Brussel 1987

Editie32
Datum9 mei 1987
LocatieEeuwfeestpaleis
Brussel
🇧🇪 België
OmroepRTBF
PresentatieViktor Laszlo
Landen22
Debuterend-
Terugkerend🇬🇷 Griekenland
🇮🇹 Italië
Terugtrekkend-
Winnaar🇮🇪 Ierland
Johnny Logan
Hold Me Now

Het Eurovisiesongfestival 1987 was de tweeëndertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 9 mei 1987, in het Eeuwfeestpaleis, gelegen in de Belgische hoofdstad Brussel. Er deden 22 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Ierland met Johnny Logan, die het nummer “Hold Me Now” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Er werd in Brussel een nieuw record neergezet: tweeëntwintig landen deden mee op de Heizel. Er waren geen afzeggingen ten opzichte van 1986 en ook Griekenland en Italië vonden het opportuun om een kandidaat te sturen naar ons land. Voor het eerst werd er door de EBU ook een maximum vastgelegd. In de toekomst zouden er niet meer dan 22 landen deelnemen, omdat er waarschijnlijk “ook niet meer landen zich konden aanmelden”. Enkele jaren later vielen Joegoslavië, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie uit elkaar en vond de val van het communisme plaats…

🏟️ Locatie

Voor het eerst werd het biedproces van het Eurovisiesongfestival een openbaar gebeuren. Dat werd namelijk een ‘hot issue’ in de Belgische pers en politiek. De toenmalige BRT wilde het festival organiseren omdat het zijn beurt was om een kandidaat te sturen. De RTBF vond dan weer dat het recht had op de organisatie omdat zij de winnaar hadden afgeleverd.

Het werd in het parlement afgehandeld en de BRT en RTBF werden in eerste instantie tot een samenwerking gedwongen. Samen gingen ze op zoek naar een geschikte locatie en er stonden heel wat op het lijstje van de commissie. Locaties in Brussel (Koninklijk Circus, Vorst Nationaal en het Paleis voor Schone Kunsten), Luik (Coronmeuse), Oostende (Kursaal en het Media Center), Antwerpen (Elisabethzaal, Sportpaleis en de Stadschouwburg), Brugge (Bouwewijnpark) en Gent (’t Kuipke) werden bezocht.

De BRT steunde volop de kandidatuur van de Stadsschouwburg in Antwerpen: “Een draaiende scene, vier podia, achtergrondprojecties zonder problemen, een computergestuurd lichtorgel… De ideale zaal voor het liedjesfestival” gaf de Vlaamse omroep als argumenten.

Uiteindelijk zou het festival doorgaan in hal 7 van het Heyselcomplex te Brussel. De BRT trok zich op 16 oktober 1986 terug uit de organisatie nadat de RTBF volgens de BRT alles achter de rug van hen al had geregeld. Het was vooral de Waalse minister van Cultuur die een festival op Vlaamse bodem onverdedigbaar vond. Hij dreigde ook met alle Vlaamse promotie uit het festival te weren omdat de BRT niet mee wilde opdraaien voor de kosten.

Er werd een expert aangenomen om de akoestiek van de zaal te regelen, want die zou barslecht zijn zonder kunstmatige ingrepen. Zo werd een “doos in een doos” gebouwd in hal 7. De kosten van de gehele organisatie werden uiteindelijk geraamd op zo’n 64 miljoen Belgische Frank.

Luc Appermont zou tijdens de uitzending als commentator de zaak relativeren: “Als we er gezellige televisie aan overhouden en een paar nieuwe artiesten en liedjes leren kennen, dan komt dit programma tegemoet aan zijn oorspronkelijke doelstelling: het stimuleren van de creativiteit.”

Eeuwfeestpaleis

🕴️ Presentatie

Sonia Dronier, beter gekend als Viktor Lazlo, werd door de RTBF begin 1987 gekozen als presentatrice van het Eurovisiesongfestival. De zangeres, die geboren werd in Frankrijk, was bekend in de regio voor haar Engelstalige hits. Die bracht ze dan ook ten gehore tijdens de finale als opener van de show in een, ondertussen iconische roze jurk.

Later bleef ze internationaal bezig. In België raakte ze wat in de vergetelheid. Leuk weetje: in 2004 ging Lazlo in duet met Serhat. Die vertegenwoordigde San Marino in 2016 met “I Didn’t Know”.

Viktor Lazlo

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01NoorwegenKate GulbrandsenMitt liv09065
02IsraëlLazy BumsShir Habatlanim08073
03OostenrijkGary LuxNur noch Gefühl20008
04IJslandHalla MargrétHægt og hljótt16028
05BelgiëLiliane Saint-PierreSoldiers of Love11056
06ZwedenLotta EngbergBoogaloo12050
07ItaliëUmberto Tozzi &  RafGente di mare03103
08PortugalNevadaNeste barco à vela18015
09SpanjePatricia KrausNo estás solo19010
10TurkijeSeyyal Taner & LokomotifŞarkım Sevgi Üstüne22000
11GriekenlandBangStop10064
12NederlandMarchaRechtop in de wind05083
13LuxemburgPlastic BertrandAmour, amour21004
14Verenigd KoninkrijkRikkiOnly the Light13047
15FrankrijkChristine MinierLes mots d'amour n'ont pas de dimanche14044
16DuitslandWindLass die Sonne in dein Herz02141
17CyprusAlexiaAspro-mavro07080
18FinlandVicky Rosti & BoulevardSata salamaa15032
19DenemarkenAnne-Cathrine Herdorf & BandjoEn lille melodi05083
20IerlandJohnny LoganHold Me Now01172
21JoegoslaviëNovi fosiliJa sam za ples04092
22ZwitserlandCarol RichMoitié, moitié17026

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Viktor Lazlo herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden in volgorde van optreden opgesomd op het scorebord met hun Franstalige benaming. Het stemmende land had een bolletje voor zijn naam staan. Na elke stemronde kon je zien wat de tussenstand was en ging de landnaam van de leider branden.

Het scorebord in 1987

In het begin van de puntentelling ging het gelijk op voor Ierland, Duitsland, Joegoslavië en Italië. De Joegoslaven gingen in de eerste stemrondes aan kop met Duitsland als korte achtervolger. Toch nam Ierland al snel die leiding over en moest deze ook niet meer uit handen geven. Logan ging als eerste over de honderd punten en later volgden ook Duitsland en Italië, die samen met Ierland de top 3 vormden. Ierland viel na het voorlaatste stemmende land niet meer in te halen.

De Nederlandse jury maakte een kleine fout tijdens de puntentelling door zowel de twee als de tien punten aan Cyprus te geven. EBU-inspecteur Frank Naef was alert en kon de fout rechtzetten. De tien punten gingen uiteindelijk naar Duitsland.

Ierland haalde in 1987 de derde eindoverwinning en voor het eerst won eenzelfde artiest het festival voor een tweede maal. Johnny Logan won in 1980 ook het Eurovisiesongfestival, toen in Den Haag, met “What’s Another Year”. Later zou hij als tekstschrijver nog een derde keer winnen, in 1992.

Voor het eerst sinds 1983 wist een land geen enkel punt binnen te halen. Het was meteen ook hetzelfde land als toen: Turkije kon met “Şarkım Sevgi Üstüne” geen enkele jury overtuigen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.