfestival op BBC One. Zelfs in 1998 gaf hij commentaar tijdens de uitzending en was er tijdens zijn stukken in de liveshow logischerwijs geen commentaar te horen.

Om zijn gemis op te vangen werd er ook een presentatrice aangesteld: Ulrika Jonsson. De Zweedse was bijna dertig jaar jonger dan Wogan, maar de twee hadden een bijzondere chemie. Jonsson begon te werken bij ITV in 1989 als weervrouw en maakte sindsdien ook uitstapjes naar de BBC. Zij nam de volledige puntentelling solo voor haar rekening.

Terry Wogan werd Sir Terry Wogan in 2005 en gaf voor het laatst commentaar in 2008, maar bleef werkzaam bij de BBC Radio tot einde 2015. Hij overleed aan de gevolgen van kanker op 31 januari 2016, iets wat de natie raakte. Er volgen reacties van toenmalig premier Cameron en ook de Belgische pers schreef over het heengaan van de 77-jarige legende.

Vlnr: Terry Wogan en Ulrika Jonsson

🗳️ Stemprocedure

In 1998 werden alle landen verplicht om gebruik te maken van televoting. Enkel in de landen die geen televoting konden organiseren werd er nog gebruik gemaakt van de vakjury. Toch moest er in elk land een vakjury meestemmen mocht er iets misgaan met het tellen van de publieksstemmen.

Kijkers konden stemmen via televoting vijf minuten na afloop van een overzicht. Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

Hongarije, Roemenië, Slowakije en Turkije konden om bepaalde redenen geen televoting organiseren en die deze landen werd er dus een vakjury ingeschakeld.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01KroatiëDanijelaNeka mi ne svane05131
02ZwitserlandThalassaMia krifi evesthisia20012
03FrankrijkMarie LineOù aller24003
04SpanjeMikel Herzog¿Qué voy a hacer sin ti?16021
05ZwitserlandGunvorLass ihn25000
06SlowakijeKatarína HasprováModlitba21008
07PolenSixteenTo takie proste17019
08IsraëlDana InternationalDiva01172
09DuitslandGuildo HornGuildo hat euch lieb!07086
10MaltaChiaraThe One That I Love03165
11HongarijeCharlieA holnap már nem lesz szomorú23004
12SloveniëVili ResnikNaj bogovi slišijo18017
13IerlandDawn MartinIs Always Over Now?09064
14PortugalAlma LusaSe eu te pudesse abraçar12036
15RoemeniëMălina OlinescuEu cred22006
16Verenigd KoninkrijkImaaniWhere Are You?02166
17CyprusMichael HajiyanniGenesis11037
18NederlandEdsilia RombleyHemel en aarde04150
19ZwedenJill JohnsonKärleken är10053
20BelgiëMélanie CohlDis oui06122
21FinlandEdeaAava15022
22NoorwegenLars FredriksenAlltid sommer08079
23EstlandKoit ToomeMere lapsed12036
24TurkijeTüzmenUnutamazsın14025
25MacedoniëVlado JanevskiNe zori, zoro19016

🏅 Puntentelling

De stemming werd geleid door Ulrika Jonsson. Ze riep elk land op, waarna ze een woordvoerder via satellietverbinding te zien kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. Het stemmende land werd bovenaan het scorebord getoond en landen die hun punten hadden doorgegeven werden in het blauw gemarkeerd. De leider werd op elk moment in het geel getoond. Er werd ook met een tweede vorm gewerkt, waarbij de punten op een map werden verspreid (rechts op foto) in Europa.

Twee versies van het scorebord in 1998

De diaspora werd zeer duidelijk met de televoting. Cyprus gaf zijn maximum aan Griekenland, Griekenland aan Cyprus, Estland aan Finland, Noorwegen aan Zweden en Duitsland aan Turkije. Toch werd de eerste winnaar in het televotingtijdperk niet meteen een land met vele vrienden, maar wel een inzending met een verhaal waar de pers van kon smullen.

Gedurende de puntentelling wisselden Israël, Malta en het Verenigd Koninkrijk met de regelmaat de leiderspositie af. Bij de laatste stemronde konden deze drie landen nog winnen: Israël en Malta hadden 166 punten, het Verenigd Koninkrijk 157. Het was Macedonië dat als laatste moest stemmen. Israël kreeg 8 punten en het Verenigd Koninkrijk 10 punten. Enkel een maximumscore kon Malta nog doen winnen. Toen de woordvoerster haar “twelve points from Macedonia to Croatia” gaf, werd Malta naar de derde plaats geduwd en won Israël het Eurovisiesongfestival.

Enkele dagen na het festival werd bekendgemaakt dat Duitsland twaalf punten moest krijgen van Spanje in plaats van geen enkel punt, waardoor het land een plek steeg op het scorebord (naar de zevende plaats) en Noorwegen achtste werd. De rest van de uitslag bleef ongewijzigd.

Twintig jaar na de eerste Israëlische overwinning won het land voor de derde maal het Eurovisiesongfestival. Dana International zou de geschiedenisboeken ingaan als de winnares waar zeer vaak werd over gesproken en zeer omstreden was in eigen.

Zwitserland keerde terug naar de bergen met nul punten. Gunvor Guggisberg kon in haar bordeaux jurk niemand overtuigen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.