Riga 2003

Editie48
Datum24 mei 2003
LocatieSkonto Olympic Hall
Riga
🇱🇻 Letland
OmroepLTV
PresentatieMarie N
Renārs Kaupers
Landen26
Debuterend🇺🇦 Oekraïne
Terugkerend🇮🇪 Ierland
🇮🇸 IJsland
🇳🇱 Nederland
🇳🇴 Noorwegen
🇵🇱 Polen
🇵🇹 Portugal
Terugtrekkend🇩🇰 Denemarken
🇫🇮 Finland
🇱🇹 Litouwen
🇲🇰 Macedonië
🇨🇭 Zwitserland
Winnaar🇹🇷 Turkije
Sertab Erener
Everyway That I Can

Het Eurovisiesongfestival 2003 was de achtenveertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 24 mei 2003 in de Skonto Olympic Hall, gelegen in de Letse hoofdstad Riga. Er deden 26 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Turkije met Sertab Erener, die het nummer “Everyway That I Can” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Een recordaantal artiesten mocht deelnemen in Riga: zesentwintig landen tekenden present. Oekraïne mocht als enige land zijn debuut maken, terwijl Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen en Portugal na een jaar (al dan niet verplichte) pauze weer deelnamen.

Voor Denemarken, Finland, Litouwen, Macedonië en Zwitserland was er geen ruimte wegens te lage scores in het voorafgaande jaar. Ook Duitsland zat in die lijst, maar was onschendbaar dankzij de regel omtrent de Big Four. Het zou trouwens de laatste keer zijn dat de EBU landen de toegang ontzegde wegens te lage scores.

🏟️ Locatie

Het Eurovisiesongfestival verhuisde van de ene Baltische staat naar de andere. Er werd een openbare aanbesteding gedaan omtrent de gastlocatie en al snel werd duidelijk dat het de Skonto Hall of het exhibitiecentrum Ķīpsala in Riga zou gaan worden. De andere locaties in Jūrmala en Ventspils waren te klein en hadden geen geschikte accommodatie voor de tienduizenden gasten en journalisten.

Op 22 augustus 2002 maakte LTV bekend tijdens een persconferentie dat de Skonto Hall in Riga de arena zou worden in 2003. Zo’n zesduizend fans konden de arena binnen voor het Eurovisiesongfestival.

Skonto Hall

🕴️ Presentatie

Net zoals in 1991 koos de openbare omroep van het organiserende om zijn twee best scorende kandidaten op het festival in te zetten als presentatieduo: Marie N en Renārs Kaupers.

Renārs Kaupers mocht met zijn band Brainstorm het Letse debuut maken op het Eurovisiesongfestival in 2000. Met “My Star” eindigde hij derde in Stockholm en ging hij met het nummer de boeken in als klassieker op het festival. Hij bleef nog verbonden met festival: hij gaf in 2001 de Letse punten, mocht in 2005 aan de zijde van Katrina Leskanich de jubileumshow van het festival presenteren en dook regelmatig op als nationaal jurylid op het festival.

Marija Naumova begon met haar carrière in 1995 en bracht in 1999 haar eerste album op de markt. Ze eindigde in 2000 vlak achter Brainstorm in de nationale finale en mocht niet naar Stockholm. Twee jaar later probeerde ze het opnieuw en won ze wel de nationale finale met “I Wanna” en bracht ze het festival dus naar Letland. In 2005 gaf ze ook de Letse punten door in Kiev.

Journalisten Ilze Jaunalksne en Dīvs Reiznieks werden zeer kort, slechts een minuut, ook ingezet als presentatoren. Ze mochten in het midden van de puntentelling praten met de artiesten.

Vlnr: Renārs Kaupers en Marie Naumova

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden stemmen via televoting vijf minuten na afloop van een overzicht. Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

De 50/50-stemming werd weer afgeschaft en landen konden uitsluitend via televoting stemmen, behalve in enkel landen waar geen televoting kon worden georganiseerd. Bosnië en Rusland moesten beroep doen op een vakjury, terwijl de Ierse jury ook moest inspringen omdat een lokale telecomoperator met storingen zat.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01IJslandBirgittaOpen Your Heart08081
02OostenrijkAlf PoierWeil der Mensch zählt06101
03IerlandMickey HarteWe've Got the World11053
04TurkijeSertab ErenerEveryway That I Can01167
05MaltaLynn ChircopTo Dream Again25004
06Bosnië en HerzegovinaMija MartinaNe brini16027
07PortugalRita GuerraDeixa-me sonhar22013
08KroatiëClaudia BeniViše nisam tvoja15029
09CyprusStelios ConstantasFeeling Alive20015
10DuitslandLouLet's Get Happy11053
11Ruslandt.A.T.u.Ne ver', ne boysia03164
12SpanjeBethDime08081
13IsraëlLior NarkisWords for Love19017
14NederlandEsther HartOne More Night13045
15Verenigd KoninkrijkJeminiCry Baby26000
16OekraïneOlexandrHasta la Vista14030
17GriekenlandMandoNever Let You Go17025
18NoorwegenJostein HasselgårdI'm Not Afraid to Move On04123
19FrankrijkLouisa BaïlecheMonts et merveilles18019
20PolenIch TrojeKeine Grenzen - Żadnych granic07090
21LetlandF.L.Y.Hello from Mars24005
22BelgiëUrban TradSanomi02165
23Estland
RuffusEighties Coming Back21014
24RoemeniëNicolaDon't Break My Heart10073
25Zweden
FameGive Me Your Love05107
26Slovenië
KarmenNanana23007

🏅 Puntentelling

De presentatoren riepen elk land op, waarna ze een woordvoerder via satellietverbinding te zien kregen. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalden de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

Voor het eerst werd het scorebord dynamisch. De landen versprongen op elk moment: wie het meeste punten had stond vanboven. Het stemmende land werd even zonder vlag gezet op het scorebord, maar stond wel in het groot bovenaan. Als een land gestemd had, kleurde het geel.

Het scorebord in 2003

Bij de start van de puntentelling maakte Sarah Yuen, eenmalig scrutineer van de EBU, het publiek attent op een belangrijke wijziging in het volgende jaar: het Eurovisiesongfestival zou het jaar erop twee avonden gaan duren met een halve finale en een finale. Daarmee kwam er na bijna vijftig jaar op 24 mei 2004 een einde aan de traditie van één Songfestivalavond.

De puntentelling van 2003 staat bekend als één van de spannendste ooit in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. De drie hoofdrolspelers waren Turkije, Rusland en België. Van de eerste twee was geweten dat ze favoriet waren, maar Urban Trad werd door geen enkel gokkantoor als outsider of mogelijke winnaar gezien. In het begin kon ook Noorwegen hoge punten halen, maar na een tijd werd het land uitgeschakeld voor winst.

Het werd een constante afwisseling tussen Turkije en België voor de eerste plaats. Regelmatig kon ook Rusland op de eerste plek komen. Bij het voorlaatste land had België een voorsprong van twaalf punten, maar die werd volledig teniet gedaan doordat Zweden geen punten aan België en acht aan Turkije.

Enkele minuten later volgde een collectief trauma voor de Belgische fans op het Eurovisiesongfestival. Slovenië gaf als laatste zijn punten. De Belgen kregen drie punten, Turkije tien punten. Het verschil was twee punten geworden in het voordeel van Turkije. Rusland kreeg nog twaalf punten, waardoor het nipt derde bleef. Het zou een jaar later dus zonnig Istanboel of Ankara worden in plaats van druilerig Antwerpen of Brussel.

Voor de allereerste keer eindigde het Verenigd Koninkrijk op de laatste plaats. Des te pijnlijker was de bijhorende score van Jemini: nul punten. De Britse pers gaf de betrokkenheid in de Irakoorlog als reden voor het barslechte resultaat.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.