Londen 1960

Editie5
Datum29 maart 1960
LocatieRoyal Festival Hall
Londen
🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
OmroepBBC
PresentatieKatie Boyle
Landen13
Debuterend🇳🇴 Noorwegen
Terugkerend🇱🇺 Luxemburg
Terugtrekkend-
Winnaar🇫🇷 Frankrijk
Jacqueline Boyer
Tom Pillibi

Het Eurovisiesongfestival 1960 was de vijfde editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op dinsdag 29 maart 1960 in de Royal Festival Hall in de Britse hoofdstad Londen. Er deden 13 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Frankrijk met Jacqueline Boyer, die het nummer “Tom Pillibi” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Er deden dertien landen mee in 1960. Alle landen uit 1959 stonden weer op het podium in Londen, Luxemburg keerde terug na een jaar afwezig en Noorwegen maakte als derde Scandinavische land zijn debuut.

🏟️ Locatie

De Royal Festival Hall in Londen werd vlak na de oorlog neergezet aan de Themes en werd gebouwd in opdracht van het lokale bestuur. Ze werden gebouwd naar aanleiding van het Festival of Britain, een nationale tentoonstelling in 1951. In 1986 nam Southbank Centre de hal, samen met enkele andere complexen over.

Tegenwoordig vinden er nog steeds exhibities, kleinschalige concerten en boeklezingen plaats. De capaciteit werd opgetrokken naar bijna 3.000 personen.

Royal Festival Hall

🕴️ Presentatie

Voor de eerste keer werd Katie Boyle presentatrice van het Eurovisiesongfestival. De in Italië geboren actrice met Italiaans-Britse ouders kwam na de Tweede Wereldoorlog naar Groot-Brittannië voor een carrière aldaar. In de jaren vijftig begon ze bij de BBC als aankondiger van programma’s. Ze bleef heel haar professionele loopbaan werkzaam bij de openbare omroep.

In 1960 was ze voor de eerste keer presentatrice van de competitie. Ze keerde terug in 1963, 1968 en 1974. Dat maakt haar de persoon met de meeste presentaties van het festival achter haar naam.

Katie Boyle

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01Verenigd KoninkrijkBryan JohnsonLooking High, High, High02025
02ZwedenSiw MalmkvistAlla andra får varann10004
03LuxemburgCamillo FelgenSo laang we's du do bast13001
04DenemarkenKaty BødtgerDet var en yndig tid10004
05BelgiëFud LeclercMon amour pour toi06009
06NoorwegenNora BrockstedtVoi Voi04011
07OostenrijkHarry WinterDu hast mich so fasziniert07006
08MonacoFrançois DegueltCe soir-là03015
09ZwitserlandAnita TraversiCielo e terra08005
10NederlandRudi CarrellWat een geluk12002
11DuitslandWyn HoopBonne nuit ma chérie04011
12ItaliëRenato RascelRomantica08005
13FrankrijkJacqueline BoyerTom Pillibi01032

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in omgekeerde volgorde van optreden. Katie Boyle herhaalde de punten in het Engels of Frans. De punten werden op volgorde van optreden voorgelezen.

Op het scorebord stonden de nummers en het land op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord. Een assistente duidde telkens het land van stemmen aan en via een pijl kon je zien welk land aan de leiding stond.

Het scorebord in 1960

In de eerste rondes leek het vooral te gaan tussen Monaco, België en Duitsland. Pas in de helft van de puntentelling kwamen de hoge noteringen voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Toen Zweden als voorlaatste moest stemmen en het slechts één punt gaf aan het Verenigd Koninkrijk en vier aan Frankrijk was het al beslist. De Britten moesten namelijk als laatste stemmen en gaven zelf ook nog eens vijf punten aan Jacqueline Boyer. De Nederlandse winnares van vorig jaar, Teddy Scholten, werd speciaal naar Londen gehaald om aldaar de trofee te overhandigen aan Boyer.

Wat Nederland een jaar eerder deed, kon nu ook Frankrijk lukken: een tweede keer winnen. Het was meteen ook de derde Franstalige winnaar in vijf edities na “Refrain” uit 1956 en “Dors, mon amour” uit 1958.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.