Luxemburg 1973

Editie18
Datum7 april 1973
LocatieNouveau Théâtre
Luxemburg
🇱🇺 Luxemburg
OmroepCLT
PresentatieHelga Guitton
Landen17
Debuterend🇮🇱 Israël
Terugkerend-
Terugtrekkend🇲🇹 Malta
🇦🇹 Oostenrijk
Winnaar🇱🇺 Luxemburg
Anne-Marie David
Tu te reconnaîtras

Het Eurovisiesongfestival 1973 was de achttiende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 7 april 1973 in het Nouveau Théâtre, gelegen in de stad Luxemburg van het gelijknamige land. Er deden 17 landen mee en de uiteindelijke winnaar was gastland Luxemburg met Anne-Marie David, die het nummer “Tu te reconnaîtras” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Zeventien landen waren aanwezig in Luxemburg. Na twee beschamende laatste plaatsen trok Malta zich terug. Toch stond het land oorspronkelijk op de deelnemerslijst, maar het bestuur trok er vroegtijdig de stekker uit. Oostenrijk deed hetzelfde en bleef voor enkele jaren weg. Israël maakte zijn debuut in Luxemburg, voor het eerst een niet-Europees land. Dat kon omdat de toenmalige omroep IBA lid was van de European Broadcasting Union.

🏟️ Locatie

Sinds de laatste organisatie van Luxemburg in 1966 werd er in het hertogdom een nieuw theater neergezet: het Grand Théâtre de Luxembourg werd eind jaren zestig opgeleverd en was al regelmatig thuisbasis van CLT-shows. Ruim tien jaar later, in 1984, werd er ook het Eurovisiesongfestival gehouden. Pas in de jaren negentig kwam er een tweede zaal voor concerten in Luxemburg.

In de zomer van 1972 werden er 11 leden van de Israëlische delegatie vermoord op de Olympische Spelen in München door de Palestijnse terreurgroep Black September. Met dat in het achterhoofd werden er extreme veiligheidsmaatregelen genomen in het Grand Théâtre. Er werd aangeraden om niet recht te staan tijdens de uitzending vanuit het publiek en het gebouw werd hermetisch afgesloten tijdens repetities en uitzending.

Grand Théâtre de Luxembourg

🕴️ Presentatie

De Luxemburgse omroep deed beroep op de Duitse Helga Guitton om het Eurovisiesongfestival te hosten. Ze werkte al bijna tien jaar bij Télé Luxembourg en zou dat in totaal zo’n dertig jaar gaan doen. In de jaren negentig ging ze aan de slag voor de Duitse RTL. Enkele jaren later verdween ze van de televisie en ging ze, tot aan haar pensioen, werken achter de schermen als adviseur voor schermgezichten.

Helga Guitton

🗳️ Stemprocedure

Elk land vaardigde twee juryleden af naar het festival. Eén jurylid was jonger of 25 jaar oud, de andere was ouder dan 25. Ze mochten allebei tussen 1 en 5 punten geven. Een land gaf dus sowieso een minimum van twee punten en een maximum van tien punten. Stemmen op je eigen land was verboden en niemand kon nul punten krijgen.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01FinlandMarion RungTom Tom Tom06093
02BelgiëNicole & HugoBaby, Baby17058
03PortugalFernando TordoTourada10080
04DuitslandGitteJunger Tag08085
05NoorwegenBendik SingersIt's Just A Game07089
06MonacoMarieUn train qui part08085
07SpanjeMocedadesEres tú02125
08ZwitserlandPatrick JuvetJe vais me marier, Marie12079
09JoegoslaviëZdravko ČolićGori vatra15065
10ItaliëMassimo RanieriChi sarà con te13074
11LuxemburgAnne-Marie DavidTu te reconnaîtras01129
12ZwedenNova & The DollsYou're Summer05094
13NederlandBen CramerDe oude muzikant14069
14IerlandMaxiDo I Dream10080
15Verenigd KoninkrijkCliff RichardPower to All Our Friends03123
16FrankrijkMartine ClémenceauSans toi15065
17IsraëlIlanitEy Sham04097

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep de juryleden per drie landen op. Die gaven op volgorde van optreden de punten aan elk land. Clifford Brown, executive supervisor van het festival, telde de punten samen en las deze luid voor in het Frans. Helga Guitton herhaalde ze in het Engels. Ze werden vervolgens toegevoegd op het scorebord.

De landen stonden op volgorde van optreden opgesomd op het scorebord, in twee kolommen. Na elke stemronde ging er een pijl oplichten naast het land dat aan de leiding stond. Het scorebord stond niet vast aan een muur, maar hing in het midden van het decor.

Het scorebord in 1973

Net zoals de twee voorafgaande edities was de puntentelling niet meteen van de spannendste in de Songfestivalgeschiedenis. Enkel het mannelijke Zwitserse jurylid kon ietwat animo brengen door zijn resultaten op een bijzondere (lees: komische) manier te brengen. Het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Spanje waren van in het begin al de kandidaten die gingen meedoen voor de eindoverwinning. Pas bij het laatste juryblokje, toen Frankrijk en Israël moesten stemmen, kon de beslissing vallen. Luxemburg nam de leiding over en kon niet meer ingehaald worden door de Britten. Voor de tweede keer in de geschiedenis won een land voor het tweede jaar op rij.

Anne-Marie David scoorde in totaal 129 punten, een toenmalig record. De Belgen eindigden laatste met 58 punten, het hoogste aantal ooit voor een laatste positie. Met de winst van Luxemburg kwam het land op gelijke hoogte met Frankrijk te staan qua overwinningen. De Fransen en Luxemburgers wonnen tot dan elk vier keer het Eurovisiesongfestival.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.