Brighton 1974

Editie19
Datum6 april 1974
LocatieThe Dome
Brighton
🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
OmroepBBC
PresentatieKatie Boyle
Landen17
Debuterend🇬🇷 Griekenland
Terugkerend-
Terugtrekkend🇫🇷 Frankrijk
Winnaar🇸🇪 Zweden
ABBA
Waterloo

Het Eurovisiesongfestival 1974 was de negentiende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 6 april 1974 in The Dome, gelegen in de Britse stad Brighton. Er deden 17 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zweden met ABBA, die het nummer “Waterloo” brachten.

🌍 Deelnemende landen

Een recordaantal van negentien landen zou gaan deelnemen in Brighton: alle zeventien landen die verschenen het jaar voordien, het terugkerende Malta en debutant Griekenland. Enkele maanden voordien had er een staatsgreep plaatsgevonden in Griekenland, werd de president afgezet en was het land op weg naar een democratie. De facto was Griekenland toen nog wel een dictatuur, waardoor niet ieder land de Grieken graag zag komen.

Malta had Enzo Guzman gekozen met het nummer “Paċi Fid Dinja”, maar enkele weken voor het festival trokken ze de kandidaat terug. Ook Frankrijk ging meedoen met “La vie à vingt-cinq ans” van Dani. Echter overleed president Georges Pompidou vier dagen voor het festival en besloot de Franse omroep ORTF de zangeres terug te trekken. Deze zat wel in de zaal en werd ook getoond op het moment dat ze normaal moest optreden.

Uiteindelijk deden dus zeventien landen mee.

🏟️ Locatie

Luxemburg kon de organisatie een tweede jaar op rij niet aan, dus sprong de oude vertrouwde BBC opnieuw in. Na drie keer Londen en één keer Edinburgh was het in 1974 Brighton dat de eer kreeg om het festival te verwelkom, een badplaats in Engeland. De BBC koos voor de Brighton Dome.

Nadien zo de zaal geen dienst meer doen voor grote entertainmentshows, maar vooral voor theaterstukken en musicals.

Brighton Dome

🕴️ Presentatie

De toen bijna 48-jarige Katie Boyle werd voor de laatste keer ingezet door de BBC als presentatrice voor het concours. Tot op heden heeft geen enkele presentator of presentatrice het record van Boyle geëvenaard. Zij presenteerde het festival vier maal: in 1960, 1963, 1968 en in 1974. Enkel Jacqueline Joubert (1959 en 1961) en Petra Mede (2013 en 2016) werden meer dan één keer ingezet als gericht van het Eurovisiesongfestival.

Katie Boyle

🗳️ Stemprocedure

Voor de laatste keer keerde men terug naar het veelgebruikte systeem uit de jaren vijftig en zestig. Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

Om manipulatie te voorkomen werd het signaal bij de verschillende vakjury’s afgezet na alle optredens en konden ze pas terug de puntentelling volgen als hun land had gestemd. Dit werd de volgende jaren ook gehanteerd.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01FinlandCaritaKeep Me Warm13004
02Verenigd KoninkrijkOlivia Newton-JohnLong Live Love04014
03SpanjePeretCanta y sé feliz09010
04NoorwegenAnne-Karine Strøm & Bendik SingersThe First Day of Love14003
05GriekenlandMarinellaKrasi, thalassa ke t' agori mou11007
06IsraëlPoogyNatati La Khayay07011
07JoegoslaviëKorni GrupaMoja generacija12006
08ZwedenABBAWaterloo01024
09LuxemburgIreen SheerBye Bye I Love You04014
10MonacoRomualdCelui qui reste et celui qui s'en va04014
11BelgiëJacques HustinFleur de liberté09010
12NederlandMouth & MacNealI See a Star03015
13IerlandTina ReynoldsCross Your Heart07011
14DuitslandCindy & BertDie Sommermelodie14003
15ZwitserlandPiera MartellMein Ruf nach dir14003
16PortugalPaulo de CarvalhoE depois do adeus14003
17ItaliëGigliola Cinquetti02018

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in een willekeurige volgorde. Katie Boyle herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

De landen stonden op volgorde van optreden opgesomd op het scorebord, in twee kolommen. Het land dat aan het stemmen was, werd opgelicht.

Het scorebord in 1974

Zweden kwam al bij de eerste stemronde aan de leiding en bleef ook heel de puntentelling op voorsprong staan. Heel wat landen bleven dichtbij ABBA: het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland en Italië waren eerste achtervolgers halverwege de stemming. De Belgen zouden vervolgens geen punten meer krijgen. Italië moest als laatste stemmen. Zweden kon enkel niet meer winnen indien Nederland alle tien punten kreeg van Rome. Dat gebeurde niet en Zweden haalde zijn eerste winst binnen.

Zweden was het tweede Scandinavische land dat het festival won en het allereerste land dat met een nummer eerste eindigde dat niet in de eigen landstaal gezongen werd.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.