Madrid 1969

Editie14
Datum29 maart 1969
LocatieTeatro Real
Madrid
🇪🇸 Spanje
OmroepTVE
PresentatieLaurita Valenzuela
Landen16
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend🇦🇹 Oostenrijk
Winnaar🇫🇷 Frankrijk
Frida Boccora
Un jour, un enfant
Winnaar🇳🇱 Nederland
Lenny Kuhr
De troubadour

Winnaar🇪🇸 Spanje
Salomé
Vivo cantando

Winnaar🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Lulu
Boom Bang-a-Bang

Het Eurovisiesongfestival 1969 was de veertiende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 29 maart 1969 in Teatro Real, gelegen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er deden 16 landen mee. Door het ontbreken van duidelijke regels eindigden vier landen op de eerste plaats: Frankrijk, Nederland, gastland Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

🌍 Deelnemende landen

Oostenrijk weigerde deel te nemen aan een festival dat in de dictatuur van Franco werd gehouden. De andere zestien landen die verschenen in Londen een jaar eerder deden wel mee. Het probleem was vooral om artiesten te vinden die wilden deelnemen. Ook een aantal vaste dirigenten bleef weg.

🏟️ Locatie

Teatro Real (of El Real) in Madrid werd de gastlocatie van het eerste Songfestival op Spaanse bodem. Het werd als operahal gebouwd tussen 1818 en 1850. Na grote herstellingswerken heropende het gebouw in 1966 als concerthal en werd El Real de vaste stek van het symfonisch orkest van RTVE.

In de jaren negentig werd El Real terug in ere hersteld en werd het weer een zaal waar vooral operaconcerten werden gegeven.

Teatro Real

🕴️ Presentatie

De Sevillaanse Laurita Valenzuela was model, actrice en presentatrice voor de Spaanse televisie. Al ruim vijftien jaar presenteerde ze op TVE. Ze speelde mee in tientallen films. Na haar huwelijk in 1971 besloot ze het publieke leven vaarwel te zeggen. Twintig jaar later ging ze toch weer aan de slag bij een private omroep. Tegenwoordig duikt ze nog een sporadisch op.

Laurita Valenzuela

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01JoegoslaviëIvan & 4MPozdrav svijetu13005
02LuxemburgRomualdCatherine11007
03SpanjeSaloméVivo cantando01018
04MonacoJean JacquesMaman, Maman06011
05IerlandMuriel DayThe Wages of Love07010
06ItaliëIva ZanicchiDue grosse lacrime bianche13005
07Verenigd KoninkrijkLuluBoom Bang-a-Bang01018
08NederlandLenny KuhrDe troubadour01018
09ZwedenTommy KörbergJudy, min vän09008
10BelgiëLouis NeefsJennifer Jennings07010
11ZwitserlandPaola Del MedicoBonjour, Bonjour05013
12NoorwegenKirsti SparboeOj, oj, oj, så glad jeg skal bli16001
13DuitslandSiw MalmkvistPrimaballerina09008
14FrankrijkFrida BoccaraUn jour, un enfant01018
15PortugalSimone de OliveiraDesfolhada portuguesa15004
16FinlandJarkko & LauraKuin silloin ennen12006

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Laurita Valenzuela herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

Op het scorebord stonden de nummers en het land op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord.

Het scorebord in 1969

Al van in het begin leek het te gaan tussen Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk als het op de eindoverwinning aankwam. Een ietwat zenuwachtige presentatrice zag een ex-aequo aankondigen tussen Frankrijk, Nederland en Spanje (allen 18 punten) en wou na het voorlaatste stemmende land zich al richten tot EBU-toezichter Brown. Die maakte de presentatrice erop attent dat Finland nog moest stemmen. De Finnen gaven één punt aan het Verenigd Koninkrijk, die ook op achttien kwamen. De overige drie leiders kregen geen punten.

Een groot applaus in de zaal wanneer Spanje (samen met drie andere landen) had gewonnen. Het was de allereerste keer dat een gastland een openbare puntentelling kon winnen (in 1956 was er geen puntentelling toen Zwitserland won in Lugano). Het was alsook de eerste keer dat een land twee keer achter elkaar won. Presentatrice Valenzuela moest zich opnieuw richten tot de toezichters. EBU-toezichter Brown moest wel zeggen dat er vier winnaars waren, aangezien er geen regels omtrent een ex-aequo waren. Die kwamen er in 1970, maar het belette enkele landen toch niet ervan om zich terug te trekken wegens protest.

Er waren te weinig prijzen voor alle artiesten. In die tijd kreeg de artiest, de tekstschrijvers, de componist en de dirigent een medaille. Deze werden nu aan de vier winnaars gegeven en de overige betrokkenen kregen hun prijs later per post toegestuurd.

Op volgorde van optreden gaven de Spaanse Salomé, de Britse Lulu, De Nederlandse Lenny Kuhr en de Franse Frida Boccora een reprise aan het einde van de uitzending. De uitzending eindigde met een leeg podium en heel wat vragen. Het winnende land mocht namelijk het jaar erop organiseren.

🏆 Winnaars

 

 

 


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.