Dublin 1997

Editie42
Datum3 mei 1997
LocatiePoint Theatre
Dublin
🇮🇪 Ierland
OmroepRTÉ
PresentatieCarrie Crowley
Ronan Keating
Landen25
Debuterend-
Terugkerend🇩🇰 Denemarken
🇩🇪 Duitsland
🇭🇺 Hongarije
🇮🇹 Italië
🇷🇺 Rusland
Terugtrekkend🇧🇪 België
🇫🇮 Finland
🇸🇰 Slowakije
Winnaar🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Katrina and the Waves
Love Shine a Light

Het Eurovisiesongfestival 1997 was de tweeënveertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 3 mei 1997 in het Point Theatre, gelegen in de Ierse hoofdstad Dublin. Er deden 25 landen mee en de uiteindelijke winnaar was het Verenigd Koninkrijk met Katrina and the Waves, die het nummer “Love Shine a Light” brachten.

🌍 Deelnemende landen

De controversie van 1996 deed de EBU weer een nieuw systeem kiezen om te bepalen wie wel en niet mocht meedoen. Opnieuw mochten er vijfentwintig landen meedoen, twee meer dan in 1995 en 1996. Als maatstaf werden nu de scores van de afgelopen vier jaar genomen.

De zeven landen die verplicht niet mochten deelnemen in 1996, kregen als eerste een ticket. Denemarken, Duitsland, Israël, Hongarije en Rusland. Ook Italië kon terugkeren na vier jaar afwezigheid. De rest werd ingevuld door de negentien beste landen. Oorspronkelijk moest Bosnië en Herzegovina thuisblijven, maar nadat Israël besloot om niet deel te nemen wegens de jaarlijkse herdenking van de Holocaust op 3 mei, kreeg Sarajevo toch een uitnodiging.

België, Finland en Slowakije waren de drie ongelukkige landen die geen ticket kregen voor Dublin.

🏟️ Locatie

De Ieren zaten met de handen in het haar, want voor de vierde keer in vijf jaar tijd zou het festival richting hen komen. Uiteindelijk kon er via sponsoring toch een Eurovisiesongfestival ter waarde van omgerekend 3,5 miljoen euro worden georganiseerd. Wederom koos de omroep voor het Point Theatre in Dublin, na 1994 én 1995. In het verleden en (voorlopig) in het heden zou geen enkele arena het festival drie keer hebben mogen verwelkomen.

Ondertussen bestaat het Point Theatre niet meer. In 2007 werden de deuren gesloten en ging het gebouw grotendeels tegen de vlakte. Toch werd de originele gevel behouden voor de O2-arena die in 2008 werd geopend.

Point Theatre

🕴️ Presentatie

Ierland herhaalde dezelfde formule als de organisatoren van 1996: een presentatrice van de openbare omroep en een frontzanger van een bekende groep: Carrie Crowley van RTÉ en Ronan Keating van Boyzone.

Carrie Crowley was een leerkracht in de lagere school alvorens ze begon bij de openbare omroep in 1996, waar ze mocht acteren in een kinderprogramma. Ze presenteerde bij RTÉ vooral de uitzendingen in het Iers en werd razend populair na het festival, te veel naar de zin van Crowley. Ze besloot te stoppen met televisie en verliet de omroep. Nadien verscheen ze in series op de Iers-Gaelische zender TG4.

Ronan Keating was op dat moment zeer bekend als leadzanger van de groep Boyzone, die zijn hoogtepunten beleefde tussen 1994 en 2000. Met onder andere “Love Me For A Reason” en “No Matter What” hadden ze ook hits in Vlaanderen en Nederland. Net zoals Morton Harket vorig jaar maakte Keating gebruik om promotie te voeren en op te treden.

Vlnr: Ronan Keating en Carrie Crowley

🗳️ Stemprocedure

Een revolutionaire verandering op het festival van 1997, misschien wel de grootste ooit. In vijf landen werd televoting geïntroduceerd. Die vervingen de vakjury dan in desbetreffend land. Kijkers konden vijf minuten na afloop van een overzicht bellen naar het nummer dat hoorde bij het land van zijn of haar keuze. De andere landen stemden via vakjury.

Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

De kijkers in Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk konden stemmen via televoting. De overige twintig landen hadden een vakjury.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01CyprusHara & Andreas KonstantinouMana mou05098
02TurkijeŞebnem Paker & Grup EthnicDinle03121
03NoorwegenTor EndresenSan Francisco24000
04OostenrijkBettina SoriatOne Step21012
05IerlandMarc RobertsMysterious Woman02157
06SloveniëTanja RibičZbudi se10060
07ZwitserlandBarbara BertaDentro di me22005
08NederlandMrs. EinsteinNiemand heeft nog tijd22005
09ItaliëJalisseFiumi di parole04114
10SpanjeMarcos LlunasSin rencor06096
11DuitslandBianca ShomburgZeit18022
12PolenAnna Maria JopekAle jestem11054
13EstlandMaarja-Liis IlusKeelatud maa08082
14Bosnië en HerzegovinaAlma ČardžićGoodbye18022
15PortugalCélia LawsonAntes do adeus24000
16ZwedenBlondBara hon älskar mig14036
17GriekenlandMarianna ZorbaHorepse12039
18MaltaDebbie ScerriLet Me Fly09066
19HongarijeV.I.P.Miért kell, hogy elmenj?12039
20RuslandAlla PugachevaPrimadonna15033
21DenemarkenKølig KajStemmen i mit liv16025
22FrankrijkFannySentiments songes07095
23KroatiëE.N.I.Probudi me17024
24Verenigd KoninkrijkKatrina and the WavesLove Shine a Light01227
25IJslandPaul OscarMinn hinsti dans20018

🏅 Puntentelling

De stemming werd geleid door Carrie Crowley. Ze riep elk land op, waarna ze een woordvoerder via satellietverbinding te zien kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. Het stemmende land werd bovenaan het scorebord getoond en landen die hun punten hadden doorgegeven werden in het lichtblauw gemarkeerd, terwijl landen die punten kregen werden in het ander soort blauw stonden. Na elke ronde werd de leider in het rood geplaatst op het scorebord.

Het scorebord in 1997

Weinig tot geen spanning bij de puntentelling van 1997. Het Verenigd Koninkrijk werd na een kort leiderschap van Griekenland en Malta de definitieve koploper op het scorebord na hun eerste twaalf van de avond uit Oostenrijk. Al ruim voor het einde werd duidelijk dat de Britten niet meer in te halen halen. Ze sloten de avond af met 227 punten, een verbetering van het Ierse record uit 1994 met één punt. Ook brak Katrina met haar Waves het record van maximale scores: met tien keer “douze points” deden ze het één keer beter dan Duitsland in 1982.

Opvallende resultaten uit de televoting: IJsland kreeg 16 van zijn 18 punten uit televoting. Ierland won de televoting met 47 punten en het Verenigd Koninkrijk eindigde tweede met 46 punten. Het stemde, in tegenstelling tot Ierland, ook via televoting. Bijna een kwart miljoen Britten brachten hun stem uit. Ook opvallend was de Duitse twaalf aan Turkije, een voorbode van de diaspora.

Het Verenigd Koninkrijk won na zestien jaar nog eens het Eurovisiesongfestival en dat voor de vijfde keer. Na veertig jaar heerschappij op het festival liep de Britse glorie op zijn einde en viel nadien het Verenigd Koninkrijk meer en meer buiten de top 10 (later top 20). Er eindigde ook nog eens twee landen met nul punten op het scorebord: Noorwegen en Portugal kregen van geen enkel ander land punten en eindigden respectievelijk voor de achtste en derde keer laatste.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.