Luxemburg 1962

Editie7
Datum18 maart 1962
LocatieVilla Louvigny
Luxemburg
🇱🇺 Luxemburg
OmroepCLT
PresentatieMireille Delannoy
Landen16
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend-
Winnaar🇫🇷 Frankrijk
Isabelle Aubret
Un premier amour

Het Eurovisiesongfestival 1962 was de zevende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zondag 18 maart 1962 in Villa Louvigny, gelegen in de stad Luxemburg van het gelijknamige land. Er deden 16 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Frankrijk met Isabelle Aubret, die het nummer “Un premier amour” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Zestien landen deden mee in Luxemburg. De landenlijst was identiek met die van 1961, inclusief de controversiële naties Joegoslavië en Spanje.

🏟️ Locatie

De openbare omroep van Luxemburg koos de eigen gebouwen als gastlocatie: Villa Louvigny. Ook het filharmonisch orkest van Luxemburg vond er zijn thuis. In de jaren negentig vertrok de omroep (toen al RTL) uit gebouwen en midden jaren 2000 vond het orkest ook een nieuwe locatie.

In 1966 werd het elfde festival ook in het gebouw gehouden. Later werd Villa Louvigny het nieuwe onderkomen van het Ministerie van Gezondheid.

Villa Louvigny

🕴️ Presentatie

De Luxemburgse omroep koos Mireille Delannoy als presentatrice. Ze was al enkele jaren aan de slag als omroepster. Enkele jaren verliet ze de Luxemburgse omroep en ging ze aan de slag bij de Monegaske televisie. Dellanoy overleed in 2012 op 91-jarige leeftijd.

Mireille Delannoy

🗳️ Stemprocedure

Voor het eerst veranderde de structuur van punten geven. In de afgelopen jaren kreeg ieder jurylid één stem, maar in 1962 werd dat afgeschaft. Elk land had tien juryleden die elk hun top 3 mochten belonen met 1, 2 en 3 punten. De punten werden opgeteld per land en zo gaf iedere jury 1, 2 en 3 punten voor hun gecombineerde top 3. Stemmen op je eigen land was verboden.

De punten werden nu ook allemaal tegelijk al doorgegeven aan de organisatie. Voorheen gaf een land pas zijn punten door als het ook inbelde tijdens de puntentelling. Dat zorgde er in het verleden voor dat de uitslag kon beïnvloed worden door de laatst stemmede landen.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01FinlandMarion RungTipi-tii07004
02BelgiëFud LeclercTon nom13000
03SpanjeVictor BalaguerLlámame13000
04OostenrijkEleonore SchwarzNur in der Wiener Luft13000
05DenemarkenEllen WintherVuggevise10002
06ZwedenInger BerggrenSol och vår07004
07NederlandConny FroboessZwei kleine Italiener06009
08NederlandDe SpelbrekersKatinka13000
09FrankrijkIsabelle AubretUn premier amour01026
10NoorwegenInger JacobsenKom sol, kom regn10002
11ZwitserlandJean PhilippeLe retour10002
12JoegoslaviëLola NovakovićNe pali svetlo u sumrak04010
13Verenigd KoninkrijkRonnie CarrollRing-A-Ding Girl04010
14LuxemburgCamillo FelgenPetit bonhomme03011
15ItaliëClaudio VillaAddio, addio09003
16MonacoFrançois DegueltDis rien02013

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in omgekeerde volgorde van optreden. Mireille Delannoy herhaalde de punten in het Frans. Sommige landen gaven eerst de hoogste punten eerst, andere landen de laagste en nog een ander land gaf ze op volgorde van optreden.

Op het scorebord stonden de nummers en het land (in het Frans) op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord. Via een pijl kon je zien welk land aan de leiding stond.

Het scorebord in 1962

Frankrijk kreeg al van het eerste land punten, samen met Duitsland en Luxemburg. De punten werden heel verspreid gegeven, maar bijna elke jury had de Franse inzending in zijn top 3 staan. Enkel de vakjury van Nederland , Denemarken en Finland gaven geen punten aan de uiteindelijke eindoverwinnaar. Aan het einde van de puntentelling had Frankrijk het dubbel aantal punten dan nummer twee Monaco.

Voor de allereerste keer waren er ook landen met ‘nil points’: België, Oostenrijk, Nederland en Spanje gingen allemaal met de rode lantaarn naar huis. De komende drie edities zouden er elk jaar ook vier landen naar huis gaan met geen enkel punt achter hun naam.

Frankrijk was het eerste land dat voor de derde keer kon winnen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.