Den Haag 1976

Editie21
Datum3 april 1976
LocatieNederlands Congresgebouw
Den Haag
🇳🇱 Nederland
OmroepNOS
PresentatieCorry Brokken
Landen18
Debuterend-
Terugkerend🇬🇷 Griekenland
🇦🇹 Oostenrijk
Terugtrekkend🇲🇹 Malta
🇹🇷 Turkije
🇸🇪 Zweden
Winnaar🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Brotherhood of Man
Save Your Kisses for Me

Het Eurovisiesongfestival 1976 was de eenentwintigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 3 april 1976 in het Nederlands Congresgebouw, gelegen in de Nederlandse stad Den Haag. Er deden 18 landen mee en de uiteindelijke winnaar was hetVerenigd Koninkrijk met Brotherhood of Man, die het nummer “Save Your Kisses for Me” brachten.

🌍 Deelnemende landen

De Zweedse omroep SR zwichtte voor de kritiek van het publiek. Er was de vrees voor een nieuwe overwinning en een nieuwe organisatie, maar ook het commercieel karakter van de competitie werd een punt bij de publieke opinie. Zodoende haakte Zweden voor de laatste keer in de historie af.

Malta en Turkije bleven ook weg. Malta had met Enzo Guzman (“Sing Your Song, Country Boy”) een kandidaat gekozen, maar net zoals in 1974 trok het land zich vroegtijdig terug. Ook toen had Guzman moeten gaan. Malta keerde pas terug in 1991. Turkije deed niet mee na het slechte debuut in 1975. In reactie daarop keerde Griekenland weer terug en Oostenrijk was na drie jaar afwezigheid ook weer present.

Het dwergenstaatje Liechtenstein deed ook een poging om deel te nemen, maar kreeg geen toelating omdat ze geen zelfstandige omroep hadden. Dat maakte dat er achttien landen verschenen in Den Haag.

🏟️ Locatie

De NOS koos het Nederlands Congresgebouw als locatie voor het Eurovisiesongfestival 1976, gelegen in het politieke hart van Nederland: Den Haag. Het gebouw werd zeven jaar eerder opgebouwd en was al langer gekend door de openbare omroep. Het organiseerde er in 1970 en 1976 al het Nationale Songfestival alvorens het te gebruiken voor de internationale finale.

In 1980 werd opnieuw het festival gehouden in het Congresgebouw. Na 1976 zouden er nog zes nationale finales worden georganiseerd door de NOS. In 2005 veranderde de hal van eigenaar en werd het omgedoopt tot World Forum.

Nederlands Congresgebouw

🕴️ Presentatie

Voor de allereerste keer mocht een oud-winnaar het Eurovisiesongfestival presenteren. Corry Brokken, destijds ook presentatrice én rechtenstudente in Utrecht, kreeg die eer. Ze won in 1957 het tweede festival in Frankfurt met “Net Als Toen”. Enkele jaren na haar presentatie in Den Haag verdween ze van de bühne en werd ze achtereenvolgend advocate, griffier en beëdigd rechter.

In 1997, toen haar loopbaan ten einde was gekomen, gaf ze nog eens de Nederlandse punten tijdens het festival in Dublin en trad ze sporadisch nog eens op. Brokken stierf op 83-jarige leeftijd, eind mei 2016 in Laren.

Corry Brokken

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01Verenigd KoninkrijkBrotherhood of ManSave Your Kisses for Me01164
02ZwitserlandPeter, Sue & MarcDjambo, Djambo04091
03DuitslandLes Humphries SingersSing Sang Song15012
04IsraëlChocolate, Menta, MastikEmor Shalom06077
05LuxemburgJürgen MarcusChansons pour ceux qui s'aiment14017
06BelgiëPierre RapsatJudy et Cie08068
07IerlandRed HurleyWhen10054
08NederlandSandra ReemerThe Party's Over09056
09NoorwegenAnne-Karine StrømMata Hari18007
10GriekenlandMariza KochPanagia mou, Panagia mou13020
11FinlandFredi  &  YstävätPump-Pump11044
12SpanjeBraulioSobran las palabras16011
13ItaliëAl Bano & Romina PowerWe'll Live It All Again07069
14OostenrijkWaterloo & RobinsonMy Little World05080
15PortugalCarlos do CarmoUma flor de verde pinho12024
16MonacoMary ChristyToi, la musique et moi03093
17FrankrijkCatherine FerryUn, deux, trois02147
18JoegoslaviëAmbasadoriNe mogu skriti svoju bol17010

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Corry Brokken herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

De landen stonden in volgorde van optreden (in het Nederlands en met landcode) opgesomd op het scorebord. Het land dat aan het stemmen was flikkerde de hele tijd op.

Het scorebord in 1976

Maar twee landen deden duidelijk mee voor de overwinning: opener Verenigd Koninkrijk met Brotherhood of Man en het voorlaatste land van de avond: Frankrijk. Het ging gelijk op tussen beiden landen, maar toch namen de Britten telkens een tiental punten voorsprong. Frankrijk deed zichzelf de das om door zeven punten aan hun rechtstreekse concurrent te geven. Uiteindelijk eindigde Catherine Ferry met zestien punten achterstand op een tweede plek.

Frankrijk vergat tijdens het stemmen zijn vier punten door te geven. Die waren voor Joegoslavië De fout werd pas na het festival rechtgezet: Joegoslavië ging van zes naar tien punten, waardoor Noorwegen toch laatste eindigde met zeven punten en had zijn vierde rode lantaarn beet.

De overwinning van het Verenigd Koninkrijk was de derde winst voor over het water. De BBC zou een jaar later al voor de zesde keer organiseren.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.