Wenen 1967

Editie12
Datum8 april 1967
LocatieGroßer Festsaal der Wiener Hofburg
Wenen
🇦🇹 Oostenrijk
OmroepORF
PresentatieErica Vaal
Landen17
Debuterend-
Terugkerend-
Terugtrekkend🇩🇰 Denemarken
Winnaar🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
Sandie Shaw
Puppet on a String

Het Eurovisiesongfestival 1967 was de twaalfde editie van de competitie. De uitzending werd gehouden op zaterdag 8 april 1967 in de Großer Festsaal der Wiener Hofburg, gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Er deden 17 landen mee en de uiteindelijke winnaar was het Verenigd Koninkrijk met Sandie Shaw, die het nummer “Puppet on a String” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Eind 1966 werd Niels Jørgen Kaiser aangesteld als hoofd van entertainment van de Deense openbare omroep DR. Deze man, die in 2001 overleed, vond dat het festival geen bijdrage leverde aan de culturele taak van de omroep. De competitie was geen ‘kwaliteitsvol’ entertainment. Zodoende bleef Denemarken elf jaar weg van het festival. De andere zeventien landen deden wel mee.

🏟️ Locatie

In 1967 ging het festival door in de Hofburg: een paleis in Wenen. Het werd gebouwd in de dertiende eeuw in opdracht van de Habsburgse keizer Rudolf I. Het festival kwam vanuit de duizend vierkante grote feestzaal, ofwel de Großer Festsaal.

Vandaag de dag woont de Bondspresident van Oostenrijk in het gebouw, namelijk in de Leopoldvleugel.

Hofburg

🕴️ Presentatie

Erica Vaal presenteerde de eerste editie op Oostenrijkse bodem. De presentatrice, actrice en tekstschrijver was zeer bekend in de jaren vijftig en zestig nadat ze enkele grote stukken mocht spellen zoals “Die Reise” en “Dort in der Wachau”. Na het festival ging ze de wereld verder verkennen en ging ze ook aan de slag in de Caraïben. Vaal kwam te overlijden eind 2013.

Erica Vaal

🗳️ Stemprocedure

De organisatie keerde terug naar het systeem dat eind jaren vijftig en begin jaren zestig werd gebruikt. Elk land had tien juryleden die elk een stem mochten uitbrengen op hun favoriete nummer. Stemmen op je eigen land was verboden. De helft van een nationale jury moest jonger zijn dan dertig jaar.

⭐ Uitslag

#LandArtiestLiedPlekPunt
01NederlandThérèse SteinmetzRing-dinge-ding14002
02LuxemburgVicky LeandrosL'amour est bleu04017
03OostenrijkPeter HortonWarum es hunderttausend Sterne gibt14002
04FrankrijkNoëlle CordierIl doit faire beau là-bas03020
05PortugalEduardo NascimentoO vento mudou12003
06ZwitserlandGéraldineQuel cœur vas-tu briser?17000
07ZwedenÖsten WarnerbringSom en dröm08007
08FinlandFrediVarjoon - suojaan12003
09DuitslandInge BrückAnouschka08007
10BelgiëLouis NeefsIk heb zorgen07008
11Verenigd KoninkrijkSandie ShawPuppet on a String01047
12SpanjeRaphaelHablemos del amor06009
13NoorwegenKirsti SparboeDukkemann14002
14MonacoMinouche BarelliBoum-Badaboum05010
15JoegoslaviëLado LeskovarVse rože sveta08007
16ItaliëClaudio VillaNon andare più lontano11004
17IerlandSean DunphyIf I Could Choose02022

🏅 Puntentelling

De presentatrice riep elk land op, waarna ze het juryhoofd te horen kreeg. Dat gebeurde in volgorde van optreden. Erica Vaal herhaalde de punten in het Frans en het Engels. De punten werden in volgorde van optreden gegeven.

Op het scorebord stonden de nummers en het land in Duitstalige benaming (en met landcode) op volgorde van optreden opgesomd. Nadat de presentatrice de punten had voorgelezen, verscheen het juiste aantal punten op het scorebord en de tussenstand per stemronde. Via bollen werd de top 4 bijgehouden.

Het scorebord in 1967

De puntentelling verliep moeizaam. Het was duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk als winnaar uit de bus ging komen, maar technische problemen met het scorebord maakten het moeilijk om te volgen. De punten werden niet correct weergeven. Zo had Frankrijk op een gegeven moment vijf punten in plaats van vijftien en stonden er tien punten teveel bij Oostenrijk.

Presentatrice Vaal wou na de Italiaanse punten het Verenigd Koninkrijk uitroepen tot winnaar, maar werd tot de orde geroepen door Clifford Brown, de executive supervisor van het festival. De Ieren moesten ook nog punten geven. De Ierse woordvoerder reageerde laconiek: “Ik dacht wat we eruit werden gegooid!” In theorie konden de Britten wel niet meer ingehaald worden, want ze stonden bij het voorlaatste land met 24 punten voor.

Géraldine Gaulier uit Zwitserland kreeg als enigste kandidate geen punten van de verschillende vakjury’s en ging dus naar Bern met ‘nil points’. Het Verenigd Koninkrijk was door het dolle heen met de winst van Sandie Shaw, maar zelf wou ze het imago van haar winst zo snel mogelijk afschudden. Ze had namelijk een hekel aan de competitie.

🏆 Winnaar


Meer geschiedenis? Ga terug naar het editieoverzicht of kijk op de geschiedenispagina per land.