Jeruzalem 1979

Editie24
Datum31 maart 1979
LocatieBinyanei Ha'ouama Centre
Jeruzalem
🇮🇱 Israël
OmroepIBA
PresentatieYardena Arazi
Daniel Peer
Landen19
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend🇹🇷 Turkije
Winnaar🇮🇱 Israël
Gali Atari & Milk and Honey
Hallelujah

Het Eurovisiesongfestival 1979 was de vierentwintigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 31 maart 1979 in het Binyanei Ha’ouama Centre, in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Er deden 19 landen mee en de uiteindelijke winnaar was gastland Israël met Gali Atari & Milk and Honey, die het nummer “Hallelujah” brachten.

🌍 Deelnemende landen

Negentien landen deden mee in 1979. Enkel Turkije liet het festival in Jeruzalem aan zich passeren. Maria Rita Epik en 21. Peron hadden eerder de nationale finale gewonnen met “Seviyorum”. Andere Arabische landen gaven kritiek op de Turken, omdat er een kandidaat uit een overwegend Islamitisch land zou optreden in Israël. TRT zwichtte en trok zijn kandidatuur in.

🏟️ Locatie

Het Eurovisiesongfestival trok naar Jeruzalem en werd daarmee het meest Oostelijke festival ooit tot in 2012 toen Bakoe werd aangedaan. De IBA koos voor het International Convention Center, in de volksmond aldaar beter bekend als Binyenei HaUma. Naast concerten en beurzen werden er ook rechtszaken gehouden. Zo werd oorlogsmisdadiger John Demjanjuk er ter dood veroordeeld.

De nationale finale werd er twee maand eerder ook gehouden. Twintig jaar later, in 1999, verwelkomde het congrescentrum in Jeruzalem opnieuw het Eurovisiesongfestival.

International Convention Center

🕴️ Presentatie

De Israëlische omroep IBA trommelde twee gezichten op waarmee ze al eerder hadden mee samengewerkt: een zangeres en een nieuwslezer.

Yardena Arazi zou de eerste presentatrice worden geboren na Wereldoorlog II. In 1976 vertegenwoordigde ze met haar groep Israël op het festival. Ze werden zesde met “Emor Shalom”. Er volgde een internationale tour. In de jaren nadien probeerde ze het nog drie keer via de nationale finale. In 1988 werd ze intern naar Dublin gezonden en werd ze zevende.

Daniel Pe’er begon als kind al te werken voor televisie toen hij mee een programma mocht presenteren. Nadien werd hij vooral bekend voor zijn analytische interviews en werd hij zelfs een tijd hoofd van de Universiteit van Jeruzalem. Ook was hij jarenlang nieuwslezer. In de jaren tachtig ging hij lichter amusement presenteren. Hij overleed eind september 2017 aan de gevolgen van een beroerte.

Vlnr: Daniel Pe’er en Yardena Arazi

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01PortugalManuela BravoSobe, sobe, balão sobe09064
02ItaliëMatia BazarRaggio di luna15027
03DenemarkenTommy SeebachDisco Tango06076
04IerlandCathal DunneHappy Man05080
05FinlandKatri HelenaKatson sineen taivaan14038
06MonacoLaurent VaguenerNotre vie c'est la musique16012
07GriekenlandElpidaSokrati08069
08ZwitserlandPeter, Sue & Marc & Pfuri, Gorps & KniriTrödler und Co10060
09DuitslandDschinghis KhanDschinghis Khan04086
10IsraëlGali Atari & Milk and HoneyHallelujah01125
11FrankrijkAnne-Marie DavidJe suis l'enfant soleil03106
12BelgiëMicha MarahHey Nana18005
13LuxemburgJeane MansonJ'ai déjà vu ça dans tes yeux13044
14NederlandXandraColorado12051
15ZwedenTed GärdestadSatellit17008
16NoorwegenAnita SkorganOliver11057
17Verenigd KoninkrijkBlack LaceMary Ann07073
18OostenrijkChristina SimonHeute in Jerusalem18005
19SpanjeBetty MissiegoSu canción02116

🏅 Puntentelling

De presentatoren riepen elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kregen. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Om de beurt herhaalden Yardena Arazi en Daniel Pe’er de punten in het Frans, het Engels en het Hebreeuws. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

De landen stonden in volgorde van optreden opgesomd op het scorebord. Het stemmende land had een lichtgevende bol achter zijn naam staan. Na elke stemronde ging de naam van het leidende land flikkeren.

Het scorebord in 1979

Een extreem spannende puntentelling werd het in Jeruzalem. Vlak voor het laatste land stond Israël op 115 punten en Spanje op 116 punten. Frankrijk was vlak ervoor uitgeschakeld voor de eindwinst maar had ook al over de honderd punten. De Spanjaarden moesten echter als laatste stemmen en mochten niet één punt geven aan Israël. Nieuwslezer Manuel Almendros gaf tien punten aan het gastland, waarna de zaal natuurlijk in extase was. De Spaanse kandidate gaf meteen een sportief applaus (en vloog nadien in de champagne).

Tijdens de puntentelling ging op een bepaald moment iets fout met de Noorse stemming. Inspecteur Naef was zelf niet zeker van zijn stuk: eerst had de jury twee keer tien punten gegeven en daarna zouden er geen zeven punten zijn gegeven. Het aandachtige publiek wist nog wel dat de Noren zeven aan Frankrijk hadden gegeven.

Voor de derde keer kon een land winnen in eigen huis, na Zwitserland in 1956 en Spanje in 1969. Het was de tweede winst voor de Israëliërs, maar een derde winst zou er in 1980 sowieso niet komen. Het land ging namelijk zijn titel niet verdedigen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.