Millstreet 1993

Editie38
Datum15 mei 1993
LocatieGreen Glens Arena
Millstreet
🇮🇪 Ierland
OmroepRTÉ
PresentatieFionnuala Sweeney
Landen25
Debuterend🇧🇦 Bosnië en Herzegovina
🇭🇷 Kroatië
🇸🇮 Slovenië
Terugkerend-
Terugtrekkend🗺️ Joegoslavië
Winnaar🇮🇪 Ierland
Niamh Kavanagh
In Your Eyes

Het Eurovisiesongfestival 1993 was de achtendertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 15 mei 1993 in de Green Glens Arena, gelegen in de Ierse stad Millstreet. Er deden 25 landen mee en de uiteindelijke winnaar was gastlandIerland met Niamh Kavanagh, die het nummer “In Your Eyes” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Door de val van Joegoslavië, de Sovjet-Unie en het communisme konden heel wat landen eindelijk deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Echter kon er normaal gezien maar één land extra deelnemen in 1993. De EBU liet het maximum van drieëntwintig landen vallen en er mocht een recordaantal van vijfentwintig landen deelnemen. De zeven landen die een plekje wilden in Millstreet moesten echter strijden voor de drie tickets.

Zo werd er een kwalificatieronde ingericht voor deze zeven landen. Deze werd op 3 april gehouden in een studio van het Sloveense RTVSLO. Presentatrice Tajda Lekše verwelkomde zeven landen, maar dus voor drie landen kon het goed aflopen en een ticket naar Millstreet opleveren. Het waren Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Slovenië die zich al in 1993 konden aansluiten bij het Eurovisiesongfestival.

#LandArtiestLiedPlekPuntF?
01Bosnië en HerzegovinaFazlaSva bol svijeta02052
02KroatiëPutDon't Ever Cry03051
03EstlandJanika SillamaaMuretut meelt ja südametuld05047
04HongarijeAndrea SzulákÁrva reggel06044
05RoemeniëDida DrăganNu pleca07038
06Slovenië1X BandTih deževen dan01054
07SlowakijeElánAmnestia na neveru04050

De landen die zich niet konden kwalificeren zouden niet veel later debuteren. In 1994 stonden ze allemaal op de deelnemerslijst, ten nadele van enkele landen en ook België. Ons land moest toen voor de allereerste keer vanop de zijlijn toekijken.

🏟️ Locatie

Lokale zakenman Noel C. Duggan had er veel geld voor over om het festival naar zijn Millstreet te brengen, een plaatsje met amper 1.500 inwoners. Hij schreef op de avond van de Ierse overwinning in 1992 een brief naar RTÉ en kreeg pas twee maanden later een uitnodiging tot overleg. Het festival zou uiteindelijk richting Noel komen.

Hij liet zijn paardenmanège ombouwen tot een heuse evenementenhal: de Green Glens Arena. Heel de gemeenschap in Millstreet werkte mee om tienduizenden mensen in hun gemeente te verwelkomen. Nadien werd de infrastructuur deels behouden en ook de naam zou dienst blijven doen. De zakenman zei later dat hij jaren lang kon genieten van de naamsbekendheid die Millstreet verwierf door het festival.

Green Glens Arena

🕴️ Presentatie

Voor het eerst in vijf jaar presenteerde een solo vrouw nog eens het Eurovisiesongfestival. Fionnuala Sweeney begon haar carrière als nieuwslezeres bij een lokaal radiostation in Dublin. In 1988 kon ze overstappen naar RTÉ 2FM en werd ze ook journaliste bij de televisie. Enkele jaren na het festival liet ze RTÉ achter zich en ging ze werken bij CNN in London.

Fionnuala Sweeney

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01ItaliëEnrico RuggeriSole d'Europa12045
02TurkijeBurak AydosEsmer Yarim21010
03DuitslandMünchener FreiheitViel zu weit18018
04ZwitserlandAnnie CottonMoi, tout simplement03148
05DenemarkenTommy Seebach BandUnder stjernerne på himlen22009
06GriekenlandKaterina GarbiEllada, hora tou fotos09064
07BelgiëBarbara DexIemand als jij25003
08MaltaWilliam MangionThis Time08069
09IJslandIngaÞá veistu svarið13042
10OostenrijkTony WegasMaria Magdalena14032
11PortugalAnabelaA cidade (até ser dia)10060
12FrankrijkPatrick FioriMama Corsica04121
13ZwedenArvingarnaEloise07089
14IerlandNiamh KavanaghIn Your Eyes01187
15LuxemburgModern TimesDonne-moi une chance20011
16Slovenië1X BandTih deževen dan22009
17FinlandKatri HelenaTule luo17020
18Bosnië en HerzegovinaFazlaSva bol svijeta16027
19Verenigd KoninkrijkSoniaBetter the Devil You Know02164
20NederlandRuth JacottVrede06092
21KroatiëPutDon't Ever Cry15031
22SpanjeEva SantamaríaHombres11058
23CyprusZimboulakis  &  Van BekeMi stamatas19017
24IsraëlLahakat ShiruShiru24004
25NoorwegenSilje VigeAlle mine tankar05120

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. Het stemmende land werd bovenaan het scorebord getoond. Landen die punten kregen werden in het groen gemarkeerd. Na elke ronde werd de leider in het geel geplaatst op het scorebord.

Het scorebord in 1993

Het werd een opwindende puntentelling in Millstreet. Het begon meteen goed voor het gastland met twaalf punten van de Italianen. Enkele landen gingen mee aan de leiding, maar naarmate de puntentelling vorderde ging de strijd tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Een opmerkelijk moment was toen Bosnië en Herzegovina zijn punten mocht doorgeven. Toen er via een kramakkelige telefoonverbinding een begroeting vanuit Sarajevo kwam en de presentatrice zei dat ze hen kon horen, klonk er een luid applaus. Het land zat middenin de Bosnische Oorlog en het was niet vanzelfsprekend dat er verbinding kon gemaakt worden vanuit oorlogsgebied, al zeker niet voor een entertainmentshow. De Bosnische twaalf ging overigens naar Oostenrijk.

Het kantelmoment kwam er bij Nederland, toen Ierland tien punten kreeg en het Verenigd Koninkrijk niets. Fionnuala Sweeney riep echter dat Ierland twaalf punten kreeg, maar werd door de Nederlandse woordvoerder meteen gecorrigeerd. Ze excuseerde zich en gaf de schuld aan het enthousiaste publiek.

Noorwegen, dat oorspronkelijk als laatste moest stemmen, zette Ierland op elf punten voorsprong. Nadien werd Malta terug opgeroepen omdat er eerder in de show geen contact kon gemaakt worden met San Giljan. Toen de Maltese tien naar Luxemburg gingen (dat toen nog maar één punt had gekregen) en zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk nog geen punten hadden gekregen, hield iedereen zijn adem in.

And finally, Ireland twelve points!” was het startschot van een Iers feest in Millstreet. Nadat Niamh Kavanagh de prijs kreeg van Linda Martin sloot presentatrice Sweeney amusant af: “een veilige trip huiswaarts en we hopen jullie weer snel in Ierland te verwelkomen”.

Met de vijfde Ierse eindoverwinning kwam het eiland op gelijke hoogte met Luxemburg en Frankrijk. Twee landen die ze snel achter zich zouden laten.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.