Jeruzalem 1999

Editie44
Datum29 mei 1999
LocatieUsshishkin Hall ICC
Jeruzalem
🇮🇱 Israël
OmroepIBA
PresentatieYigal Ravid
Dafna Dekel
Sigal Shahamon
Landen23
Debuterend-
Terugkerend🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
🇩🇰 Denemarken
🇦🇹 Oostenrijk
🇮🇸 IJsland
🇱🇹 Litouwen
Terugtrekkend🇫🇮 Finland
🇬🇷 Griekenland
🇭🇺 Hongarije
🇲🇰 Macedonië
🇷🇴 Roemenië
🇸🇰 Slowakije
🇨🇭 Zwitserland
Winnaar🇸🇪 Zweden
Charlotte Nilsson
Take Me to Your Heaven

Het Eurovisiesongfestival 1999 was de vierenveertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 29 mei 1999 in Usshishkin Hall ICC, gelegen in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Er deden 23 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zweden met Charlotte Nilsson, die het nummer “Take Me to Your Heaven” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Opnieuw werd het deelnemersveld naar beneden afgesteld. Drieëntwintig landen mochten hun opwachting maken in Jeruzalem en werd er gekeken naar de gemiddelde scores van 1994 tot en met 1998. Finland, Griekenland, Macedonië, Roemenië, Slowakije en Zwitserland werden uitgesloten van deelname. Hongarije mocht wel deelnemen, maar deed het niet. Daardoor kon Portugal toch deelnemen, terwijl het normaal niet welkom zou zijn. Rusland mocht dan weer niet deelnemen omdat de omroep weigerde het festival van 1998 uit te zenden. Daar deed Rusland ook al niet aan mee.

Normaal wou Letland zijn debuut maken, maar trok zich uiteindelijk toch nog terug. Litouwen keerde na vijf jaar afwezigheid terug naar het festival en Bosnië en Herzegovina, Denemarken, IJsland en Oostenrijk mochten terug deelnemen na een jaar verplichte rust.

🏟️ Locatie

Na het Eurovisiesongfestival in 1979 en de nationale finales in 1979, 1985 en 1991 werd het International Convention Center opnieuw de gastlocatie van het Eurovisiesongfestival. Ook Tel Aviv werd overwogen door IBA, maar door organisatorische en veiligheidsredenen werd toch Jeruzalem genomen. Die stad was namelijk al zwaar beveiligd omwille van zijn ligging aan de Palestijnse grens.

International Convention Center

🕴️ Presentatie

Wat tegenwoordig niet meer zo speciaal is, gebeurde in 1999 voor het eerst: drie presentatoren mochten de show presenteren. Na 1999 duurde het nog ruim tien jaar alvorens een triopresentatie de gewoonte werd. De primeur was voor Dafna Dekel, Sigal Shachmon en Yigal Ravid.

Zangeres Dafna Dekel vertegenwoordigde Israël in 1992 met “Ze Rak Sport”, waar ze zesde werd voor haar land. Ze bracht nadien nog enkele albums uit en werd na haar presentatie in Jeruzalem ook regelmatig gevraagd door televisiezenders als gastvrouw.

Sigal Shachmon werd bekend toen ze deelnam aan de nationale voorrondes van het Eurovisiesongfestival in 1989. Haar zangcapaciteiten werden niet warm onthaald, maar met haar looks kon ze al snel aan de slag als presentatrice op Channel 2. Ze presenteerde onder andere lokale versies van Ford Boyard en Rad Van Fortuin.

Journalist Yigal Ravid deed zowel radio, schrijvende pers als televisie alvorens hij vast begon bij de openbare omroep in 1996. Twee jaar later las hij de Israëlische punten voor in Birmingham en na zijn presentatie van het festival vertrok hij naar de commerciële omroep. In 2003 keerde hij terug naar IBA, waar hij het nieuws bleef presenteren tot de opheffing van de omroep in 2017.

Vlnr: Sigal Shachmon, Yigal Ravid en Dafna Dekel

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden stemmen via televoting vijf minuten na afloop van een overzicht. Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

Bosnië en Herzegovina, Ierland, Litouwen en Turkije konden om bepaalde redenen geen televoting organiseren en die deze landen werd er dus een vakjury ingeschakeld.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01LitouwenAistėStrazdas20013
02BelgiëVanessa ChinitorLike the Wind12038
03SpanjeLydiaNo quiero escuchar23001
04KroatiëDoris DragovićMarija Magdalena04118
05Verenigd KoninkrijkPreciousSay It Again12038
06SloveniëDarja ŠvajgerFor a Thousand Years11050
07TurkijeTuğba Önal & Grup MistikDön Artık16021
08NoorwegenStig Van EijkLiving My Life Without You14035
09DenemarkenTrine Jepsen & Michael TeschlThis Time I Mean It08071
10FrankrijkNayahJe veux donner ma voix19014
11NederlandMarlayneOne Good Reason08071
12PolenMietek SzcześniakPrzytul mnie mocno18017
13IJslandSelmaAll Out of Luck02146
14CyprusMarlainTha'nai Erotas22002
15ZwedenCharlotte NilssonTake Me to Your Heaven01163
16PortugalRui BandeiraComo tudo começou21012
17IerlandThe MullansWhen You Need Me17018
18OostenrijkBobbie SingerReflection10065
19IsraëlEdenHappy Birthday05093
20MaltaTimes ThreeBelieve 'n Peace15032
21DuitslandSürprizReise nach Jerusalem - Kudüs'e seyahat03140
22Bosnië en HerzegovinaDino & BéatricePutnici07086
23EstlandEvelin Samuel & CamilleDiamond of Night06090

🏅 Puntentelling

De stemming werd geleid door Yigal Ravid. Hij riep elk land op, waarna die een woordvoerder via satellietverbinding te zien kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Hij herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. Het stemmende land werd bovenaan het scorebord getoond en landen die hun punten hadden doorgegeven werden donkerder gekleurd. De leider werd op elk moment in het geel getoond. Er werd ook met een tweede vorm gewerkt, waarbij de punten op een map werden verspreid (rechts op foto) in Europa.

Twee versies van het scorebord in 1999

Heel wat woordvoerders kwamen in beeld met een glas rode wijn en werd er “lechaïm” (proost) geroepen. Het werd al van in het begin duidelijk dat IJsland en Zweden in de running waren voor de overwinning. Ook Duitsland, Kroatië en (verrassender) Bosnië en Herzegovina deden het ook goed. Bij de Duitse punten leek IJsland op het einde een gouden zaak te gaan doen. Zweden kreeg slechts twee punten. Die gouden zaak mocht snel worden afgeblazen want IJsland kreeg maar één punt meer.

Het waren de Bosniërs die uiteindelijk de kansen van IJsland volledig vernietigden. Als voorlaatste land gaf het Zweden twaalf punten en liet het IJsland volledig links liggen, waardoor Zweden een voorsprong van vijftien punten had. Tijdens de laatste stemronde ging de IJslandse Selma haar concurrente uitgebreid feliciteren. Ook de laatste jury ging volledig voor Charlotte Nilsson.

Na afloop van de puntentelling moest Dana Internationaal de prijs overhandigen aan Nilsson. De prijs was te zwaar voor de winnares van 1998, waardoor ze neerviel op de grond en twee componisten mee ten val bracht. De nieuwe winnares was duidelijk ‘not amused’. Na de reprise van “Take Me to Your Heaven” werd er gezameliijk “Hallelujah”, de winnende inzending van 1979 gezongen om de slachtoffers van de burgeroorlog in Kosovo te eren.

Zweden won zijn vierde Eurovisiesongfestival. Ook IJsland kon vieren, want het haalde zijn beste resultaat ooit door tweede te eindigen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.