Cannes 1959

Editie4
Datum11 maart 1959
LocatiePalais des Festivals
Cannes
🇫🇷 Frankrijk
OmroepRTF
PresentatieJacqueline Joubert
Landen11
Debuterend🇲🇨 Monaco
Terugkerend🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Terugtrekkend🇱🇺 Luxemburg
Winnaar🇳🇱 Nederland
Teddy Scholten
Een Beetje

Het Eurovisiesongfestival 1959 was de vierde editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op woensdag 11 maart 1959 in het Palais des Festivals et des Congrès, gelegen in de Franse stad Cannes. Er deden 11 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Nederland met Teddy Scolten, die “Een beetje” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Er deden in 1959 elf landen mee, eentje meer dan in 1958. Het kleine Luxemburg deed niet mee in Cannes, maar een andere dwergstaat maakte zijn debuut: Monaco. Het Verenigd Koninkrijk kwam terug na een jaar pauze. De Britten zouden nooit meer verdwijnen op het festival.

🏟️ Locatie

RTF koos de mondaine badstad Cannes als locatie van het vierde Eurovisiesongfestival. Vanuit het Palais des Festivals et des Congrès werd de show uitgezonden. In 1949 werd het complex opgetrokken voor het prestigieuze Filmfestival van Cannes.

De zaal werd nadien nog eens gebruikt voor de competitie, in 1961. Het complex zou later een belangrijke ontmoetingsplaats worden voor de entertainmentsector met het Filmfestival, maar ook de belangrijke MIPTV-beurzen.

Palais des Festivals et des Congrès

🕴️ Presentatie

De allereerste televisieomroepster van Frankrijk, Jacqueline Joubert, werd aangetrokken door de RTF om het festival in Cannes aan elkaar te praten. Ook in 1961 mocht ze het Eurovisiesongfestival presenteren. Daarnaast deed ze ook acteerwerk en ging ze vanaf 1977 kinderprogramma’s presenteren. Begin jaren negentig moest ze verplicht op pensieon van de Franse openbare omroep. Tot haar dood begin 2005 leefde ze in Neuilly-sur-Seine.

Jacqueline Joubert

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01FrankrijkJean PhilippeOui, oui, oui, oui03015
02DenemarkenBirthe WilkeUh, jeg ville ønske jeg var dig05012
03ItaliëDomenico ModugnoPiove (Ciao, ciao bambina)06009
04MonacoJacques PillsMon ami Pierrot11001
05NederlandTeddy ScholtenEen beetje01021
06DuitslandAlice & Ellen KesslerHeute Abend wollen wir tanzen geh'n08005
07ZwedenBrita BorgAugustin09004
08ZwitserlandChrista WilliamsIrgendwoher04014
09OostenrijkFerry GrafDer K und K Kalypso aus Wien09004
10Verenigd KoninkrijkPearl Carr & Teddy JohnsonSing, Little Birdie02016
11BelgiëBob BennyHou toch van mij06009

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in omgekeerde volgorde van optreden. Jacqueline Joubert herhaalde de punten in het Engels of Frans. De punten werden op volgorde van optreden voorgelezen.

Op het scorebord stonden de nummers en het land (in het Frans) op volgorde van optreden opgesomd. Joubert duidde met een grote stok aan welk land punten kreeg. De punten werden telkens opgeteld via een draaischijf. Een pijltje duidde aan wie de leider was na elke stemronde.

Het scorebord in 1959

Een afgetekende winnaar was er niet. Het ging heel de tijd op tussen Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Zwitserland. Pas toen Italië zeven gaf aan Nederland, leek Teddy Scholten te gaan winnen. De beslissing viel pas definitief bij de laatste stemronde. De Fransen gaven vier punten aan Nederland en kon niet meer ingehaald worden door eerste achtervolger Groot-Brittannië.

Niet enkel winnares Teddy Scholten, maar ook de nummers twee uit Groot-Brittannië en drie uit Frankrijk mochten hun nummer opnieuw brengen. Dat was de eerste keer dat dit gebeurde en zou later ook niet meer terugkeren op het Eurovisiesongfestival.

Nederland was het eerst land dat twee keer kon winnen. Tien jaar later zou de derde overwinning volgen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.