Tallinn 2002

Editie47
Datum25 mei 2002
LocatieSaku Suurhall
Tallinn
🇪🇪 Estland
OmroepETV
PresentatieAnnely Peebo
Marko Matvere
Landen24
Debuterend-
Terugkerend🇧🇪 België
🇨🇾 Cyprus
🇫🇮 Finland
🇲🇰 Macedonië
🇦🇹 Oostenrijk
🇷🇴 Roemenië
🇨🇭 Zwitserland
Terugtrekkend🇮🇪 Ierland
🇮🇸 IJsland
🇳🇱 Nederland
🇳🇴 Noorwegen
🇵🇱 Polen
🇵🇹 Portugal
Winnaar🇱🇻 Letland
Marie N
I Wanna

Het Eurovisiesongfestival 2002 was de zevenenveertigste editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 25 mei 2002 in de Saku Suurhall, gelegen in de Estse hoofdstad Tallinn. Er deden 24 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Letland met Marie N, die het nummer “I Wanna” bracht.

🌍 Deelnemende landen

De regel van de gemiddelde prestaties werd afgeschaft in 2002. Opnieuw werd er puur gekeken naar de uitslag van het voorafgaande jaar voor het bepalen van de vierentwintig deelnemende landen in Tallinn.

Oorspronkelijk mochten er maar tweeëntwintig landen deelnemen van de EBU. Dat werd met twee plaatsen naar omhoog bijgesteld, zodoende dat Israël en Portugal toch mochten deelnemen. Portugal bedankte voor het aanbod en bleef thuis. Ierland, IJsland, Nederland, Noorwegen en Polen moesten verplicht thuisblijven. Had Portugal zich niet vrijwillig niet teruggetrokken, had Letland geen ticket gehad voor 2002.

België, Cyprus, Finland, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië en Zwitserland werden na hun verplichte uitschakeling in 2001 weer toegelaten op het Eurovisiesongfestival.

🏟️ Locatie

Op 17 juli 2001 maakte ETV bekend dat de Saku Suurhall het Eurovisiesongfestival 2002 zou mogen verwelkomen. Enig probleem: de hal in Tallinn stond nog in de stijgers en de vraag was op de arena tijdig kon worden opgeleverd. Uiteindelijk opende de arena toch ruim op tijd, in november 2001.

Nadien werden er vele sportevenementen gehouden en traden er wereldsterren als Bryan Adams en Lenny Kravitz op. Sinds 2016 worden er ook de nationale Songfestivalfinales (Eesti Laul) gehouden.

Saku Suurhall

🕴️ Presentatie

De Estse omroep trok met Annely Peebo en Marko Matvere twee nationale sterren aan, maar zonder ervaring in het presenteren. Annely Peebo was een mezzo-soprane, die haar studies vervolledigde in Oostenrijk. Ze kon vijf talen spreken, wat handig was voor een presentatrice van het Eurovisiesongfestival. Peebo verliet nadien Estland om in Wenen te wonen met haar familie.

Marko Matvere begon in de jaren negentig als acteur op de Estse televisie. Hij kreeg vier jaar op rij de award van Beste Acteur tijdens nationale filmprijzen en kon heel wat hoofdrollen spelen in lokale versies van Les Misérables, The Sound of Music en Miss Saigon. Na zijn presentatie in Tallinn ging hij verder in dat genre en presenteerde hij verscheidende shows voor ETV.

Vlnr: Marko Matvere en Annely Peebo

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden stemmen via televoting vijf minuten na afloop van een overzicht. Elk land gaf twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. In totaal kregen tien landen per stemronde dus punten. Stemmen op je eigen land was verboden.

Ook een vakjury kon stemmen of er werd gebruik gemaakt van 50/50-stemming. Meer en meer landen gingen voor die combinatie: Cyprus, Finland, Griekenland, Kroatië, Litouwen, Malta, Slovenië en Spanje. In Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Roemenië, Rusland en Turkije kon er geen televoting worden ingezet en maakte men gebruik van 100 % vakjury.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01CyprusOneGimme06085
02Verenigd KoninkrijkJessica GarlickCome Back03111
03OostenrijkManuel OrtegaSay a Word18026
04GriekenlandMichalis RakintzisS.A.G.A.P.O.17027
05SpanjeRosaEurope's Living a Celebration07081
06KroatiëVesna PisarovićEverything I Want11044
07RuslandPrime MinisterNorthern Girl10055
08EstlandSahleneRunaway03111
09MacedoniëKarolina GočevaOd nas zavisi19025
10IsraëlSarit HadadLight a Candle12037
11ZwitserlandFrancine JordiDans le jardin de mon âme22015
12ZwedenAfro-diteNever Let It Go08072
13FinlandLauraAddicted To You20024
14DenemarkenMaleneTell Me Who You Are24007
15Bosnië en HerzegovinaMaja TatićNa jastuku za dvoje13033
16BelgiëSergio & The LadiesSister13033
17FrankrijkSandrine FrançoisIl faut du temps05104
18DuitslandCorinna MayI Can't Live Without Music21017
19TurkijeBuket Bengisu & Group SafirLeylaklar Soldu Kalbinde16029
20MaltaIra Losco7th Wonder02164
21RoemeniëMonica Anghel & Marcel PavelTell Me Why09071
22SloveniëSestreSamo ljubezen13033
23LetlandMarie NI Wanna01176
24LitouwenAivarasHappy You23012

🏅 Puntentelling

De presentatoren riepen elk land op, waarna ze een woordvoerder via satellietverbinding te zien kregen. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Ze herhaalden de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in oplopende volgorde gegeven: van één punt naar twaalf punten.

De landen stonden op het grafische scorebord in volgorde van optreden opgesomd. Het stemmende land werd bovenaan het scorebord getoond en landen die hun punten hadden doorgegeven kregen een vinkje voor hun naam. De leider werd op elk moment in het geel getoond.

Het scorebord in 2002

Voor de laatste keer nam Christine Marchal-Ortiz de honeurs waar als executive supervisor van de EBU. Ze maakte bekend dat er tijdens de finale voor het eerst meer gestemd werd via SMS ten opzichte van het bellen.

Griekenland kwam aan de leiding na de eerste stemronde. Niet geheel verrassend omdat Cyprus de stemming mocht openen. Nadien kwamen Malta en Letland opzetten en werd duidelijk dat één van hen zou gaan winnen. Het leverde een saaie puntentelling op, want Letland bleef altijd wel enkele punten voor op Malta.

Letland ging met amper drie punten voorsprong op Malta de laatste stemronde in, maar uiteindelijk zou het niet spannend worden. Het was buurland en Baltisch bondgenoot Litouwen dat nog punten moest geven. Malta kreeg drie punten, waardoor het gelijk kwam te staan met Letland. Niet geheel onverwacht schonk Litouwen de twaalf aan Letland en won Marie N.

Voor het eerst werd ook bekendgemaakt welke landen zeker waren van een plek in de finale van het volgende jaar. Op de valreep was België daar bij. Met Letland won opnieuw een Baltische staat en een land van de nieuwe generatie.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.