Hilversum 1958

Editie3
Datum12 maart 1958
LocatieAVRO Studios
Hilversum
🇳🇱 Nederland
OmroepNTS
PresentatieHannie Lips
Landen10
Debuterend🇸🇪 Zweden
Terugkerend-
Terugtrekkend🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Winnaar🇫🇷 Frankrijk
André Claveau
Dors, Mon Amour

Het Eurovisiesongfestival 1958 was de derde editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op woensdag 12 maart 1958 in de voormalige studio’s van de AVRO, gelegen in de Nederlandse gemeente Hilversum. Er deden 10 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Frankrijk met André Claveau, die het nummer “Dors, mon amour” bracht.

🌍 Deelnemende landen

De BBC wou graag het festival in 1958 organiseren, maar nadat de EBU besloot om het winnende land vanaf de derde editie te organiseren, bleef het Verenigd Koninkrijk een jaartje thuis. De plek werd overgenomen door debutant Zweden en zodoende waren er weer tien landen present. Het was enkel in het debuutjaar dat de toenmalige omroep SR een interne keuze maakte voor het festival. Sinds 1959 kiest Zweden steevast via Melodifestival(en).

🏟️ Locatie

De NTS organiseerde het derde Eurovisiesongfestival in zijn eigen thuisbasis: Hilversum. De studio’s van de AVRO die in 1936 werden gebouwd deden dienst als locatie. De eigen studio’s van de NTS waren namelijk veel te klein en dienden vooral voor nieuwsuitzendingen.

De AVRO vertrok er in 2000. Nadien gebruikten nog enkele mediabedrijven de voormalige studio’s van de omroep (Blue Circle, Veronica, RTi Hilversum) alvorens het werd omgebouwd tot een kantorencomplex.

AVRO Studios (1936)

🕴️ Presentatie

De Nederlandse NTS deed beroep op Hannie Lips om het festival in Hilversum te presenteren. Lips was toen werkzaam voor de KRO, een andere omroeporganisatie in Nederland, als omroepster. Nadien presenteerde ze nog enkele programma’s en presenteerde ze twee keer nog het Nationaal Songfestival, in 1960 en 1962. Ze besloot midden jaren zestig te stoppen met televisiewerk en overleed in 2012.

Hannie Lips

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01ItaliëDomenico ModugnoNel blu dipinto di blu03013
02NederlandCorry BrokkenHeel de wereld09001
03FrankrijkAndré ClaveauDors, mon amour01027
04LuxemburgSolange BerryUn grand amour09001
05ZwedenAlice BabsLilla stjärna04010
06DenemarkenRaquel RastenniJeg rev et blad ud af min dagbog08003
07BelgiëFud LeclercMa petite chatte05008
08DuitslandMargot HielscherFür zwei Groschen Musik07005
09OostenrijkLiane AugustinDie ganze Welt braucht Liebe05008
10ZwitserlandLys AssiaGiorgio02024

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in omgekeerde volgorde van optreden. Hannie Lips herhaalde de punten in het Engels of Frans. De punten werden van hoog naar laag voorgelezen.

Het scorebord bestond uit een lijst van de tien nummers, opgesomd in volgorde van optreden. Via een draaiend mechanisme werd het juiste puntenaantal op het bord gezet, alsook de tussenstand per stemmend land.

Het scorebord in 1958

Na de eerste ronde ging Zweden aan kop. Bij het tweede stemmende land ging Frankrijk aan de leiding, die zijn koppositie niet meer moest afgeven. Toch viel de eindbeslissing pas bij de laatste punten van Italië. Er was slechts één punt verschil tussen Frankrijk en Italië. Juryhoofd Fulvia Colombo mocht zes punten geven aan Frankrijk en vier nar Zwitserland, waardoor André Claveau won met drie punten voorsprong, in het nadeel van Lys Assia.

Regelmatig viel er tijdens de stemming wel wat verwarring door de slechte verbinding. Zo werd “six” vaak herleid tot “dix” en andersom. Uiteindelijk kreeg elk land wel de juiste punten.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.