Rome 1991

Editie36
Datum4 mei 1991
LocatieStudio 15 de Cinecittà
Rome
🇮🇹 Italië
OmroepRAI
PresentatieGigliola Cinguetti
Toto Cutugno
Landen22
Debuterend-
Terugkerend🇲🇹 Malta
Terugtrekkend🇳🇱 Nederland
Winnaar🇸🇪 Zweden
Carola
Fångad av en stormvind

Het Eurovisiesongfestival 1991 was de zesendertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 4 mei 1991 in Studio 15 de Cinecittà, gelegen in de Italiaanse hoofdstad Rome. Er deden 22 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zweden met Carola, die het nummer “Fångad av en stormvind” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Voor het vijfde jaar op rij deden er tweeëntwintig landen mee. In Nederland was er op de dag van het Eurovisiesongfestival 1991 de traditionele Dodenherdenking, waardoor er geen Nederlandse bijdrage werd gestuurd naar Rome. Malta zag zijn kans en nam de plek in van Nederland na zestien jaar afwezigheid. Officieel was dit ook het laatste festival van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

🏟️ Locatie

De RAI zou het tweede festival op Italiaanse bodem eerst in Sanremo organiseren, de bakermat van het Eurovisiesongfestival. Omdat de golfoorlog een zomer eerder was uitgebroken, besloot de omroep op aanraden van de regering om het festival weg het halen uit het Ariston Theater en werd het festival gehouden in studio 15 van het Cinecittà-complex te Rome. De ordediensten zouden alerter kunnen optreden in de hoofdstad, alwaar er extreme veiligheidsmaatregelen werden genomen.

De beslissing werd pas enkele weken voor het festival genomen. De decors, die in Sanremo werden gebouwd, moesten halsoverkop naar Rome gebracht worden, 650 kilometer verderop. Dat zorgde ervoor dat het decor pas klaar was de dag voor uitzending.

Cinecittà

🕴️ Presentatie

Geen ervaren presentatoren of een nieuwbakken jong gezicht van de Italiaanse televisie in Rome, maar wel de twee voormalige Songfestivalwinnaars van het land werden de presentatoren van deze editie. Net omdat ze geen ervaring hadden werd het een zeer rommelig festival.

De eerste winnaar voor Italië was Gigliola Cinquetti. Ze won in 1964 het Eurovisiesongfestival voor haar land met “Non ho l’età” en eindigde tien jaar later tweede met “Sì”. Het festival werd dat jaar niet live uitgezonden in Italië omdat er een referendum over scheidingen zou plaatsvinden.

Zesentwintig jaar later, in 1990, won Toto Cutugno het Eurovisiesongfestival in Zagreb. Hij had eerder zeer grote hits gescoord in eigenland met “Buonanotte” en “Solo Noi”. In 1983 brak hij internationaal door met de wereldhit “L’italiano” en zeven jaar later won hij dus in Zagreb met “Insieme: 1992”.

Gecombineerd deden Cinquetti en Cutugno bijna dertig keer mee aan het Sanremo Festival. Beiden zijn, ondanks ze op pensioengerechtigde leeftijd zijn gekomen, nog actief in de Italiaanse showbusiness.

Vlnr: Gigliola Cinquetti en Toto Cutugno

🗳️ Stemprocedure

Elk land had een vakjury die twaalf punten gaf aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01JoegoslaviëBaby DollBrazil21001
02IJslandStefán  &  EyfiDraumur um Nínu15026
03MaltaGeorgina  &  Paul GiordimainaCould It Be06106
04GriekenlandSophia VossouI anixi13036
05ZwitserlandSandra SimóCanzone per te05118
06OostenrijkThomas ForstnerVenedig im Regen22000
07LuxemburgSarah BrayUn baiser volé14029
08ZwedenCarolaFångad av en stormvind01146
09FrankrijkAminaC'est le dernier qui a parlé qui a raison02146
10Turkijeİzel Çeliköz, Reyhan Karaca & Can Uğurluerİki Dakika12044
11IerlandKim JacksonCould It Be That I'm In Love10047
12PortugalDulce PontesLusitana paixão08062
13DenemarkenAnders FrandsenLige der hvor hjertet slår19008
14NoorwegenJust 4 FunMrs. Thompson17014
15IsraëlDuo DatzKan03139
16FinlandKaija KärkinenHullu yö20006
17DuitslandAtlantis 2000Dieser Traum darf niemals sterben18010
18BelgiëClouseauGeef het op16023
19SpanjeSergio DalmaBailar pegados04119
20Verenigd KoninkrijkSamantha JanusA Message to Your Heart10047
21CyprusElena PatroklouSOS09060
22ItaliëPeppino di CapriComme è ddoce 'o mare07089

🏅 Puntentelling

De presentatoren riepen elk land op, waarna ze een woordvoerder te horen kregen. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalden de punten in het Frans, het Engels en het Italiaans. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. De vlag van het stemmende land wapperde. Landen die punten kregen werden in het groen gemarkeerd. Na elke stemronde ging de landnaam van de leider opflakkeren. Vreemd genoeg werd vaak het scorebord niet getoond, maar wel sfeerbeelden van de zaal of de greenroom.

Het scorebord in 1991

De puntentelling van 1991 gaat de boeken in als een van de meest verwarrende en chaotische in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival, maar ook als misschien wel de allerspannendste. De twee presentatoren konden de puntengevers vaak niet goed verstaan en regelmatig moest EBU-inspecteur Frank Naef de landen juist vertalen voor de twee.

Heel wat verschillende landen kregen hoge punten in het begin van de puntentelling. Vooral Frankrijk, Israël, Spanje en Zweden gooiden hoge ogen op het scorebord. Halverwege de punten stond Israël aan kop, samen met Spanje. Frankrijk en Zweden waren eerste achtervolgers, samen met Malta. Nadien vielen de punten voor Malta en Zwitserland terug en nog wat later verdween ook Spanje van het toneel. Gastland Italië moest als laatste stemmen en Frankrijk, Israël en Zweden konden nog winnen.

Zweden had 146 punten, Israël 139 punten en Frankrijk 134 punten. Enkel Frankrijk kreeg punten van de Italianen en dan nog eens het maximum. Het onvermijdelijke gebeurde: Frankrijk en Zweden eindigden met evenveel punten (146) op de eerste plaats. De zaal werd lichtelijk hysterisch.

De score bij Zweden bleef flikkeren op het scorebord. Het was Frank Naef die Zweden uitriep als winnaar van het zesendertigste Eurovisiesongfestival. De regels schreven namelijk voor dat diegene met de hoogste maximale scores won. Zowel Frankrijk als Zweden hadden vier keer de twaalf punten gekregen, maar de Zweedse Carola kreeg één keer meer de tien punten dan de Franse Amina.

Amina reageerde sportief en Carola uiteraard zeer tevreden. Ze haalde de derde overwinning voor Zweden binnen op het Eurovisiesongfestival en kon haar tweede deelname wel omzetten in winst. In 1983 eindigde ze in München derde met “Främling”, die opvallend genoeg Europees een veel grotere hit was dan het winnende  “Fångad av en stormvind”.

Thomas Forstner, die Oostenrijk twee jaar eerder een notering in de top 5 bezorgde, eindigde met nul punten laatste in Rome.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.