Napels 1965

Editie10
Datum20 maart 1965
LocatieSala di Concerto della RAI
Napels
🇮🇹 Italië
OmroepRAI
PresentatieRenata Mauro
Landen18
Debuterend🇮🇪 Ierland
Terugkerend🇸🇪 Zweden
Terugtrekkend-
Winnaar🇱🇺 Luxemburg
France Gall
Poupée de cire, poupée de son

Het Eurovisiesongfestival 1965 was de tiende editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 20 maart 1965 in de Sala di Concerto della RAI, gelegen in de Italiaanse stad Napels. Er deden 18 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Luxemburg met France Gall, die het nummer “Poupée de cire, poupée de son” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Achttien landen verschenen in de Italiaanse havenstad, een toenmalig record. De Zweedse artiestenstaking liep af in het najaar van 1964, waardoor SR weer een kandidaat kon afvaardigen in 1965. Naast alle landen van 1964 en Zweden stond er weer een nieuw land op de deelnemerslijst: Ierland.

🏟️ Locatie

Zoals vaker in de jaren zestig werd het festival gehouden in een gebouw van de omroep. De RAI koos voor het pas gebouwde omroepafdeling in Napels (Centro di produzione Rai di Napoli). Het festival zelf ging door in het auditorium ofwel het Sala di Concerto della RAI.

Tegenwoordig worden er nog heel wat shows van de RAI opgenomen in één van de zes studio’s. De RAI heeft ook gebouwen in Turijn, Milaan en Rome.

Centro di produzione Rai di Napoli

🕴️ Presentatie

De tiende editie werd aan elkaar gepraat door Renata Mauro. Ze was actief sinds begin jaren vijftig als presentatrice bij de openbare omroep en was daarnaast ook zangeres en actrice. Na haar verschijning op het festival presenteerde ze onder andere het Sanremo Festival in 1967 en Spel Zonder Grenzen. Mauro overleed in 2009.

Renata Mauro

🗳️ Stemprocedure

Elk land had tien juryleden die elk drie punten mochten geven. Ze mochten die verdelen onder drie landen, maar ook inzetten op één of twee landen. De punten werden opgeteld per land en zo gaf iedere jury 1, 3 en 5 punten voor hun gecombineerde top 3. Indien maar twee landen punten kregen, gaf de jury 6 en 3 punten. Als één land alle juryleden had overtuigd, kreeg dat land 9 punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01NederlandConny van den Bos't Is genoeg11005
02Verenigd KoninkrijkKathy KirbyI Belong02026
03SpanjeConchita Bautista¡Qué bueno, qué bueno!15000
04IerlandButch MooreWalking the Streets in the Rain06011
05DuitslandUlla WiesnerParadies, wo bist du?15000
06OostenrijkUdo JürgensSag ihr, ich lass sie grüßen04016
07NoorwegenKirsti SparboeKarusell13001
08BelgiëLize MarkeAls het weer lente is15000
09MonacoMarjorie NoëlVa dire à l'amour09007
10ZwedenIngvar WixellAbsent Friend10006
11FrankrijkGuy MardelN'avoue jamais03022
12PortugalSimone de OliveiraSol de inverno13001
13ItaliëBobby SoloSe piangi, se ridi05015
14DenemarkenBirgit BrüelFor din skyld07010
15LuxemburgFrance GallPoupée de cire, poupée de son01032
16FinlandViktor KlimenkoAurinko laskee länteen15000
17JoegoslaviëVice VukovČežnja12002
18ZwitserlandYovannaNon, à jamais sans toi08008

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Renata Mauro herhaalde de punten in het de taal van het juryhoofd. De punten werden van laag naar hoog gegeven.

Net zoals het voorafgaande jaar werd er een scorebord zonder punten gebruikt. In plaats van punten op te tellen, waren er allemaal lijnen te zien op het scorebord. Diegene met de verst uitstekende lijn stond aan kop. Per stemronde gingen een aantal lampjes branden achter de naam van het land (in het Italiaans), overeenkomstig met het aantal punten dat het land kreeg.

Het scorebord in 1965

Het waren Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die gedurende de puntentelling met de meeste punten gingen lopen. In de laatste stemronde konden de Britten en de Luxemburgers nog winnen. Toen het eerste punt naar Monaco ging, lag de tweede winst van het land vast. Het Verenigd Koninkrijk moest negen punten krijgen en aangezien er één punt al was uitgedeeld, moesten er nog drie en vijf punten volgen. Kathy Kirby kreeg nog vijf punten, maar de wedstrijd was beslecht in het voordeel van France Gall en Luxemburg.

Wederom eindigde vier landen op de laatste plaats met nul punten. De Oost-Vlaamse Lize Marke ging naar huis met geen enkel punt, alsook de kandidaten uit Duitsland, Finland en Spanje.

Luxemburg kwam op twee overwinningen te staan, terwijl de Britse omroep al voor de vijfde keer een overwinning kon ruiken. Het kon pas twee jaar, na vijf keer tweede te eindigen, winnen.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.