Cannes 1961

Editie6
Datum18 maart 1961
LocatiePalais des Festivals
Cannes
🇫🇷 Frankrijk
OmroepRTF
PresentatieJacqueline Joubert
Landen16
Debuterend🇫🇮 Finland
🇪🇸 Spanje
🗺️ Joegoslavië
Terugkerend-
Terugtrekkend-
Winnaar🇱🇺 Luxemburg
Jean-Claude Pascal
Nous Les Amoureux

Het Eurovisiesongfestival 1961 was de zesde editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 18 maart 1961 in het Palais des Festivals et des Congrès, gelegen in de Franse stad Cannes. Er deden 16 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Luxemburg met Jean-Claude Pascal, die het nummer “Nous les amoureux” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Het festival bleef groeien. Het deelnemersveld was al ruim verdubbeld tegenover de eerste editie met een totaal van zestien landen in Cannes. De dertien landen die in het verleden deelnamen waren erbij. Finland, Joegoslavië en Spanje maakten hun debuut. Die laatste twee landen waren niet onbesproken: Joegoslavië leefde onder het communistische bewind van Tito en in Spanje heerste de dictatuur van Franco.

Spanje debuteerde in 1961 en zou nooit meer een editie missen. Daarmee hebben de Spanjaarden een record. Joegoslavië viel in de jaren negentig uiteen in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië.

🏟️ Locatie

Opnieuw werd het complex van 1959 uitgekozen als gastlocatie van het Eurovisiesongfestival: het Palais des Festivals et des Congrès in Cannes.

Palais des Festivals et des Congrès

🕴️ Presentatie

Naast dezelfde locatie als twee jaar geleden en ook dezelfde presentatrice als toen kwam opdraven: Jacqueline Joubert. Ze was de leading lady van “La première chaîne” en ook haar privéleven was niet onbesproken. Ze had net een scheiding achter de rug met Georges de Caunes, een bekend journalist in die tijd. Beiden zijn ondertussen overleden.

Jacqueline Joubert

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01SpanjeConchita BautistaEstando contigo09008
02MonacoColette DeréalAllons, allons les enfants10006
03OostenrijkJimmy MakulisSehnsucht15001
04FinlandLaila KinnunenValoa ikkunassa10006
05JoegoslaviëLjiljana PetrovićNeke davne zvezde08009
06NederlandGreetje KauffeldWat een dag10006
07ZwedenLill-BabsApril, april14002
08DuitslandLale AndersenEinmal sehen wir uns wieder13003
09FrankrijkJean-Paul MauricPrintemps, avril carillonne04013
10ZwitserlandFranca di RienzoNous aurons demain03016
11BelgiëBob BennySeptember, gouden roos15001
12NoorwegenNora BrockstedtSommer i Palma07010
13DenemarkenDario CampeottoAngelique05012
14LuxemburgJean-Claude PascalNous les amoureux01031
15Verenigd KoninkrijkThe AllisonsAre You Sure?02024
16ItaliëBetty CurtisAl di là5012

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in omgekeerde volgorde van optreden. Jacqueline Joubert herhaalde de punten in het Frans. De punten werden op volgorde van optreden voorgelezen.

Op het scorebord stonden de nummers en het land (in het Frans) op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord. Via een pijl kon je zien welk land aan de leiding stond.

Het scorebord in 1961

Het Verenigd Koninkrijk stond van in het begin aan de leiding en kreeg onder andere hoge punten van Luxemburg (8) en Zwitserland (7). Luxemburg kon telkens lagere punten binnen sprokkelen en was eerste achtervolger. Pas bij de laatste landen kreeg het kleine land ook wat hogere punten. Toen het Verenigd Koninkrijk in acht stemrondes slechts één keer punten kreeg en Luxemburg telkens wel punten kon vergaren, werd duidelijk dat de Britten voor het derde jaar op rij tweede zouden eindigen. Bij de laatste jury viel de beslissing: de Luxemburgers mochten de Grand Prix naar huis nemen.

Voor de allereerste keer was de winnaar niet geboren in het land van vertegenwoordiging. Jean-Claude Pascal was namelijk een Parisien. Een zanger uit Frankrijk dus. Alle Luxemburgse winnaars waren trouwens afkomstig uit Frankrijk, enkel Vicky Leandros (1972) kwam uit Griekenland.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.