Tel Aviv 2019

Editie64
Datum14 mei 2019 (Eerste halve finale)
16 mei 2019 (Tweede halve finale)
18 mei 2019 (Finale)
LocatieExpo Tel Aviv
Tel Aviv
🇮🇱 Israël
OmroepIPBC
Presentatie
Landen42
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend🇧🇬 Bulgarije
WinnaarTBA

Het Eurovisiesongfestival 2019 was de vierenzestigste editie van de competitie. De uitzendingen werden worden gehouden op dinsdag 14 mei 2019 (eerste halve finale), donderdag 16 mei 2019 (tweede halve finale) en zaterdag 18 mei 2019 (finale) in Expo Tel Aviv, gelegen in de Israëlische stad Tel Aviv. Er deden 42 landen mee en de uiteindelijke winnaar was met X, die het nummer “X” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Voor het eerst sinds lang riepen verscheidene organisaties op om het Eurovisiesongfestival te boycotten omdat het in 2019 zou doorgaan in Israël, maar al snel werd duidelijk dat omroepen hier geen gehoor aan gaven. Het zag er dan ook lange tijd naar uit dat de 43 landen van 2018 zich opnieuw zouden inschrijven in 2019. Zoals altijd bleef San Marino vaag over zijn deelname, maar werd wel aangenomen dat het dwergenstaatje erbij zou zijn in 2019.

Na dagen van onheilspellende berichten werd jammer genoeg op 15 oktober bevestigd dat Bulgarije – dat zich eerst wel had aangemeld – geen kandidaat zou sturen in 2019 wegens een tekort aan budget. Op 7 november stonden er dan ook tweeënveertig landen op de definitieve deelnemerslijst die de European Broadcasting Union naar buiten bracht.

🏟️ Locatie

De locatie werd een heikel punt. Al snel riepen officials in het land dat Jeruzalem de gaststad moest worden, maar niet iedereen was happig daarom daarop vanwege de politieke situatie. Ook was er discussie over wie de borg moest leveren aan de organisatie: de openbare omroep of de regering. Midden augustus kwam er een overeenkomst.

De steden Jeruzalem, Tel Aviv en Eilat waren in de running en kregen een bezoekje van EBU-officials. Jon Ola Sand, de executive supervisor van het festival, gaf eind augustus aan dat Eilat was afgevallen wegens een onrealistisch organisatieplan. Expo Tel Aviv in de gelijknamige kuststad en de Pais Arena in Jeruzalem bleven nog over.

Op 7 september pakten verscheidene media uit met een brief van de burgemeester uit Tel  Aviv dat hij “vereerd was het Eurovisiesongfestival 2019 te organiseren” in zijn stad, maar pas op 13 september werd het nieuws officieel gemaakt door de organisatie. Voor de eerste keer zou het festival naar Tel Aviv komen, na de organisaties van Jeruzalem in 1979 en 1999.

🕴️ Presentatie

Onbekend

🖤 Halve finales

Uitzending1️⃣ Eerste halve finale
DatumDinsdag 14 mei 2019
LocatieExpo Tel Aviv
Tel Aviv
🇮🇱 Israël
OmroepIPBC
PresentatieTBA
Deelnemers18
✅ Naar finale10
⛔ Uitgeschakeld-
WinnaarTBA
Uitzending2️⃣ Tweede halve finale
DatumDonderdag 16 mei 2019
LocatieExpo Tel Aviv
Tel Aviv
🇮🇱 Israël
OmroepIPBC
Presentatie-
Deelnemers18
✅ Naar finale10
⛔ Uitgeschakeld-
WinnaarTBA

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden na alle liedjes twintig minuten stemmen via televoting. De jury deed dat een dag eerder. Elk land gaf elk land twee sets van punten. De kijker en de jury gaven elk twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. Stemmen op je eigen land was verboden.

Mocht de televoting ongeldig worden verklaard in een land of kon er geen televoting worden georganiseerd, zou een onafhankelijke groep van kijkers uit verschillende landen worden gebruikt om de kijkersuitslag van een land te bepalen. De EBU besloot niet bekend te maken in welke landen dit het geval zou zijn of is toegepast

Per halve finale kwalificeerde de top 10 zich voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2018. De landen die niet de top 10 van hun halve finale haalden waren uitgeschakeld. De Big Five en het gastland waren rechtstreeks geplaatst voor de finale. (X), (X) en X (X) moesten de eerste halve finale verplicht live uitzenden en ook meestemmen. (X), (X) en (X) moesten dat doen bij de tweede halve finale. De andere landen konden enkel stemmen in de halve finale aan waar ze deelnamen.

⭐ Eerste halve finale

[table “2019S1” not found /]

⭐ Tweede halve finale

[table “2019S2” not found /]

TEKST

Onderstaande gegevens zijn de gesplitste resultaten van respectievelijk de eerst halve finale en de tweede halve finale.

[table “2019C1” not found /]
[table “2019C2” not found /]

TEKST

❤️ Finale

DatumZaterdag 18 mei 2019
LocatieExpo Tel Aviv
Tel Aviv
🇮🇱 Israël
OmroepIPBC
PresentatieTBA
Deelnemers26 landen
- 20 landen halve finales
- Big Five
- Gastland
WinnaarTBA

🗳️ Stemprocedure

Kijkers konden na alle liedjes ruim veertig minuten stemmen via televoting. De jury deed dat een dag eerder. Elk land gaf elk land twee sets van punten. De kijker en de jury gaven elk twaalf punten aan zijn favoriete liedje, tien aan hun tweede favoriete liedje, acht aan hun derde favoriet en zo verder naar één punt. Stemmen op je eigen land was verboden.

Mocht de televoting ongeldig worden verklaard in een land of kon er geen televoting worden georganiseerd, zou een onafhankelijke groep van kijkers uit verschillende landen worden gebruikt om de kijkersuitslag van een land te bepalen. De EBU besloot niet bekend te maken in welke landen dit het geval zou zijn of is toegepast.

Alle landen die zich hadden ingeschreven voor deze editie moesten stemmen, ook de zestien landen die zich niet hadden geplaatst voor de finale.

⭐ Uitslag

[table “2019S3” not found /]

🏅 Puntentelling

TEKST

🏆 Winnaar

VIDEO

Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per