Göteborg 1985

Editie30
Datum4 mei 1985
LocatieScandinavium
Göteborg
🇸🇪 Zweden
OmroepSVT
PresentatieLill Lindfors
Landen19
Debuterend-
Terugkerend🇬🇷 Griekenland
🇮🇱 Israël
Terugtrekkend🇳🇱 Nederland
🗺️ Joegoslavië
Winnaar🇳🇴 Noorwegen
Bobbysocks
La det swinge

Het Eurovisiesongfestival 1985 was de dertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 4 mei 1985 in het Scandinavium, gelegen in de Zweedse stad Göteborg. Er deden 19 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Noorwegen met de Bobbysocks, die het nummer “La det swinge” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Aan de dertigste editie deden er negentien landen mee. Voor de eerste keer moest Nederland verstek geven. Het festival viel namelijk op 4 mei, een nationale herdenkingsdag voor de doden tijdens en na Wereldoorlog II. Joegoslavië deed niet mee wegens omdat men die dag de dood van President Tito herdacht. Israël en Griekenland keerden terug na een jaar afwezigheid.

🏟️ Locatie

De Zweedse omroep SVT besloot het tweede festival op eigen bodem te houden in de (toen) grootste arena die het land rijk had: het Scandinavium in Göteborg. Duizenden mensen konden de uitzending live bijwonen in de tweede grootste stad van Zweden.

Sinds 2003 is het Scandinavium jaarlijks een gastlocatie van de Zweedse voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. In 2013 was de arena ook in de race om het festival te organiseren, maar de eer ging naar Malmö.

Scandinavium

🕴️ Presentatie

Lill Lindfors werd geboren in Finland, maar groeide op in Zweden met Zweedse ouders. In 1966 vertegenwoordigde ze aan de zijde van Svante Thuresson haar thuisland met “Nygammal Vals”. Ze eindigden tweede, wat tot 1974 het beste resultaat zou zijn van het Scandinavische land op het Eurovisiesongfestival.  Tot diep in de jaren 2000 bracht ze nieuw materiaal uit. Tijdens haar pensioen duikt ze nog sporadisch op tijdens shows.

Lill Lindfors

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01IerlandMaria ChristianWait Until the Weekend Comes06091
02FinlandSonja LummeEläköön elämä09058
03CyprusLia VissiTo katalava arga16015
04DenemarkenHot EyesSku' du spørg' fra no'en?11041
05SpanjePaloma San BasilioLa fiesta terminó14036
06FrankrijkRoger BensFemme dans ses rêves aussi10056
07TurkijeMFÖDidai didai dai14036
08BelgiëLinda LepommeLaat me nu gaan19007
09PortugalAdelaidePenso em ti, eu sei18009
10DuitslandWindFür alle02105
11IsraëlIzhar CohenOlé, Olé05093
12ItaliëAl Bano & Romina PowerMagic Oh Magic07078
13PortugalBobbysocksLa det swinge01123
14Verenigd KoninkrijkVikkiLove Is…04100
15ZwitserlandMariella Farré & Pino GaspariniPiano, piano12039
16ZwedenKikki DanielssonBra vibrationer03103
17OostenrijkGary LuxKinder dieser Welt08060
18LuxemburgThe InternationalsChildren, Kinder, Enfants13037
19GriekenlandTakis BiniarisMiazoume16015

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Lill Lindfors herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden in volgorde van optreden opgesomd op het scorebord. Het stemmende land had een bolletje voor zijn naam staan. Na elke stemronde kon je zien wat de tussenstand was en ging de vlag van de leider opflakkeren.

Het scorebord in 1985

De puntentelling begon met een legendarisch moment: presentatrice Lill Lindfors wilde na de pauze-act haar opwachting maken op het podium in een groene jurk. Enkele seconden later stapte ze op haar eigen jurk, scheurde het onderstuk en stond ze in haar ondergoed. Na wat theatraal vertoon en hysterische gelach in de zaak maakte ze enkele knoppen los en verscheen er een nieuwe witte jurk: een duidelijk ingestudeerd stukje: “Ik wilde jullie wat waker maken” zei ze nadien.

Een jaar later werd door de European Broadcasting Union in het reglement ingeschreven dat de liveshow identiek moet zijn aan de generale repetities. De EBU was niet op de hoogte van het Zweedse mopje. Toenmalig EBU-inspecteur Frank Naef vertelde in een interview in 2017 dat “het niet in goede aarde viel met zekere kijkers en dat de de taak van het festival niet was om de benen van mevrouw Lindfors te tonen.”

De Duitse groep Wind leek op weg naar een ruime zege en bleef tot ruim halverwege de puntentelling aan kop staan. Zweden, Italië en Noorwegen waren eerste achtervolgers. Het kantelmoment kwam er toen de Britten slechts één punt gaven aan Wind (waarna een luid applaus volgde) en twaalf aan de Bobbysocks (en een nog luider applaus). De Duitsers kregen nadien amper punten, terwijl Noorwegen verschillende keren de twaalf punten kon binnenhalen.

Zweden nam kort daarna de leiding over en nog niet veel later kon Noorwegen de leiderspositie innemen toen Zweden punten gaf. De voorlaatste jury uit Luxemburg maakte de beslissing door de Bobbysocks op een voorsprong te zetten die niet meer in te halen was.

Na zes rode lantaarns was het eindelijk raak voor Noorwegen. Als derde Scandinavische land wonnen de Noren in buurland Zweden. Pas in 2006 volgde dat andere buurland van Zweden met een eerste overwinning: Finland.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.