Lugano 1956

Editie1
Datum24 mei 1956
LocatieTeatro Kursaal
Lugano
🇨🇭 Zwitserland
OmroepRTSI
PresentatieLohengrin Filipello
Landen7
Debuterend🇧🇪 België
🇩🇪 Duitsland
🇫🇷 Frankrijk
🇮🇹 Italië
🇱🇺 Luxemburg
🇳🇱 Nederland
🇨🇭 Zwitserland
Terugkerend-
Terugtrekkend-
Winnaar🇨🇭 Zwitserland
Lys Assia
Refrain

Het Eurovisiesongfestival 1956 was de eerste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op donderdag 24 mei 1956 in Teatro Kursaal, gelegen in de Zwitserse stad Lugano. Er deden 7 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zwitserland met Lys Assia, die het nummer “Refrain” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Zeven landen tekenden present op het allereerste Eurovisiesongfestival waaronder buurland en worden dan ook gezien als de “founding fathers” van het festival: België, Nederland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en gastland Zwitserland. Ook Denemarken en Oostenrijk wilden deelnemen in Lugano, maar konden het papierwerk niet tijdig op orde brengen. Een jaar later stonden deze landen wel op de deelnemerslijst.

🏟️ Locatie

Zwitserland mocht fungeren als eerste gastland in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Een zomer eerder werd in Monaco besloten dat Lugano gaststad werd. De RTSI koos het Teatro Kursaal uit. De zaal verdween in 2001 en heropende een jaar later als casino.

Teatro Kursaal in de jaren vijftig

🕴️ Presentatie

De allereerste presentator van het Eurovisiesongfestival droeg de naam Lohengrin Filipello. Hij presenteerde solo de eerste editie in het Italiaans. In 1961 en 1967 mocht hij ook in eigen land de nationale selectie presenteren. Hij overleed op 29 december 1993.

Ruim zestig jaar later heeft er nooit een man solo het festival gepresenteerd en tot voor kort was er altijd een vrouw betrokken. Pas in 2017 werden er drie mannen ingeschakeld voor de presentatie.

Lohengrin Filipello

🗳️ Stemprocedure

Elk land vaardigde twee juryleden af naar Lugano. Die mochten twee punten geven aan hun twee favoriete nummers. Stemmen op eigen land was niet verboden. De Luxemburgse jury geraakte niet in Lugano, waardoor de jury uit Zwitserland een volmacht kreeg.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlek
01NederlandJetty PaerlDe vogels van Holland02
02ZwitserlandLys AssiaDas alte Karussell02
03BelgiëFud LeclercMessieurs les noyés de la Seine02
04DuitslandWalter Andreas SchwarzIm Wartesaal zum großen Glück02
05FrankrijkMathé AltéryLe temps perdu02
06LuxemburgMichèle ArnaudNe crois pas02
07ItaliëFranca RaimondiAprite le finestre02
08NederlandCorry BrokkenVoorgoed voorbij02
09ZwitserlandLys AssiaRefrain01
10BelgiëMony MarcLe plus beau jour de ma vie02
11DuitslandFreddy QuinnSo geht das jede Nacht02
12FrankrijkDany DaubersonIl est là02
13LuxemburgMichèle ArnaudLes amants de minuit02
14ItaliëTonina TorrielliAmami se vuoi02

🏅 Puntentelling

Rolf Liebermann was de president van de jury en mocht bekendmaken wie dat er het festival had gewonnen. Chanson “Refrain” uit Zwitserland werd met de eerste titel gekroond. 1956 was de enigste editie waarin de puntentelling niet openbaar was. De resultaten werden ook tot op heden niet gepubliceerd.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.