🇦🇿 Bakoe 2012

Editie57
Datum22 mei 2012 (Eerste halve finale)
24 mei 2012 (Tweede halve finale)
26 mei 2012 (Finale)
LocatieBaku Crystall Hall
Bakoe
🇦🇿 Azerbeidzjan
Omroepİctimai
PresentatieLeyla Aliyeva
Eldar Gasimov
Nargiz Birk-Petersen
Landen42
Debuterend-
Terugkerend🇲🇪 Montenegro
Terugtrekkend🇦🇲 Armenië
🇵🇱 Polen
Winnaar🇸🇪 Zweden
Loreen
Euphoria

Het Eurovisiesongfestival 2012 was de zevenenvijftigste editie van de competitie. De uitzendingen werden gehouden op dinsdag 22 mei 2012 (eerste halve finale), donderdag 24 mei 2012 (tweede halve finale) en zaterdag 26 mei 2012 (finale) in de Baku Crystall Hal, gelegen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Er deden 42 landen mee en de uiteindelijke winnaar was Zweden met Loreen, die het nummer “Euphoria” bracht.

🌍 Deelnemende landen

Drieënveertig landen hadden zich ingeschreven voor Bakoe 2012, maar uiteindelijk werden dat er tweeënveertig. Polen gaf forfait om zich volledig te concentreren op de captatie van het EK Voetbal later dat jaar. In de plaats daarvan keerde Montenegro terug na twee jaar afwezigheid.

Opvallend genoeg stond Armenië wel op de deelnemerslijst. De relaties tussen Azerbeidzjan en Armenië waren op mijn minst conflictueus te noemen op het moment van schrijven. Het land was al ingedeeld in de tweede halve finale, maar op 7 maart 2012 trok ARMTV zich terug. Officieel maakte de delegatie zich zorgen om zijn eigen veiligheid.

🏟️ Locatie

Al snel bleek dat Azerbeidzjan niet over de nodige capaciteit beschikte om het grote Europese feest te verwelkomen in een bestaande capaciteit. Drie pistes werden onderzocht door de autoriteiten. Het Tofikh Bakhramovstadion waar men een dak zou op zetten en het Heydar Aliyev Complex vielen echter af ten voordele van de Baku Crystal Hall.

De hal moest echter nog gebouwd worden. De plannen bestonden al enkele jaren, maar het regime in Bakoe bracht alles in een stroomversnelling om de hal met een capaciteit van 27.000 personen neer te zetten. De bouw duurde zo’n acht maanden en werd in april 2012 officieel ingehuldigd door president Aliyev.

Er kwam heel wat kritiek op het project. Een hele wijk nabij het grote Nationale Vlagplein (ook niet zo lang gebouwd toen) werd platgegooid voor de hal en duizenden mensen kwamen zonder onderdak te zitten. Er was protest, maar de staatszenders van Aliyev brachten het nieuws niet.

Baku Crystall Hall (2012)

🕴️ Presentatie

Voor de vijftiende keer werd een voormalige kandidaat presentator van het Eurovisiesongfestival: Eldar Gasimov. Samen met Leyla Aliyeva en Nargiz Birk-Petersen verwelkomden ze Europa in Bakoe. Amper een maand voor het festival werden de drie aangekondigd als presentatietrio.

Eldar Gasimov deed mee aan de nationale selectie in 2011 en won samen met Nigar Jamal de finale van de competitie. Een Zweeds team schreef voor hen “Running Scared”, wat uiteindelijk het winnende nummer in Düsseldorf werd. Na het festival verdween hij uit het grote beeld, maar bleef hij nog wel optreden in Azerbeidzjan.

Leyla Aliyeva begon bij de start van İctimai in 2005 te werken bij de omroep als coördinator bij de muziekafdeling. Ze loodste Azerbeidzjan op het Eurovisiesongfestival in 2008 en gaf commentaar in 2007, 2009 en 2011. In 2008 mocht ze de punten geven en werd in de pers massaal verkondigd dat de presidentsdochter de punten ging doorgeven. Toevallig deden die twee dezelfde naam. Ze verliet İctimai in 2015.

Nargiz Birk-Petersen was voor de Azerbeidzjanen een vrijwel onbekend gezicht voor het Eurovisiesongfestival. Ze was dan ook geen presentatrice of zangeres van beroep, maar wel zakenvrouw en advocate in de Verenigde Staten en Denemarken. Ze mocht in maart 2012 de loting modereren, waarna İctimai haar vroeg om het festival te presenteren. Nadien verhuisde ze naar Dubai met haar familie.

Tijdens de halve finales mocht Leyla Aliyeva de finalisten aankondigen, terwijl ze tijdens de finale samen met Eldar Gasimov de puntentelling deed. Birk-Petersen interviewde de kandidaten in de greenroom.

Vlnr: Leyla Aliyeva, Eldar Gasimov en Nargiz Birk-Petersen

Eerste halve finale
Tweede halve finale
Finale

🏆 Winnaar