Dublin 1981

Editie26
Datum4 april 1981
LocatieRDS Simmonscourt Pavilion
Dublin
🇮🇪 Ierland
OmroepRTÉ
PresentatieDoireann Ní Bhriain
Landen20
Debuterend🇨🇾 Cyprus
Terugkerend🇮🇱 Israël
🗺️ Joegoslavië
Terugtrekkend🇮🇹 Italië
🇲🇦 Marokko
Winnaar🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Bucks Fizz
Making Your Mind Up

Het Eurovisiesongfestival 1981 was de zesentwintigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 4 april 1981 in het RDS Simmonscourt Pavilion, gelegen in de Ierse hoofdstad Dublin. Er deden 20 landen mee en de uiteindelijke winnaar was het Verenigd Koninkrij met Bucks Fizz, die het nummer “Making Your Mind Up” brachten.

🌍 Deelnemende landen

Italië, een deelnemer van het eerste uur, bleef thuis in 1981. De interesse van het publiek was nihil, waardoor de Italiaanse omroep RAI dus geen kandidaat afvaardigde. Marokko kreeg het verbod van Koning Hassan II om ooit nog een kandidaat naar het festival te sturen, dus ook geen Marokko in Dublin. In de plaats van deze landen stonden Israël en Joegoslavië wel weer op de bühne. Ook was er plaats voor een debuut. Het eiland Cyprus deed voor het eerst mee. In totaal stonden er twintig landen met evenveel artiesten op het podium.

🏟️ Locatie

Net zoals tien jaar eerder werd Dublin aangedaan als gaststad van het Eurovisiesongfestival 1981. Niet het Gaeity Theatre, maar RDS Simmonscourt Pavilion was de plaats van gebeuren. De locatie werd maar twee weken voor het festival bekendgemaakt omwille van veiligheidsredenen. Het gebouw werd op de avond zelf draconisch beveiligd.

Het tweede Ierse festival in de jaren tachtig, in 1988, werd vanuit dezelfde zaal gehouden. Later zou het vooral worden ingezet voor beurzen en dergelijke. De naam veranderde ook naar het eenvoudigere RDS Venue.

RDS Simmonscourt Pavilion

🕴️ Presentatie

Doireann Ní Bhriain begon in 1972 als presentatrice van uitzendingen voor kinderen bij de RTÉ. Later ging ze zich vooral op radiowerk concentreren en verscheen ze enkel voor het Eurovisiesongfestival nog eens op de voorgrond op televisie. Midden jaren negentig verliet ze de omroep en ging ze op onafhankelijke basis verder. Vandaag de dag kan je haar horen als aankondigingsstem op de trams in Dublin.

Doireann Ní Bhriain

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01OostenrijkMarty BremWenn du da bist17020
02TurkijeModern Folk Üçlüsü & AyşegülDönme Dolap18009
03DuitslandLena ValaitisJohnny Blue02132
04LuxemburgJean-Claude PascalC'est peut-être pas l'Amérique11041
05IsraëlHakol Over HabibiHalayla07056
06DenemarkenTommy Seebach & Debbie CameronKrøller eller ej11041
07JoegoslaviëVajtaLejla15035
08FinlandRiki SorsaReggae OK16027
09FrankrijkJean GabilouHumanahum03125
10SpanjeBacchelliY sólo tú14038
11NederlandLinda WilliamsHet is een wonder09051
12IerlandSheebaHoroscopes05105
13NoorwegenFinn KalvikAldri i livet20000
14Verenigd KoninkrijkBucks FizzMaking Your Mind Up01136
15PortugalCarlos PaiãoPlayback18009
16BelgiëEmly StarrSamson13040
17GriekenlandYiannis DimitrasFeggari kalokerino08055
18CyprusIslandMonika06069
19ZwitserlandPeter, Sue & MarcIo senza te04121
20ZwedenBjörn SkifsFångad i en dröm10050

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Doireann Ní Bhriain herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden in volgorde van optreden opgesomd op het scorebord. Een land dat punten kreeg, had een rood lijntje voor zijn naam staan. Na elke stemronde flikkerde het land dat aan de leiding stond.

Het scorebord in 1981

De puntentelling van 1981 verliep chaotisch. Al bij het begin moest de Oostenrijkse jury op de vingers getikt worden omdat het de punten in volgorde van optreden gaf en niet in van laag naar hoog. Ook de presentatrice kreeg een berisping van EBU-inspecteur Naef omdat ze te snel ging. Ook het scorebord volgde niet altijd mee en op een gegeven moment had Ierland 326 punten in plaats van 26.

Wanneer Ní Bhriain de punten van Joegoslavië vroeg aan woordvoerster Helga Vlahović (presentatrice in 1990) kwam er naar een minuut stilte het bizarre antwoord: “I don’t have it”. De quote werd veelvuldig gebruikt in archiefprogramma’s over het festival. Niet kort daarna konden trouwens de punten worden voorgelezen.

Ook de puntentelling was niet onvergetelijk. Halverwege de stemming kon er geen duidelijke leider worden aangeduid. Duitsland, Frankrijk, Ierland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werden duidelijk de top 5 en konden op dat moment allemaal nog winnen. Ierland viel af als potentiële winnaar toen het van drie landen op rij geen punten kreeg. De Zweedse jury stemde als laatste. Toen konden Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk nog winnen, al hadden de Britten acht punten voorsprong: 128 punten tegenover 120 punten voor Duitsland en Zwitserland.

Zwitserland viel al meteen af door slechts één punt te krijgen. Toen het Verenigd Koninkrijk acht punten kregen, was de vierde eindoverwinning een feit. Net zoals in 1978 haalde Noorwegen geen enkel punt binnen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.